Çokgen Nedir?
Geometri dersinde karşımıza çok çıkan çokgen diye bir kavram vardır. Peki, çokgen nedir biliyor muyuz? Ya da çokgenin ne olduğunu ne kadar biliyoruz. Çokgen kavramını iyi bilenler için bu soru komik dahi gelebilir ancak emin olun çokgen nedir bilmeyen milyonlar var. Bu nedenle bizim görevimiz çokgenin tanımını vermek ve biraz da alt başlıklarına girerek onu tanıtmaktır. Zaten çokgenler konusunda bu konuyu geometri dersi bünyesinde de anlattık.
Çokgen en az üç kenarı ve köşesi olan kapalı şekildir. Çokgen nedir 5. Sınıf ve 6. Sınıf itibariyle karşımıza çıkan bir sorudur. Bu nedenle bu basit tanımlama çok önemlidir. Demek ki bir çokgenin var olması için en az üç kenar ve köşe gereklidir. Bununla birlikte şeklin kapalı olması da önemlidir. Eğer şekil kapalı olmazsa elde edilen şekil çokgen sınıfına dahil edilemez.
Yukarıdaki şekilde çokgenin kapalı olması gerektiği ile ilgili durum gösterilmiştir. Çokgen nedir kısaca bu şekle bakarak cevap verebilirsiniz.
Geometri dersinde genel olarak konveks çokgenler konu edinir. Bu çokgenler yukarıdaki örnekte de gösterildiği gibi dış bükeydir. Oysaki iç bükey yani konkav çokgenler de mevcuttur. Konkav çokgenlerde bir köşenin içeri doğru çökmüş olduğunu görürsünüz. Ancak konumuz bu olmadığı için üzerinde fazla durmaya gerek yoktur.
Çokgenler ile ilgili yanıtlamamız gereken konulardan biri de düzgün ve düzgün olmayan çokgenler meselesidir. Soruda hızlı okuduğumuz zaman düzgün çokgen diye geçeriz. Peki, düzgün çokgen nedir ya da düzgün olmayan çokgen nedir sorularını cevaplamayacak mıyız? Tabi ki bu sorulara da cevap vereceğiz.
Düzgün Çokgen Nedir?
Düzgün çokgen bütün kenar uzunlukları ve bütün açı ölçüleri eşit olan çokgene denir. Bir çokgenin düzgün çokgen olabilmesi için bütün kenarlarının eşit olması gerekir. Mesela bir sekizgende 7 kenar uzunluğu aynı iken 1 kenar uzunluğu farklı olursa buna biz düzgün çokgen diyemeyiz. Ya da kenar uzunlukları eşit olduğu halde açılar eşit değilse yine düzgün çokge olmaz.
Düzgün çokgenlerin kenarları eşit olduğu için açıları da doğal olarak eşit olacaktır. Bu sayede bir çokgenin açılarını kolaylıkla bulabiliriz. Mesela bir düzgün altıgen dendiği zaman 6 köşesindeki açının da 120 derece olduğunu hemen biliriz. Çokgenle ilgili tekrar açı hesabı yapmamıza gerek yoktur. Bu açıları unuttuğumuz zaman bütün çokgenlerin dış açıları toplamının 360 derece olduğu bilgisinden yararlanıp iç açıları da bu şekilde bulabiliriz.
Düzgün Olmayan Çokgen Nedir?
Düzgün olmayan çokgen kenar uzunları eşit olmayan çokgendir. Yukarıda da değindiğimiz gibi herhangi iki kenar farklı ise bu çokgen düzgün olmayan çokgen sınıfına girer. Düzgün olmayan çokgenin ekstra bir özelliği yoktur. Soru içinde bize verilen haliyle işlem yapmaya kalkarız. Çeşitkenar üçgen bir düzgün olmayan çokgene örnektir.
Çünkü kenar uzunlukları farklıdır. Burada başka bir soru devreye giriyor. Peki, ikizkenar üçgen düzgün çokgen midir? İkizkenar üçgen de düzgün olmayan çokgen sınıfına girer. Çünkü iki kenar eşit olsa bile üçüncü kenar uzunluğu farklıdır.
Üçgenler içinde yalnızca eşkenar üçgen düzgün çokgen sınıfına girer. Düzgün olmayan çokgen nedir sorusunun cevabı aslında düzgün çokgenlerde yatar. Düzgün çokgenler dışında kalan bütün çokgenler düzgün olmayan çokgenlerdir.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı