Tıp Fakültesi Kazanmak İçin Kaç Net Yapmak Gerekir

14.01.2016 - 19:26

tıp kazanmak için kaç net yapmalıyımKüçüklükten beri hayali tıp fakültesi kazanmak, doktor olmak, insanlara faydalı olmak isteyen adaylar var. Bu adaylar doktor olmak istiyorlar ancak doktor olmak için ne yapmalıyım sorusunun cevabını bilmiyorlar. Şöyle ki, tıp kazanmak için ne yapılması gerekiyor, sınavlarda kaç soru çıkıyor, bu sorulardan ortalama kaç tane yapmam gerekiyor gibi meseleler birçok öğrenci için muallâkta kalan meselelerdir.

Siz hedefinize iyi kitlenmiş ve yapmanız gereken her şeyi biliyorsanız sorun yok. Ancak ne yapması gerektiğini bilmeyen, doktor olmak hayali dışında sınavla ilgili bilgisi olmayan adaylar için bazı şeylerin açıklığa kavuşturulması gerekir. Özellikle lise eğitiminin ilk yıllarında tıp kazanmak için ne yapmalıyım sorusu yanıtsızdır.

Sınav dönemi yaklaştıkça öğrenciler ister istemez oradan buradan duyduklarıyla bir şeyler öğreniyorlar. Ancak yolun başındaysanız ve merak ediyorsanız bu yazı merakınızı giderecektir.

Öncelikle tıp fakültelerinin sayısal puan türünden öğrenci aldığını bilmek gerekir. Bu puan türüne göre TYT sınavında Türkçe, matematik ve fen bilgisi ve sosyal bilgiler testleri yakındeğerdedir. İkinci sınavda ise matematik ve fen testlerinin yine değeri yakındır. Tıp kazanmak istiyorum diyen adayların yapması gereken sayısal puan türündeki puanlarını oldukça yüksek tutmaktır.

Buradan şu anlaşılmasın, hangi dersi çalışmalıyım ve hangisini çalışmamalıyım. Tıp kazanmak isteyen birinin böyle bir sorusu olamaz. Zaten tıp puanları yüksek olduğu için herhangi bir testten çok düşük yapan adayların şansı yine olmuyor. Buradaki amaç sadece asıl yoğunlaşma noktasının belirlenmesidir. Eğer tıp kazanmak istiyorsanız fizik, kimya ve biyoloji derslerini su gibi etmeniz gerekiyor. Burada anlatılmak istenen şey açıkçası budur. Tıp fakültesi kazanmak için ders çalışma programı adlı yazıyı okuduğunuzda programda matematik fen derslerine çalışmanın ağrılıkta olduğunu da zaten göreceksiniz.

Derslere Göre Net Sayısı

Lafı çok uzatmadan tıp fakültesi kazanmak için gereken netlerinizi tablo şeklinde verelim. Unutmayın ki bu netler ortalama netlerdir. Full çekmekle ilgili öğrencilerin sıkıntıları olduğu için hiçbir test full çekilmemiş şekilde tablo oluşturulmuştur. Dikkatten kaçırdığınızı varsayarak mazeret olacak alternatif bırakmadık. Testlerin birinden 1 aşağı yapmanız diğerinden 1 yukarı yapmanız demektir. Ortalama olarak tıp kazanmış adayların netleri temel alınarak bu tablo oluşturulmuştur.

TYT Soru sayısı Doğru Yanlış Boş Net
Türkçe 40 37 3 0 36,25
Matematik 40 35 3 2 34,25
Fen bilgisi 20 18 2 0 17,5
Sosyal bilgiler 20 17 3 0 16,25
Toplam 120 107 11 2 104,25
AYT Soru sayısı Doğru Yanlış Boş Net
Matematik 40 36 3 1 35,25
Fizik 14 12 2 0 11,5
Kimya 13 12 1 0 11,75
Biyoloji 13 12 1 0 11,75
Toplam 80 72 7 1 70,25

Okuldan mezun olduğunuzdaki ortalamanın ortaöğretim başarı puanınız olarak sınavınıza etki edecektir. Bu nedenle tıp kazanmak isteyen bir adayın ortalamasının da 80-95 aralığında olduğunu varsayarak bu rakamları verdik. Eğer ortalamanız bu seviyeden düşükse bir tık daha yüksek net yapmanız gerekebilir.

Bu arada bu netler tıp fakültesi kazanmak için gereken minimum netler değildir. Yani ben özel üniversitede de okurum veya ülkenin neresinde olursa olsun ben gidip okurum diyorsanız işiniz bir kademe daha kolay. Bu netlerde ortalama olarak 7 bin – 10 bin gibi bir sıralama yakalar ve ortalama bir tıp fakültesine girersiniz. Her sene sınavın zorluğunun aynı olmaması ufak tefek kaymalara neden olabilir. Bu nedenle ortalama değerler üzerinden gidiyoruz.

Ayrıca bazı senelerde bir test özellikle zor oluyor. Bu durumda o testten bir iki net daha aşağı yapmanız normal olabilir. Bu durumda yapmanız gereken başka bi r testten bunu telafi etmeye çalışmaktır.

Tıp fakültesi kazanmayı gerçekten kafasına koymuş bir aday yine de bu netlerle yetinmez. Her türlü aksilik olmasına karşın bu netlerin birkaç üstünü mutlaka yapmaya çalışır. Sonuçta sınav psikolojisi insanı etkileyebilmektedir. Ancak iyi çalışır ve sınava profesyonelce hazırlanırsanız çok ciddi bir sorun yaşamazsınız. Sınavda heyecanlanacağım ve yapamayacağım diye düşünmeyin. Buradaki net dağılımının da üstünü düşünerek yapmanız gerekeni yapın. Zaten size sağladığımız çalışma programlarını kullanarak başarılı olma olasılığınız çok yüksek. İstediğiniz takdirde günlük ders çalışma programı ve haftalık ders çalışma programı yazılarına da bakabilirsiniz.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap