Ester Bağı

26.02.2020 - 20:35

Canlılarda görülen bileşikler çeşitli bağlarla birbirine bağlanarak daha büyük moleküller oluşturmaktadır. Bu bağlar bağlanan moleküllerin türüne göre özel bağlardır. Örneğin proteinler arasında peptit bağı görülür. Bu yazıda yağlarda görülen ester bağı üzerinde durmaya çalışacağız.

Vücutta depolanan yağlar nötral yağlar dediğimiz yağ sınıfı bileşiklerdir. Bunlara aynı zamanda trigliseritler de denir.

Nötral yağlar sentezlenirken 3 yağ asiti ve bir gliserol bir araya gelir. Yağ asitleri ve gliserol arasında kurulan bağa ester bağı denir.

Aşağıda nötral yağ sentezi ve ester bağı oluşumu gösterilmiştir.

Ester bağı

Ester bağı oluşurken her bir yağ asidinden gelen 3 adet OH ile gliserolden gelen 3 H bir araya gelir ve 3 adet H2O molekülü ortaya çıkar. Bağ oluşurken bu şekilde su açığa çıkmasına dehidrasyon denir.

Ester bağı yağların dışında da nükleotit dediğimiz yapılarda bulunur. DNA ve RNA'nın yapı taşı olan bu nükleotitlerde fosfat grubu ile 5 karbonlu şeker arasında ester bağı oluşmaktadır. Bu bağa fosfodiester bağı denir.

Ester Bağı Soruları

Ester bağı nedir, nasıl oluşur gibi konulara değindik. Ester bağı oluşumunu da görsel olarak anlattık. Şimdi de ester bağıyla ilgili en çok merak edilen sorulara yanıt vererek konuyu iyi öğrenmeye çalışalım.


Ester bağı kovalent mi?

Bildiğiniz gibi kovalent bağlar ametal atomları arasında gerçekleşmektedir. Yağların içeriğindeki yağ asitleri ve gliserol gibi maddeler ametallerden oluşmuşlardır. Ester bağının oluşması için karbon ve oksijen atomlarının bağlanması gerekir. Dolayısıyla ester bağının kovalent olmasından ziyade ester bağı kovalent bağlarla oluşur daha doğru bir tabirdir.

Çünkü ester bağı sadece iki atomun bağlanmasıyla elde edilen bağa değil, bu şekilde bağlanmaya verilen genel bir addır.


Fosfolipitte ester bağı var mı?

Yukarıda nötral yağ sentezlenirken ester bağının oluşumuna değindik. Fosfolipitlerde ve diğer birçok yağ türünde de ester bağı bulunur.


Gliserol ester bağı içerir mi?

Gliserolde ester bağı bulunmaz. Bu bir şaşırtmadır. Çünkü gliserol bir monomer maddedir. Gliserol ile yağ asitleri birbirine ester bağıyla bağlanır.


Ester bağı DNA'da bulunur mu?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi DNA ve RNA gibi nükleik asitler nükleotit dediğimiz yapıların bir araya gelmesiyle oluşurlar. Nükleotitlerin yapısında ise fosfodiester dediğimiz bir ester bağı bulunur.


Ester bağının nasıl oluştuğunu anlattık. Neler ester bağı içerir buna da değindik. Ester bağının yağ moleküllerinde bulunduğunu unutmayın. Ayrıca ester bağı oluşumuna da esterleşme denir. Esterleşme reaksiyonları kimyada da önemli kimyasal reaksiyonlar arasında yer almaktadır.


Etiketler:
  • biyoloji    
  • Yorumlar
    Yorum Yap