Sıfırdan Kimya Öğrenmek
Kimya hem kolay hem de zevkli bir derstir. Sınavlarda sorulan kimya soruları ise oldukça kolaydır. Bu nedenle bir eşit ağırlık öğrencisi fen neti yapmak istiyorsa genellikle çalışması gereken ilk ders kimyadır. Fakat biz bu kadar kolay diyince eminim kimya yapamayanlar bize inanmamaktadırlar. Kimyası iyi olanların ise aynı fikirde olduklarından kuşku yok. Kimya dersinde zaten başarılı olan öğrenciler başarılarını arttırmak için daha çok çalışmalıdırlar. Biz bugün sıfırdan kimya öğrenmek isteyen tecrübesiz adaylara yoğunlaşacağız. Birkaç küçük tavsiye ile hiç kimya bilmeyenler cesaretlerini toplayıp adım atacak ve kendilerine güven duyacaklardır. Bunun sonucunda birkaç adam mesafe kat ettikten sonra zaten yardıma ihtiyaç duymadan kendiniz çalışacaksınız. Neredene ne kadar eksik olduğunuzu kendiniz tespit edeceksiniz. Fizik konusunda aynı sıkıntıyı yaşayanlar sıfırdan fizik öğrenmek adlı yazıyı okuyarak bu konuda destek alabilirler.
Öncelikle yapmanız gereken kimyanın kolay olduğuna inanmak. Kimyayı birçok karışık formül dizisi görmek yerine içinde demir, bakır, altın oksijen gibi elementlerin olduğu bir doğa bilimi olduğunu düşünün. Çevremizde gördüğümüz her maddenin kimyanın konusu olduğunu unutmayın. Bu maddelerin birbiri ile oluşturdukları etkileşimi ise kimya inceliyor. Kimyada o gördüğünüz formüllerin hepsini ezberleyen yok zaten. Siz içine girmediğiniz için size bilinmeyen karmaşık bir dünya gibi gelebilir ama aslında temel bir mantık bütün kimyaya uygulanıyor. Birkaç kuralı öğrendikten sonra gerisini kendiniz tamamlıyorsunuz.
Periyodik Tabloyu Odanızın Duvarına Asın
Periyodik tablo içerisinde bütün kimyanın temelini bulunduran tablodur. Zaten kimya da o tablo üzerinden yürür. Kimse size periyodik tabloyu ezberleyin demiyor. Sadece odanızın duvarında asılı olursa ve ders çalışma sırasında gördüğünüz herhangi bir elementin yerini merak edip bakarsanız zamanla işiniz kolaylaşacaktır. Çünkü periyodik tabloda olanlar belli bir düzene göre sıralanmıştır. Bu düzeni anladığınız zaman zaten olaylar birden kafanızda çözülmeye başlıyor. O nedenle kimya dersini periyodik tablosuz çalışmayın. İlerleyen seviyelerde periyodik tablonun ana hatları kafanıza girecek zaten. O nedenle her seferinde bakmak zorunda kalmayacaksınız. Ancak 0’dan kimya öğrenmek istiyorsanız işe periyodik tabloyu severek başlayın. 5 dakika ara vermeden periyodik tabloyu izlemek bile kimya bilgisi olmayan bir öğrenciye yüzde yüz fayda sağlayacaktır. Bundan emin olun ve asla şüphe duymayın.
Deney Yapın
Şimdi size kimyayı öğrenmek için deney yapmak lazım desek hemen gözünüz korkacak. Sanki evinize bir laboratuar taşımanız gerekiyormuş gibi. Oysaki kimya sadece laboratuarda dönen bir olay değil. Günlük hayatımızdaki her olayın bir kimyası var. Sadece bir şeyleri yaşayarak tecrübe etmek onu okumaktan daha akılda kalıcıdır. Örnek vermek gerekirse, size katıların sıvılarda çözünürlüğünün sıcaklıkla arttığını söylesek belki bu bilgi aklınızda kalmaz. Ama duyduğunuz bu bilgiyle kendiniz mantık kurarsanız her şey yerli yerine oturur. Mesela soğuk çaya şeker attığınızda şeker dipte kalır. Sıcak çaya attığınızda ise daha hızlı erir. Bunu gözlemleyebilmek ve mantığı kurmaktır bütün olay. Aynı bilginin iki farklı şekilde ifade edilmesi durumudur. Alın size işte bir deney yaptınız bile.
Soru Sorun
Bilmediklerinizi sormak bütün derslerde olduğu gibi kimyada da önemlidir. Ancak burada altını çizmemiz gereken başka bir nokta ise şu. Soruyu kendinize sorun önce. Bütün kimyasal olayların içerisinde neden sonuç ilişkisi vardır. Kendinize sorduğunuz her soru sizi araştırmaya itecek ve merak ettiğiniz bir şeyi öğrenince bu bilgi kafanıza daha kolay yerleşecektir. Yine aynı örnek üzerinden gidersek şeker neden sıcak çayda daha iyi çözünür? Bu soruyu kendinize sormaya başladıysanız epey yol kat ettiniz demektir. Bir sonraki adım ise cevabını bulmaktır. Ya kendi bilgilerinizi kullanarak kitaplardan cevap bulacaksınız. Ya da yeterli olmadığı durumda bir bilene bunun nedenini soracaksınız. Öğrendiğiniz bilgi ise çok daha kalıcı olacak ve bu yolla kimyayı seveceksiniz.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı