Kıtaların KeÅŸfi ve Küçülen Dünya
Medeniyet yeni kıtaları keÅŸfedince elde ettiÄŸi doÄŸal kaynaklarla daha hızlı ilerlemeye baÅŸlamıştır. Dünyanın daha çok bilinmesi ve ulaşım olanaklarının artması ile de dünya daha eriÅŸilebilir bir yer olmuÅŸtur. Dünyanın daha çok bilinmesinde ise coÄŸrafi keÅŸifler etkili olmuÅŸtur.
CoÄŸrafi KeÅŸifler
Tarihte birçok devlet geliÅŸebilmek ve güçlü durabilmek için önemli ticaret yollarını ele geçirmek istemiÅŸtir. Bunun için devletlerarasında birçok savaÅŸ çıkmıştır. Ticaret yollarını ellerinde tutan devletler aynı zamanda geliÅŸmiÅŸler ve zenginleÅŸmiÅŸlerdir, iÅŸte bundan dört ya da beÅŸ yüz yıl önce Avrupalılar kendilerini Asya ve Afrika’nın fakir komÅŸusu olarak görüyorlardı. Çünkü bu kıtalarda deÄŸerli altın, çeÅŸitli mücevherler, ipekli halılar, resimli duvar örtüleri, baharat ve porselen vardı. Bu da Avrupalıların gözünde bolluk ve zenginlik demekti. Bu zenginliklere ulaÅŸmak için ticaret yollarının kontrol altında tutulması gerekiyordu. O günün ticaret yolları Türklerin ve Müslümanların elindeydi. Bu durum Avrupalıları yeni ticaret yolları aramaya ÅŸevketti. Bu dönemde doÄŸu ile batı arasındaki ticarette kullanılan yollardan en önemlileri ¡pek ve Baharat yollarıydı.
Ä°pek Yolu
Ä°pek endüstrisi, eski çaÄŸlardan beri birçok milletin hayatında çok önemli bir yer tutmuÅŸ; Uzak DoÄŸu’dan gelen ipek ve baharat, Batı Dünyası için uluslararası iliÅŸkilerde önemli bir rol oynamıştır. Ä°pek, ayrıca DoÄŸu kültürünün Batı tarafından tanınmasını da saÄŸlamıştır.
DoÄŸunun ipeÄŸi ile baharatının kervanlarla batıya taşınması, Çin'den Avrupa'ya ulaÅŸan ticaret yollarını oluÅŸturmuÅŸtur. Orta ÇaÄŸda, ticaret kervanları, ÅŸimdiki Çin'in Xian kentinden hareket ederek Özbekistan'ın KaÅŸgar kentine gelirlerdi. Burada ikiye ayrılan yollardan ilkini izleyerek Afganistan ovalarından Hazar Denizine; diÄŸeri ile de Karakurum DaÄŸları’nı aÅŸarak Ä°ran üzerinden Anadolu'ya ulaşırlardı. Anadolu’dan deniz yolu ile veya Trakya üzerinden karayolu ile Avrupa'ya giderlerdi.
DoÄŸudan batıya doÄŸru geliÅŸen bu ticari harekette, daha önceki çaÄŸlardan beri kullanılmakta olan bir yol ÅŸebekesinden yararlanılmıştır. YoÄŸun bir ÅŸekilde ipek, porselen, kâğıt, baharat ve deÄŸerli taÅŸların taşınmasının yanında kıtalar arasındaki kültür alışveriÅŸine de olanak saÄŸlayan bu binlerce kilometre uzunluÄŸundaki kervan yolları, zaman içinde "Ä°pek Yolu" olarak adlandırılmıştır.
Ä°pek Yolu, Asya'yı Avrupa’ya baÄŸlayan bir ticaret yolu olmasının ötesinde, 2000 yıldan beri bölgede yaÅŸayan kültürlerin, dinlerin ve ırkların da izlerini taşımakta, olaÄŸanüstü tarihi ve kültürel zenginlik sunmaktadır. Orta Asya Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazanmalarından sonra, Ä°pek Yolu’nun hem bir ticaret yolu, hem de tarihi ve kültürel deÄŸer olarak yeniden canlandırılması gündeme gelmiÅŸ, bu yol boyunca inÅŸa edilmiÅŸ ve artık kullanılmayan yapıların, yeni iÅŸlevler kazandırılarak korunmaları ve yaÅŸatılmaları için çalışmalar baÅŸlatılmıştır
Baharat Yolu
Baharat, günümüzden binlerce yıl önce DoÄŸu ülkelerinde kullanılıyordu. Orta ÇaÄŸ Avrupa’sında soyluların sofralarına da girince önemli bir ticaret ürünü haline geldi, ama pahalı olması nedeniyle ancak varlıklı kimseler satın alabiliyordu. Tarçın, kakule, zencefil ve zerdeçal satışına dayanan baharat ticaretini Çinliler milattan önce baÅŸlatmıştı.
Baharat, ilk zamanlarda Batı Asya’dan Karadeniz’e ve Yakın DoÄŸu ülkelerine kara yoluyla getiriliyordu. MoÄŸol Ä°mparatorluÄŸu'nun dağılmasıyla bu yol tehlikeli bir hâle geldi. Bunun üzerine 1400’lü yıllara kadar Arap ve Hintli tüccarlar baharatı deniz yoluyla Kızıldeniz'deki limanlara kadar taşıdılar. Hindistan'dan baÅŸlayarak Ä°ran Körfezi ve Irak üzerinden Suriye'nin Akdeniz’deki limanlarına veya Kızıldeniz yoluyla SüveyÅŸ ve Akabe’ye, oradan da kara yoluyla Ä°skenderiye’ye ulaÅŸan baharat, buradan Avrupa'ya gönderiliyordu. Ä°ÅŸte DoÄŸu ile Batı arasında baharat ürünlerinin yoÄŸun olarak taşındığı bu yola zamanla Baharat Yolu adı verilmiÅŸtir.
Önemli KeÅŸifler
15. yüzyıl ve 16. yüzyıllarda Avrupalıların yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla baÅŸlattıkları, yeni okyanusların ve kıtaların bulunmasıyla gerçekleÅŸmiÅŸ olan keÅŸiflere CoÄŸrafi KeÅŸifler denir. Bilimsel bir merak ve yeni ufukların keÅŸfedilmesi duygusu söz konusu olmakla birlikte temelde bu keÅŸifler özellikle 15. yüzyıldan itibaren açık bir ÅŸekilde ekonomik nedenlerden kaynaklanmıştır.
Coğrafi Keşiflerin başlıca nedenleri şunlardır:
- Avrupa'da coÄŸrafya bilgilerinin artması, gemicilik deneyiminin çoÄŸalması, pusulanın öÄŸrenilmesi
- Avrupa’nın kendinde olmayan ama DoÄŸu uygarlıklarında olduÄŸunu bildikleri zenginliklere ulaÅŸabilmek için yeni ticaret yolları arayışları
- Özellikle Ä°spanyol ve Portekiz krallıklarınca, deÄŸerli madenlere ulaşılması için gemicilerin desteklenmesi
- Hıristiyanlık dininin ve Avrupa kültürünün yayılmak istenilmesi
- Avrupalıların Dünya’yı tanımak istemeleri
- Ä°stanbul'un fethinden sonra Türklerin DoÄŸu ticaret yollarına hakim olmaları ve Avrupalıların açık denizlere çıkmak istemeleri vs.
Ä°lk keÅŸif denemeleri, coÄŸrafi konumlarından dolayı Portekiz ve Ä°spanya’nın kontrolünde geliÅŸmiÅŸtir. Afrika’nın güneyinden Ümit Burnu'nu geçerek Hindistan ve Çin’e ulaÅŸmak, coÄŸrafi keÅŸifler için yapılan ilk denemelerdir. Bu denemeler esnasında Ümit Burnu'nu ilk keÅŸfeden Portekizli gemici Bartelmi Diaz'dır (1487). Bu yolu kullanarak Hindistan’a ilk ulaÅŸan denizci ise Vasco da Gama’dır (1497).
Ümit Burnu’nun keÅŸfi, Hint Okyanusu'nu önemli bir ticaret bölgesi hâline getirmiÅŸtir. Bu ÅŸekilde Avrupalılar ilk kez alternatif bir yoldan Hindistan'a ulaÅŸmış oldular.
Dünya’nın yuvarlak olduÄŸuna inanan Kristof Kolomb sürekli batıya giderek Çin ve Hindistan’a ulaşılabileceÄŸini beklerken, farkında olmadan Amerika Kıtası’na ulaÅŸmıştır. Ancak, buranın yeni bir kıta olduÄŸu daha sonraki yıllarda anlaşılacaktır. Portekizli gemici Macellan Dünya’yı ilk dolaÅŸan gemici olmuÅŸtur. Macellan 1521’de Amerika Kıtası’nı geçerek Filipin Adaları’na ulaÅŸmıştır. KeÅŸifler daha sonraki yıllarda da artarak devam etmiÅŸtir.
CoÄŸrafi keÅŸiflerin baÅŸlıca sonuçları ÅŸunlardır:
- Avrupalıların, keÅŸfettikleri yerleri sömürgeleÅŸtirmesiyle Sömürgecilik Dönemi baÅŸladı. Yeni keÅŸfedilen ülkelerde bol miktarda bulunan altın ve gümüÅŸ gibi deÄŸerli madenler Avrupa'ya getirildi. Avrupa'da ticaretle uÄŸraÅŸan kiÅŸiler zenginleÅŸti. Tüccarların, soyluların ellerinde bulunan toprakları satın almalarıyla soylular eski güçlerini kaybettiler.
- KeÅŸifler, ticaret yollarının deÄŸiÅŸmesine neden oldu. Hint Deniz Yolu'nun bulunmasından ve Amerika'nın keÅŸfinden sonra Akdeniz limanları ile Baharat ve Ä°pek Yolu eski önemini kaybederken Hint Okyanusu kıyısındaki limanlar önem kazandı.
- KeÅŸfedilen yerlere, özellikle Amerika'ya Avrupa’dan pek çok insan göç etti. Avrupa kültür ve uygarlığı ile Hıristiyanlık yeni yayılma alanları buldu.
- ZenginleÅŸen Avrupalılar, kültür ve sanat hareketlerini desteklediler. Böylece, Avrupa’da Rönesans'ın doÄŸmasına ortam hazırlamış oldu.
- CoÄŸrafi KeÅŸiflerle ticaret yollarının deÄŸiÅŸmesi sonucunda Osmanlı Devleti ekonomik yönden büyük gelir kaybına uÄŸradı.
- Dünya tarihinde önemli sosyal, siyasal ve ekonomik deÄŸiÅŸiklikler olmuÅŸtur.
Panama ve SüveyÅŸ kanallarının açılması ticaret yollarını yeniden deÄŸiÅŸtirmiÅŸtir. Panama Kanalı, günümüzde Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirine baÄŸlayan en kısa ticaret yoludur. SüveyÅŸ Kanalı ise tüm Afrika Kıtası'nı dolaÅŸarak Ümit Burnu’nu geçip Hint Okyanusu'na ulaÅŸan yolu kısaltmıştır. Bu kanalın açılması ile Akdeniz tekrar önemli bir ticaret denizi hâline gelmiÅŸtir.
Bölgeler ve Ülkeler Arasındaki EtkileÅŸimde Teknolojinin Rolü
Ä°nsanın duygu ve düÅŸüncelerini birbirine aktarmasına iletiÅŸim denir, insanın iletiÅŸimi diÄŸer canlılardan farklı olarak belli baÅŸlangıç ve bunu izleyen bir geliÅŸme süreci içerir. Ä°nsanlar ilk olarak konuÅŸmayı baÅŸarmışlardır. Böylece sözlü iletiÅŸim doÄŸmuÅŸtur. Sözlü kültürde bilgi ve haber aktarımı kulaktan kulaÄŸa oluyordu. Yani sözlü kültürde iÅŸitme çok önemliydi. Anlatılanlar zamanla doÄŸruluklarından sapabiliyor, masallaşıyor hatta efsaneleÅŸebiliyordu.
Nüfusun artmasıyla birlikte Dünya üzerinde köyler ve ÅŸehirler kurulmaya baÅŸladı. Bu durum uzaklarla haberleÅŸme teknik ve yöntemlerini bulma ihtiyacını doÄŸurdu. Böylece dumanla haberleÅŸme, Afrika yerlilerinde olduÄŸu gibi davullarla haberleÅŸme vb. yöntemler ortaya çıktı. Mısırlılar, haberleÅŸmede ilk olarak posta güvercinleri kullandılar. Bu yöntem yüzyıllar boyunca kullanıldı. Güvercinler, askeri yazışmalarda ve devlet yazışmalarında çok önemli görevler üstlendiler. HaberleÅŸmesi daha iyi olan bir toplum savaÅŸlarda her zaman daha hazırlıklı olabiliyordu. HaberleÅŸme, ikinci Dünya Savaşı'nda yaygın olarak kullanıldı.
Tarihler | Ä°letiÅŸim Alanındaki Önemli BuluÅŸlar |
---|---|
M.Ö. 3500 - 3000 | Yazı Sümerler tarafından kullanıldı. |
105 | Çinliler kâğıdı kullandı. |
1450 | Matbaa icat edildi. Kitap baskıları arttı. |
1826 | Ä°lk fotoÄŸraf Fransız fizikçi Joseph Niepçe tarafından çekildi. |
1837 | Ä°lk fotoÄŸraf makinesi icat edildi. |
1861 | Telefon icat edildi. |
1877 | Ses kayıt makinesi icat edildi. |
1895 | İlk sinema filmi yapıldı. |
1900 | Fotoğraf makinesi yaygınlaştı. |
1913 | Telefon kablosu üzerinden gönderi yapabilen faks geliÅŸtirildi. |
1915 | Kıtalar arası ilk telefon görüÅŸmesi yapıldı |
1925 | Radyo istasyonları kuruldu. |
1926 | Ä°lk televizyon dünyaya tanıtıldı. |
1928 | Renkli televizyon üretildi. |
1936 | İngiltere'de halka ilk televizyon yayını yapıldı. |
1962 | Uydu aracılığıyla ilk okyanus ötesi yayın yapıldı. |
1977 | KiÅŸisel bilgisayarlar üretilmeye baÅŸlandı. |
Yazının icat edilmesi ile yazılı kültür doÄŸdu. Yazılı kültürde çok sayıda bilgi, hafızada tutulmak yerine yazıya geçirildi. Böylece insan zihni yeni alanlara yöneldi. Yazılı iletiÅŸimde görerek akılla nesnelleÅŸtirme gerçekleÅŸti. Yazıyı bilen ve kullanan toplumlar bilim ve teknolojide öne geçmeye baÅŸladılar. Bunun nedeni, bilgilerin doÄŸru ÅŸekilde iletilmesi ve üzerine daha çok bilgi eklenmesiydi.
Matbaanın bulunması ile basılı kültür doÄŸdu. Kitap ve gazeteler fazla sayıda basılarak geniÅŸ kitlelere ulaÅŸtırıldı. Basılı kültür ile eÄŸitim tüm toplum düzeyine yaygınlaÅŸtırdı. Baskı makinelerinin geliÅŸmesi ile kitap pahalı olmaktan çıktı ve her zaman okunabilir hâle geldi.
1844 yılında ilk telgraf hattı kuruldu. Böylece elektronik haberleÅŸme baÅŸlamış, iletiÅŸim kâğıt ve mürekkepten baÅŸka boyuta taşınmış oldu. Telgraf ile baÅŸlayan elektronik iletiÅŸim bugün bilgisayar teknolojisine kadar ulaÅŸmıştır. Sadece 120 yıl kadar önce, Amerika'daki biriyle haberleÅŸmek için mektup yazmak ve cevabın gelmesi haftalar sürerken, günümüzde aynı anda telefonla iletiÅŸim kurulabilmektedir.
Uyduların geliÅŸmesi ile dijital televizyon ve radyo yayıncılığı baÅŸlamıştır. Taşınabilir küçük uydu antenleriyle haberler Dünya’nın her tarafındaki stüdyoya iletilebilir ve canlı yayına sokulabilir hâle gelmiÅŸtir. Bu sayede Dünya’nın her yerinden naklen “uydu” yayını yapabilmek mümkün olmuÅŸtur. 20. yüzyılda insanların yaÅŸantılarına giren bir diÄŸer yenilikte bilgisayar olmuÅŸtur. Böylece bilgi depolama ve bilgiyi iÅŸleme hızlanmıştır. Ülkeler binlerce kilometrelik mesafelere ulaÅŸan internet ağı ile birbirine baÄŸlanmıştır. Ä°nternet’le sınırlar ortadan kalktı. Belli bir ülke içinde bulunmaksızın o ülke içindeki bilgi kaynaklarına veya insanlara ulaÅŸmak kolaylaÅŸtı. Ä°nternetle, elektronik posta ile haberleÅŸmek, bilgi transferi yapmak, forum düzenlemek veya katılmak, bilgi toplamak ve bilgi kaynaklarına ulaÅŸmak mümkündür. Ä°nternet ile artık insanlar iÅŸlerini evlerinde de takip edebilme olanağına kavuÅŸtular. Bir iÅŸyeri kendi iÅŸi ile ilgili forum ve grupları takip ederek Dünya ölçüsündeki geliÅŸmelerden (fuarlar, yeni teknolojiler, pazar olanakları vb.) haberdar oldu. Fiyatları daha kolay takip edebilir duruma geldi.
Ülkelerin gücü, sahip olduÄŸu zengin ham madde kaynaklarına baÄŸlı olduÄŸu kadar bu ham maddeyi iÅŸleyebilecek teknolojiye de baÄŸlıdır. EÄŸer böyle bir teknoloji yoksa ham maddenin ülkeye verdiÄŸi güç asgari düzeydedir. Kitle iletiÅŸim araçlarının doÄŸru kullanılması toplum bilincini geliÅŸtirir ve kültür düzeyini artırır. Bilim ve teknolojiyi geliÅŸtirip yeni uygulama alanlarına soka- bilen toplumlar giderek güçlü bir toplum hâline gelirler. Günümüzde bilgiyi üretip kullanan toplumlar, kısa sürede bilgi çağına girmiÅŸ ve teknolojiyi üretmiÅŸlerdir. DiÄŸer toplumlar ise tarım toplumu ile sanayi toplumu arasında bocalama sürecini bir türlü aÅŸamamıştır.
Dünya’yı Birbirine BaÄŸlayan AÄŸlar
Ä°nsanın, mal ve hizmetlerin çeÅŸitli ulaşım araçları ile ülke içinde veya ülkeler arasında bir yerden baÅŸka bir yere nakline ulaşım ya da ulaÅŸtırma denir. Tarihin ilk çaÄŸlarından itibaren insanlar kervanlarla ve kara yolu ile bir yerden baÅŸka bir yere gidebiliyordu. Yeniçağın baÅŸlarından itibaren kara yoluna deniz yolu ve demir yolu eklenmiÅŸtir. 1800'lü yılların sonundan itibaren buharla iÅŸleyen gemi ve trenlerin devreye girmesiyle ulaşımda büyük ilerlemeler kaydedilmiÅŸtir. II. Dünya Savaşı'ndan sonra ise saatteki hızı 1000 km'yi aÅŸan jet uçaklarının icadı ile 3 - 4 saat içinde bir kıtadan baÅŸka bir kıtaya gitmek mümkün olmuÅŸtur. Günümüzde özellikle Japonya, ABD, Batı Avrupa ülkeleri ulaşımın en fazla geliÅŸtiÄŸi ülkelerdir. Bu ülkelerde her türlü ulaşım faaliyetleri yoÄŸun olarak sürdürülmektedir.
Ulaşımın geliÅŸmesiyle birlikte bilim, sanat ve kültürün yayılması da aynı hızla gerçekleÅŸebilmiÅŸtir. Farklı din, dil ve kültüre sahip milletler birbirlerini tanıma ve yakınlaÅŸma sürecine girmiÅŸlerdir. Aynı ÅŸekilde turizm ve ticari faaliyetlerde ulaşımın geliÅŸmesiyle birlikte geliÅŸme göstermiÅŸlerdir.
Yeryüzü ÅŸekilleri ile iklim koÅŸulları ulaşım üzerinde en fazla etkili olan faktörlerdir. GeliÅŸmiÅŸ olan ülkelerde uygun ulaşım araçları ve modern yollarla birlikte yeryüzü ÅŸekilleri ve iklim koÅŸullarının olumsuz etkisi azaltabilmektedir. Teknolojik geliÅŸmelere raÄŸmen doÄŸal koÅŸullarının ulaşım faaliyetleri üzerindeki etkisi hala önemini korumaktadır.
Ulaşım yolları; deniz yolu, demir yolu, kara yolu ve hava yolu olmak üzere dört baÅŸlıkta toplanabilir.
Deniz Yolu
Dünya ticaretinde en fazla kullanılan yol, deniz ulaşımıdır. Yaklaşık olarak, Dünya ticaretinin % 80’i deniz yolu ile olmaktadır. Bu durumun nedeni deniz yolu ulaşımının diÄŸer taşıma türlerine göre daha ucuz olmasıdır. Deniz yolu ulaşımını diÄŸer ulaşım yollarına göre daha cazip kılan özelliklerin baÅŸlıcalar ÅŸunlardır:
- Yol yapım ve bakım giderlerinin olmaması
- Tek seferde daha fazla yükün taşınabilmesi
- Kara ve demir yollarına göre güzergâhta deÄŸiÅŸiklik yapılabilmesi vb.
Deniz yollarıyla taşınan yükün büyük bir bölümünü katı ve sıvı yükler oluÅŸturmaktadır. Katı yüklerin büyük bir bölümünü tahıl, taÅŸ kömürü, çeÅŸitli madenler, gübre gibi ürünler oluÅŸtururken, sıvı yüklerin büyük bir kısmını petrol ve petrol ürünleri ile sıvılaÅŸtırılmış doÄŸal gaz oluÅŸturmaktadır.
Kuzey Atlantik Yolu
Dünya üzerindeki deniz yolları trafiÄŸi incelendiÄŸinde bazı alanlarda yoÄŸunlaÅŸtığı görülür. Bunlarından baÅŸlıcalar ÅŸunlardır:
Dünya’nın en yoÄŸun deniz trafiÄŸi Kuzeybatı Avrupa limanları ile Kuzey Amerika ile Güney Amerika’nın doÄŸusundaki limanlar arasında görülmektedir. Deniz trafiÄŸinin bu kıtaların limanları arasında yoÄŸun olmasında tarım, sanayi, ticaret ve bunlara baÄŸlı olarak geliÅŸen çeÅŸitli ekonomik faaliyetlerin geliÅŸmesi gösterilebilir.
Avrupa - Akdeniz - Hint Okyanusu Yolu
Kuzey Atlantik yolundan sonra gelen bu yol, Batı Avrupa’dan baÅŸlayıp Akdeniz, SüveyÅŸ Kanalı ve Kızıldeniz’i izleyerek Hint Okyanusu’na, oradan DoÄŸu Afrika, GüneydoÄŸu Asya ve Yeni Zelanda’ya kadar uzanır. Bu yolun özelliÄŸi, Orta DoÄŸu petrollerini Dünya'nın her tarafına ulaÅŸtırmaktır. Ayrıca batının sanayi ürünlerini doÄŸuya ve doÄŸunun tarımsal ürünlerini batıya nakletmektir.
Pasifik Aşırı Yollar
Panama Kanalı’nın açılması ile Pasifik Okyanusundaki yolların odak noktasını Yeni Zelanda - Panama yayı oluÅŸturmuÅŸtur. Bugün Kuzey Amerika ile Yeni Zelanda, Batı Avrupa ile Yeni Zelanda ve Güney Amerika’nın kuzeyi ile Yeni Zelanda arasındaki ulaşım çoÄŸunlukla Yeni Zelanda - Panama yayını izlemektedir.
Dünya’da deniz ulaşımında büyük öneme sahip bazı kanal ve boÄŸazlar ÅŸunlardır:
Panama Kanalı
Bu kanal açılmadan önce gemiler Güney Amerika Kıtası'nı dolaÅŸmakta, Atlas Okyanusu’ndan Büyük Okyanus'a geçmek için Macellan BoÄŸazı’nı kullanmaktaydılar. Kanalın açılmasıyla Pasifik ve Atlantik okyanusları, Orta Amerika’nın dar bir yerinden birbirlerine baÄŸlanmış oldu. Kanalın açılması Dünya ticaretinde büyük katkılar saÄŸladığı gibi aynı zamanda büyük kolaylıklar da getirmiÅŸtir. Dünya ticaretinin % 5 kadarı bu kanal üzerinden yapılmaktadır. Bu kanaldan yılda yaklaşık 14 bin - 15 bin civarında gemi geçmektedir.
Kanaldan geçerken gemilerin kılavuz kaptan alma zorunlulukları vardır. Kanalın uzunluÄŸu 80 km’dir. Bir gemi yaklaşık 8 -10 saatte geçmektedir. Kanalın deniz seviyesinden yüksekliÄŸi 28 metredir. Sıvıların dengesi kanunundan yararlanılarak gemiler kanal içinde yavaÅŸ yavaÅŸ yükseltilir ve aynı metotla diÄŸer tarafa indirilir.
Panama Kanalı Dünya'nın mühendislik harikasıdır ve en pahalı kanallarındandır. Kanalda yaklaşık 9 bin personel çalışmaktadır. Kanal bölgenin sosyoekonomik koÅŸullarını geliÅŸtirmiÅŸ, Panama halkının refah düzeyini yükseltmiÅŸ, ülkenin geliÅŸimine katkılarda bulunmuÅŸtur.
Kanalın dezavantajları ise geçiÅŸ ücretinin yüksek olması ve büyük tankerlerin geçiÅŸine olanak saÄŸlamamasıdır.
SüveyÅŸ Kanalı
SüveyÅŸ Kanalı, Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine baÄŸlayan yapay suyoludur. Uluslararası ulaşıma 17 Kasım 1869'da açılmıştır. SüveyÅŸ krizleri sırasında ve daha sonraki savaÅŸlarda kanal büyük hasar gördü ve 1967 yılından sonra yıllarca iÅŸletilemedi. 5 Haziran 1975 yılında kanal yeniden açıldı ve o zamandan bugüne geliÅŸtirildi. Mısır topraklarında bulunan ve Akdeniz ile Kızıldeniz’i birleÅŸtiren kanal, 161 km uzunluÄŸunda, 70-125 metre arasında geniÅŸliÄŸindedir.
SüveyÅŸ Kanalı, Hint Okyanusu ve ötesine baÄŸlantıyı saÄŸladığı gibi karadan da Afrika ile Asya'yı birbirine baÄŸlar. Dünya’da kapakları olmayan en uzun kanaldır.
DiÄŸer suyolları ile karşılaÅŸtırıldığında kaza oranı neredeyse sıfırdır. Gece ve gündüz geçiÅŸ yapılabilir. Sefer yapan tankerler için barınma olanağına sahiptir. Kanaldan geçerken kılavuz kaptan almak ve geçiÅŸ ücreti ödemek zorunludur.
SüveyÅŸ Kanalı'nın hizmete girmesiyle birlikte Akdeniz’le Hint Okyanusu arasındaki mesafe çok kısalmış- tır. ÖrneÄŸin Suudi Arabistan’ın Cidde Limanı ile Karadeniz’deki Köstence Umanı arasındaki mesafe Ümit Burnu üzerinden 11 771 mildir. SüveyÅŸ Kanalı üzerinden ise 1 698 mildir. Böylece mesafe % 86 oranında kısalır.
Akdeniz’den gelip SüveyÅŸ Kanalı ve Kızıldeniz’i geçen gemiler, Hindistan ve Pakistan kıyılarını geride bıraktıktan sonra Malakka BoÄŸazı’nı geçip Singapur, Endonezya, Yeni Zelanda ve Avustralya’ya ulaşır.
Korint Kanalı
Yunanistan ile Mora Yarımadası arasında yer alır. Ä°yon Denizi ile Ege Denizi’ni birbirine baÄŸlar. Dar bir kanal olduÄŸundan büyük gemilerin geçiÅŸine olanak saÄŸlamaz.
Kiel Kanalı
Baltık Denizi’ni Kuzey Denizi’ne baÄŸlar. Ä°ki deniz arasındaki en güvenli, kısa ve ucuz ulaşım yoludur. Almanya sınırları içinde yer alan kanal, 1895 yılında deniz trafiÄŸine açılmıştır.
Denizleri birleÅŸtiren doÄŸal suyollarına boÄŸaz adı verilir. BoÄŸazlar deniz yolu ulaşımında önemli bir yere sahiptir. Dünya’daki baÅŸlıca boÄŸazlar ÅŸunlardır:
Cebelitarık Boğazı
Akdeniz'in batı ucunu Atlantik Okyanusu’yla birleÅŸtirir. Ulaşım yönünden oynadığı rol itibariyle jeopolitik bakımdan önemli boÄŸazlardan biridir. Önemi SüveyÅŸ Kanalı'nın açılması ile daha da artmıştır. Yaklaşık 60 km uzunluÄŸunda olan boÄŸaz, Ä°ber Yarımadası’nın güney kıyısı arasında uzanır. BoÄŸaz’dan yılda 7000 - 7500 gemi geçer. Her iki kıyısı da Ä°ngilizlerin elindedir.
Hürmüz BoÄŸazı
Ä°ran ile BirleÅŸik Arap Emirlikleri arasında yer alır. Basra Körfezi ile Hint Okyanusu’nu birbirine baÄŸlar. Dünya’nın en iÅŸlek su yollarından biridir. Basra Körfezi’ne kıyısı olan ülkeler ve petrol sevkiyatı için önemli olan bir su yoludur.
Babülmendep BoÄŸazı
Kızıldeniz'i Hint Okyanusu’na (Aden Körfezi) baÄŸlar. 32 km geniÅŸliÄŸindeki boÄŸaz, Yemen ile Somali kıyıları arasındadır. BoÄŸazın Arabistan Yarımadası'na düÅŸen kıyıları I. Dünya Savaşı’na kadar Osmanlı Devleti yönetiminde kalmıştır. Stratejik önemi çok büyük olan boÄŸazdaki denetim Yemen tarafından gerçekleÅŸtirilir.
Malakka Boğazı
Malezya Yarımadası ve Endonezya'ya baÄŸlı Sumatra Adası arasında 805 km uzunluÄŸunda dar bir boÄŸazdır. Dünya’nın en önemli deniz yollarından biri olup, SüveyÅŸ Kanalı ve Panama Kanalı'na eÅŸdeÄŸerdir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında ana deniz yolu oluÅŸturmakta, aynı anda Dünya’nın en kalabalık 3 ülkesi olan Hindistan, Endonezya ve Çin’i deniz yoluyla birbirine baÄŸlamaktadır. Bununla kalmayıp yörenin en geliÅŸmiÅŸ ticaret devletlerini; Japonya, Güney Kore ve Tayvan’ı uluslararası ticarete baÄŸlar. Her sene yaklaşık 50 000 gemi bu boÄŸazı kullanarak Dünya deniz ticaretine katkı saÄŸlar.
Bering Boğazı
Asya’nın en doÄŸu noktası ile Amerika’nın en batı noktası arasında yer alır. Günümüzde Rusya ile ABD arasında coÄŸrafi bir sınır konumunda olması ile birlikte Amerika ve Asya kıtalarının birbirine en yakın olduÄŸu yerdir. BoÄŸaz, kuzeyindeki Chukchi Denizi ile güneyindeki Bering Denizi’ni birbirine baÄŸlamaktadır. Ä°smini, boÄŸazı 1728 yılında geçen Rus asıllı Danimarkalı kâÅŸif Vitus Bering'den almıştır. Ä°ki yaka arasında bir günlük tarih farkı vardır. DiÄŸer boÄŸaz veya kanallara göre daha az deniz yolu trafiÄŸine sahiptir.
Ä°stanbul ve Çanakkale BoÄŸazları
Ä°stanbul ve Çanakkale boÄŸazlan, tümüyle Türkiye topraklarında yer alır. Ä°stanbul BoÄŸazı Dünya’nın en iÅŸlek su yollarından biri olup, Panama Kanalı'nın 4 katı SüveyÅŸ Kanalı'nın ise 3 katı daha fazla trafiÄŸe sahne olmaktadır.
Bu boÄŸazlar, Karadeniz’in Akdeniz’e açılmasını saÄŸlarlar. Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler, ürettikleri malların büyük kısmını Dünya pazarlarına sunmak için Türkiye boÄŸazlarından geçmek zorundadır. Yine Dünya’nın her bölgesinden Karadeniz’e mal taşıyan gemiler Ä°stanbul ve Çanakkale boÄŸazlarından geçerler. Ä°stanbul BoÄŸazı keskin dönüÅŸleri olan, oldukça dar bir su yoludur. Büyük gemilerin boÄŸazdan geçmesi 2 saatten fazla sürmektedir BoÄŸazların güvenliÄŸini tehlikeye sokan en önemli konu petrol tankerlerinin ve nükleer atık taşıyan gemilerin kontrolsüz geçiÅŸleridir.
Orta Asya’daki ham petrolün Avrupa ülkelerine taşınması nedeniyle boÄŸazlardan petrol tankeri geçiÅŸini daha da artıracağı tahmin edilmektedir. Yıllık geçiÅŸlerin % 10 - 15’ini tehlikeli yükler oluÅŸturmakta olup, bu günde ortalama 14 gemiye karşılık gelmektedir. Böylelikle boÄŸazlardan yılda 60 milyon ton ham petrol ve petrol ürünü geçmektedir. Güçlü güney rüzgârları, güçlü bir ters akıntıya neden olmaktadır. Ters akıntı gemilerin manevra kabiliyetini olumsuz olarak etkilemektedir. BoÄŸazlar bölgesinde görüÅŸ mesafesi sis, yaÄŸmur ve kar nedeniyle azalabilmektedir. BoÄŸazlardan geçiÅŸ yapmak isteyen gemilerin yarısının limanlara uÄŸramadığı ve kılavuz kaptan almadığı görülmektedir.
Yapılan araÅŸtırmalar sonucunda kazaya karışan gemilerin % 85’inde kılavuz kaptan olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu durum Ä°stanbul BoÄŸazı’ndaki kazaların seyir hatalarından kaynaklandığını göstermektedir. Her gün yaklaşık 1,5 milyon kiÅŸi, boÄŸazın her iki yakasına geçmek için deniz yolu ulaşımından yararlanmaktadır.
Çanakkale BoÄŸazı, Karadeniz'i Ege Denizi’ne baÄŸlayan boÄŸazlardan birisidir. Asya ile Avrupa kıtaları arasında bulunan boÄŸazda köprü yoktur. Kıtalar arasında ulaşım feribotlarla saÄŸlanır. En derin noktası 167 metre olan boÄŸazın ortalama derinliÄŸi 65 metredir. Çanakkale BoÄŸazı, Ä°stanbul BoÄŸazı’nın iki katıdır ve en dar yeri orta tarafında 1300 metredir. BoÄŸazın en geniÅŸ yeri 7 km, uzunluÄŸu 60 km'dir.
Demir Yolu
Demir yolları, düÅŸük maliyette yolcu ve mal taşınabilen orta uzaklıktaki bir mesafe için idealdir. Kara yoluna göre daha ekonomiktir. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte tren yolculuÄŸu da çok hızlı ve konforlu hâle gelmeye baÅŸlamıştır. Deniz yolu ulaşımı ile karşılaÅŸtırıldığında ise demir yolları çok daha az yük taşıyabilmekte ve daha pahalı olmaktadır.
Demir yolu ulaşımı ilk olarak 1800’lü yılların başında yük ve yolcu taşımak amacıyla buharla iÅŸleyen lokomotiflerin icadı ile baÅŸlamıştır. Günümüzde ise geliÅŸmiÅŸ olan ülkelerde devreye sokulan hızlı trenlerle yolcu taşımacılığında büyük önem taşımaktadır.
Elektrikli trenler diÄŸer ulaşım araçlarına göre daha az enerji tüketir. Elektrikle çalıştığı için de hava kirliliÄŸine daha az neden olmaktadır. Ayrıca kara yoluna göre çok daha az yer kapladığı için çevresel etkileri de azdır.
Kuzey Amerika Demir Yolları
ABD ve Kanada, demir yolu ağı bakımından geliÅŸmiÅŸ ülkelerdir. Bu iki ülkenin demir yolları birbiriyle baÄŸlantı, hâlindedir. ABD, Dünya’da demir yolu ağının en sık olduÄŸu bölgedir. Kuzey Amerika’nın kuzeyinde ise demir yolları ulaşımı yoktur.
ABD ve Avrupa'da ulaşım yükünün yarıdan fazlasını demir yolları üstlenmektedir. Hatta bu ülkelerde demir yolları, hava yollarıyla rekabet eder düzeye ulaÅŸmıştır. Hızlı trenlerde saatte 300 - 400 km hız yapanlar mevcuttur. Ä°nsanlar kara yollarına göre daha hızlı bir ÅŸekilde ulaşım olanağına kavuÅŸmuÅŸ durumdadır.
Avrupa Demir Yolları
Kuzeybatı Avrupa’daki demir yolu ağı oldukça yoÄŸundur. Ovaları takip ederek Urallar’a kadar uzanıp Alplerde seyrekleÅŸmektedir. Alpleri kat eden tünellerden geçerek Avrupa'nın kuzeyi ile güneyi arasındaki ulaşımı saÄŸlar. Batı Avrupa ile Kuzey Amerika’nın toplam demir yolu ağı, Dünya demir yolu ağının % 60'ına yakındır.
