Sıfırdan Matematik Öğrenmek
Matematik konusunda temel düzeydeki bilgiye sahip olmayan birçok öğrenci var. Tabi ki bu öğrenciler de sınava girecek ve bu öğrencilerin de hayalleri var. Hayallerine yaklaşmak için ise matematik netlerine ihtiyaçları var. Matematik bilmeden matematik netleri yapmak mümkün olmadığına göre bu öğrencilerin matematik öğrenmesi şart.
Peki, hiç temeli olmayan bu öğrencilerin ders çalışma yöntemi nasıl olacak? Eğer siz de bu durumdaysanız yazının devamını okumanızda fayda var. Küçük adımlarla matematik bilgisi inşa etmeyi birlikte öğreneceğiz. Daha önce sıfırdan fizik öğrenmek, sıfırdan kimya öğrenmek ve sıfırdan biyoloji öğrenmek yazılarını paylaşmıştık. Sayısal grubu öğrencilerinin bu yazıları okumasında da fayda var.
İlk Önce Çarpım Tablosu
Hiç matematik bilmiyorsanız muhtemelen çarpım tablosunu da bilmiyorsunuzdur. Bunu itiraf edemeye bilirsiniz ama kaçıncı sınıfta olursanız olun önce çarpım tablosu olayını halledebilmiş misiniz ona bakın. Bunda ayıp bir şey yok. Öğrenmezseniz asıl ayıbı o zaman etmiş olursunuz. Çarpım tablosunu bilmiyorsanız bu tabloyu halledin. Ardından iki basamaklı sayıları hızlı çarpmayı öğrenin. Bunun için birçok yöntem var. Bunlar matematiğin başlangıcıdır.
Konuları öğrenirken bir sürü işlem yapmanız gerekecek. Eğer bu temel işlemleri yapamazsanız basitçe ilerleme kaydedemezsiniz. Bu çok açık bir gerçektir. Kimi öğrenci vardır ki daha çarpım tablosuna hâkim olmadığı halde integral öğrenmek için yırtınır durur. Başkalarını kandırsanız bile kendinizi kandırmayın. İlk yapmanız gereken temel düzeydeki işlem pratiğini elde etmek. Çarpım tablosu, çarpma, bölme gibi işlemleri düzgünce öğrenmek. Bunu yapmadan ikinci basamağa geçmeyin. Çünkü size fayda sağlamaz.
Temel Kavramları Öğrenin
İlk basamağı hallettiyseniz ikinci basamağa geçebilirsiniz. Burada kavramları öğreneceksiniz. Pozitif, negatif sayıların ne olduğunu kavrayacaksınız. Bu sayılar arası işlemleri kavrayacaksınız. Mesela pozitif bir sayıyla negatif bir sayıyı çarpınca sonuç ne olur? Ya da negatif bir sayıdan pozitif bir sayıyı çıkarırsak sonuç nasıl çıkar gibi. Temel matematik bilgisinin çarpım tablosundan sonraki gelen basamağı budur. Sıfırdan matematik öğrenmek istiyorum diyorsanız ilk aşamadan sonra bu ikinci aşamayı da geçmelisiniz.
Üçüncü basamak olarak da temel kavramlar konusunu komple bitireceksiniz. Yani daha açık olmak gerekirse tek sayı, çift sayı, asal sayı, doğal sayı, üç basamaklı sayı, reel sayı, rasyonel sayı gibi kavramları iyice öğreneceksiniz. Bunlar matematiğin ABC’sidir. Bunları öğrenmeden matematik öğrenemezsiniz. Bu aşamada sayıların yerine harfleri ve sembolleri kullanmayı öğreneceksiniz.
Sayıları basamaklarına göre açma meselesini keşfedeceksiniz. İki basamaklı bir ab sayısı dediği zaman bunun tam değerinin 10.a+b olduğunu bileceksiniz. Eğer biraz soyut düşünüp sayıların yerine kavram koymayı öğrendiyseniz diğer basamağa geçebilirsiniz.
Denklem Kurmayı Öğrenin
Dördüncü basamak için denklem kurmayı öğreneceksiniz. Önce basit denklemler. Birinci dereceden tek bilinmeyenli olanları kast ediyoruz. Denklem kurmayı öğrenmek derken komple denklemler konusunu değil, sadece denklemi kurmayı öğrenmelisiniz. Yani sayısal bir problemi sembolik olarak ifade edebilmelisiniz. Basit bir örnek vermek gerekirse hangi sayının 3 eksiği 7 yapar dendiğinde x-3=7 buradan x’in 10 olması gerekiyor gibi kararlar verebilmelisiniz.
Kısacası bilinmeyen değerlerin yerine doğru şekilde x gibi y gibi bilinmeyenleri yerleştirebilmelisiniz. Denklem kurmayı öğrendikten sonra artık ufak tefek basit denklemleri mantığınızla çözmeye çalışacaksınız. Bu da size öz güven verecek. Önce bir soruyu denklem formatına çevirecek, ardından da çözeceksiniz.
İşlem Pratiği Kazanın
Sonraki adımda matematiğin bilgi gerektiren konularına geçmeden önce işlem pratiği kazanmalısınız. Bunun için rasyonel sayılar, üstlü ifadeler, köklü ifadeler konularını iyice çalışın. Bunlar size temel işlem düzeyini sağlayacaktır. Matematik 1 konularından en çok problemlerden sorular çıkmaktadır. Bunlar ise işçi-havuz, faiz, kar zarar gibi isim alsa da hepsinin altında basit bir denklem ve temel işlem beceresi yatar. Basit işlem becerisi kazanmış ve denklem kurmayı öğrenmiş biri artık yavaşça problem çözmeye başlayabilir.
Altıncı adım olarak biraz daha kavramsal bilgi içeren konulara gireceksiniz. Bağıntı, fonksiyon, kümeler, eşitsizlikler gibi konuları öğreneceksiniz. Bu konular matematik 1 düzeyi konular için artık son konular mahiyetinde. Bunları da öğrenince matematikten artık temel düzeyde eksiğinizin kalmadığından emin olmalısınız. Yani mutlak değer nedir? Bir sayının karekökü nedir? Üst kavramı ne demektir gibi şeylerde artık probleminiz olmayacak.
Konuları Tek Tek Bitirin
Son adım olarak da ikinci bölüm konularını ve eksik olduklarınızı kolaydan zora göre sıralayıp adım adım çalışmayı yapacaksınız. Artık temel düzey matematiğinden daha kompleks sorulara geçiş yapabileceksiniz. Bunu yaparken bir konuyu anlamadan ötekine geçmeyin. Öğrendiklerinizi iyice cebinize koyun. Matematikte bütün konular iç içedir.
Temeliniz sağlam olmazsa üstüne bina inşa edemezsiniz. Biri size matematik bilmeden şu konuyu yaparsınız gibi pratiklikler öğretmeye kalkarsa da bunlarla vakit harcamayın. En kısa yol adam akıllı öğrenmektir. Bunu unutmayın.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı