Acil Tıp
Anafilaksi Tedavisi:
Tanım: Duyarlı kişilerde yabancı antijenlerle karşılaşma sonucu oluşan, aniden başlayan, IgE aracılığı ile mast ve bazofil hücrelerinden kimyasal mediyatörlerin salınımı ile gelişen, hızlı ilerleyen, yaşamı tehdit eden, aşırı duyarlılığın neden olduğu alerjik reaksiyonların oluşturduğu sistemik ve ciddi bir klinik tablodur. Tedavi Yaklaşımı: Hasta hemen uzandırılır, ayakları havaya kaldırılır, hayat kurtarıcı ... Okumaya Devam EtAgresyon (Saldırganlık):
Norodol + Akineton + Largactil aynı enjektöre çekerek IM yaptır ve sevk et. ( NALla ve Sevk et) ... Okumaya Devam EtMiyokard Enfarktüsü
1) EKG çekilir, kardiyak markerlar ve elektrolitler için kan örneği gönderilir. 2) Oksijen verilir. 3) 300 mg aspirin çiğnetilir. 4) Tansiyonu < 110 mmHg değilse isordil 5 mg dilaltı tablet verilir. (10 dk’da bir tekrar verilebilir, maksimum 9 tablet. isordil hipotansiyon yapabilir, ... Okumaya Devam EtKronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Alevlenmesi
Tedavi Yaklaşımı: 1) Mümkünse hemen kan gazı ölçümü yapılmalıdır. Mümkün değilse onun yerine pulse oksimetre ile de oksijenlenme durumu değerlendirilebilir. Tedavinin amacı SaO2 değerini %90, PaO2 değerini ise 60 mmHg üzerine çıkarmaktır. Çok şiddetli ve kronik hiperkapnik hastalarda ... Okumaya Devam EtAstım Atağı
Tedavi Yaklaşımı: 1) Hemen ventolin + pulmicort verilir. 2) Oksijen verilir (2L / dk) 3) Düzelme olmazsa ventolin 20 dakika sonra tekrarlanabilir. En fazla üç doz tekrarlanabilir. Daha fazla verilmez çünkü fazlası ters etki yaparak solunum sıkıntısını arttırabilir. 4) Hastanın solunum sıkıntısı ... Okumaya Devam EtZehirlenme (intoksikasyon):
Her türlü zehirlenmede 114 ulusal zehir danışma merkezi hattı aranmalıdır. En çok görünen zehirlenmelerden bazıları: Gıda Zehirlenmesi 284 Karbonmonoksit Zehirlenmesi 88.4 Mantar Zehirlenmesi 73.7 Kurşun Zehirlenmesi 30.9 Metil Alkol Zehirlenmesi 27.3 Ağır Metal Zehirlenmesi 11.1 İlaç Zehirlenmesi (İntihar girişimleri) 8.761 Su Zehirlenmesi 5.73 Siyanür Zehirlenmesi 3.270 Deli Bal Zehirlenmesi ... Okumaya Devam EtAnjina Pektorise Yaklaşım:
MI benzeri göğüs ağrısı olur. MI’dan farkı ağrının 15 dk’dan kısa sürmesidir. Daha uzunsa MI gibi düşünülüp tedavi edilmeli. Anjina olduğundan emin olunduğunda; 1) isordil 5 mg dilaltı tablet verilir. (bir seferde en fazla 3 tablet, bir günde en fazla ... Okumaya Devam EtPeriferik Vertigo:
Acile baş dönmesiyle gelen hastada; diğer tanılar (hipoglisemi, anemi, gebelik, hipotansiyon) ekarte edilip nörolojik muayene normal bulunursa periferik vertigo düşünülür ve 250 cc SF içine 2 ampul nootropil ve 1 ampul dramamine koyulur ve 2 saatte gönderilir. Reçete Olarak: 1) Betaserc 8 mg tablet 3x1 2) ... Okumaya Devam EtKornea Yaralanması (Yabancı Cisimle):
1) Önce serum fizyolojik ile gözü ve göz kapağını yıka (15 dakika) 2) Yabancı cismi almadan önce novesin veya alcaine damlatarak uyuştur ve 3 dakika bekle. Sonra steril spançla yabancı cismi al. 3) Gentagut damla 3x2 4) Terramycin pomad 1x1 ... Okumaya Devam EtKonversiyon:
► Önce organik sebepler ekarte edilir. ► Nörolojik muayene yapılır. Konversiyondan eminsen: Saldırganlık varsa 10 mg diazem ‘i 250 veya 500 cc SF içinde sulandır ve yavaş infüzyonla gönder. Diazem IM olarak yapılırsa vücuda salınımı düzensiz olabileceğinden solunumu deprese etme riski daha fazladır. IV olarak verilince solunum depresyonu ... Okumaya Devam Et- Agresyon
- Anafilaksi
- Angina Pectoris
- Akciğer Ödemi & Akut Kalp Yetmezliği
- Akut Batın
- Aort Anevrizması & Aort Diseksiyonu
- Astım Atağı
- Ateş
- Burun Kanaması
- Bradikardi
- Baş Ağrısı
- Çocukta Solunum Sıkıntısı
- Döküntülü Çocuk
- Diyabetik Ketoasidoz
- Düşme
- Febfil Konvülziyon
- GiS Kanaması
- Glokom Krizi
- Hematüri
- Hipertansiyon
- Hipoglisemi
- Hipotansiyon
- Hipotiroidi Koması
- Hiperglisemi
- infantil Kolik
- Kesi
- Kibas
- Koah Alevlenmesi
- Konversiyon
- Konvülziyon
- Kornea Yaralanması
- Menenjit
- MI
- Migren
- Preeklampsi & Eklampsi
- Pulmoner Emboli
- Renal Kolik
- Replantasyon
- Sıvı Elektrolit Tedavisi
- SVO
- Sepsis
- Senkop
- Status Epilepticus
- Şok
- Şuur Bozuklukları
- Taşikardi
- Travma
- Ürtiker
- Vaginal Kanama
- Vertigo
- Yanık
- Zehirlenme
- Yasal Uyarı Ve Kullanım Koşulları