Asya Demir Yolları
Asya çok büyük bir kıta olmasına raÄŸmen, demir yolu ağı diÄŸer kıtalara nazaran çok geliÅŸmemiÅŸtir. Hindistan, Asya’daki demir yolu ağının geliÅŸtiÄŸi bir ülkedir. Asya Kıtası'nın batısındaki demir yolları Avrupa Kıtası ile baÄŸlantılıdır. Japonya’daki demir yolu ulaşımı kıtadaki diÄŸer ülkelerle kıyaslanamayacak derecede ilerlemiÅŸtir. Bu ülkede hızlı trenlerle yapılan demir yolu ulaşımı çok geliÅŸmiÅŸtir.
Afrika Demir Yolları
Bu kıtadaki demir yolları orta derecede geliÅŸmiÅŸtir. Demir yollarının geliÅŸiminde Fransızların desteÄŸi olmuÅŸtur. Kuzey Afrika kesiminde demir yolları doÄŸu - batı yönünde uzanır. Fas, Tunus ve Cezayir limanları ile iç kısımlardaki baÄŸlantıyı saÄŸlayan hatlar vardır. Güney Afrika’da demir yolları genelde maden bölgelerini limanlara baÄŸlar.
Kara Yolu
Kara yolları, Dünya’nın en eski ulaşım sistemidir. Anadolu’da yapılan en eski yollardan biri Kral Yolu’dur. Lidyalılar zamanında ticareti geliÅŸtirmek için Manisa yakınlarındaki Sart ÅŸehrinden Mezopotamya’ya kadar uzanan bir yol yapılmıştır. Kral Yolu’nun yapılmasıyla Anadolu ile Mezopotamya arasındaki ticari ve kültürel etkileÅŸim artmıştır. Kara yolları, deniz ve demir yoluna kıyasla daha pahalıdır. Kara yolları, mal ve eÅŸya taşımacılığı açısından deniz ve demir yolları ile bütünleÅŸmektedir.
ABD gerek yol kalitesi, gerekse uzunluÄŸu bakımından önde gelir. Yol yoÄŸunluÄŸu en fazla Japonya ve Batı Avrupa ülkelerindedir. Asya’da Çin, Pakistan'ın doÄŸu kesimi ve Güney Hindistan yoÄŸun kara yolu ağına sahiptir. Asya’da en önemli kavÅŸak Türkiye’dir. Türkiye, Asya ve Avrupa'dan gelen yolları birbirine baÄŸlar.
Kara yollarının uzunluÄŸu ve kalitesi bir ülkenin geliÅŸmiÅŸliÄŸi hakkında bilgi verir. Genellikle geliÅŸmiÅŸ olan ülkelerde kara yollarının yoÄŸunluÄŸu fazladır. Günümüzde çok fazla ÅŸeridi olan, oldukça geniÅŸ ve hızlı akan trafiÄŸiyle otobanların en çok olduÄŸu yerler Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya’dır.
Hava Yolu
Hava ulaşımı, diÄŸer ulaşım sektörlerine göre geç baÅŸlayan ve hızla geliÅŸen bir sektördür. Hava yolu ulaşımı, deniz yolu ulaşımında olduÄŸu gibi belirli hatlarda yoÄŸunlaÅŸmıştır. Avrupa’nın önemli hava limanları kıtanın merkezi ve batı kesimlerinde yoÄŸunlaşır. Ayrıca Avrupa hava limanları, Amerika, Uzak DoÄŸu ve Orta DoÄŸu’ya giden uçakların uÄŸrak yeridir. Dünya yolcu trafiÄŸinin 1/4’ü, yük trafiÄŸinin 1/3’ü bu kıtadan yapılır.
ABD, Dünya'da hava ulaşımının en yaygın ve en geliÅŸmiÅŸ olduÄŸu ülkedir. Kuzey Amerika’da 11 000’den fazla hava alanı vardır. Hava ulaşımında, Dünya trafiÄŸinin 1/3’ü ABD sınırları içinden geçmektedir. Uluslararası bir hava limanı olan Kennedy’e bazı günler saatte 85 uçak iniÅŸ kalkış yapmaktadır. Dünya’da hava yolu ulaşımı son yıllarda hızlı bir geliÅŸim göstermektedir. Bu durumun nedenleri arasında; uçak sanayisinin hızla geliÅŸmesi, hava alanı tekniklerinin geliÅŸmesi ve uluslararası hava yolu ulaşımını düzenleyen antlaÅŸmaların yapılmasıdır.
- Ekosistem ve Madde Döngüsü
- Ä°nsan ve DoÄŸa EtkileÅŸimi
- Nüfusun Gelişimi, Dağılışı ve Nitelikleri
- Göçlerin Neden ve Sonuçları
- Ekonomik Faaliyetlerin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi
- Ä°lk Uygarlıklar, Şehirlerin Fonksiyonları ve Nüfus Politikaları
- Göç ve ŞehirleÅŸmenin Ekonomiyle Ä°liÅŸkisi
- Kıtaların Keşfi ve Küçülen Dünya
- Ülkeler Arası Etkileşim
- Ülkeleri Tanıyalım I
- Ülkeleri Tanıyalım II
- Ülkeleri Tanıyalım III
- Küreselleşmenin Etkileri
- DoÄŸal Afetler ve Etkileri
- Doğal Kaynaklar ve Çevre
- Doğal Kaynakların Kullanımının Küresel Etkileri