Bitkiler Nasıl Solunum Yapar?

01.04.2018 - 19:00

Bütün canlılar yaşamak için enerji üretmek zorundadırlar. Canlılar için gerekli enerjiyi üretmenin de tek yolu solunum yapmaktır. Bu nedenle bütün canlılar mutlaka solunum yapar. Ancak bitkiler fotosentez yapıp havaya oksijen de verdikleri için bu durum bazen kafa karışıklığına neden olmaktadır.

Bitkiler solunum yapar mı?

Elbette yapar. Bütün canlılar solunum yapar. Bitkiler ökaryot hücre yapısına sahiptir. Mitokondri organelleri vardır ve oksijenli solunum yaparlar.

Bitkilerde Solunum

Bitkilerde oksijenli solunum görülür. Oksijenli solunumda glikoz molekülü oksijenle yakılarak enerji üretilir. Tüketici canlılar olarak bizler glikozu dışarıdan alırken, bitkiler kendileri üretir. Aradaki temel fark budur.

bitkiler nasıl solunum yapar

Oksijenli solunumun denklemi basitçe şöyle özetlenebilir: Glikoz + oksijen → karbondioksit + su (+ enerji)

Solunum denkleminin fotosentez denkleminin tersi olduğuna dikkat edin. Fotosentezde karbondioksit ve su bir araya gelerek besini oluşturur ve oksijen açığa çıkar. Bu esnada güneşten alınan enerji kullanılır. Solunumda ise bunun tam tersi olur. Besin oksijenle yakılarak karbondioksit ve su açığa çıkarılır. Bu arada da ATP enerjisi meydana gelir.

Bitkiler gece solunum yapar mı?

Elbette bitkiler gece gündüz demeden solunum yapar. Çünkü solunum yaşam için sürekli devam eden bir süreçtir. Bitkilerin gece yapamadığı şey fotosentezdir. Çünkü fotosentez için ışık gereklidir.

Bitkiler gündüz fotosentez ve solunum, gece ise solunum yapar.

Bitkilerde solunum ve fotosentez olaylarının birbirinin tersi olmasının bir mahsuru yoktur. Çünkü fotosentezi yapan organel ile solunumu yapan organel birbirinden farklıdır. Bu nedenle bir karışıklık yaşanmaz. Hayvanlar nasıl solunum yaparsa bitkiler de aynı şekilde solunum yapar.

Aklınıza burada şu soru gelebilir. Eğer bitkiler fotosentezle ürettikleri besini solunumla yakıyorlarsa gece boyunca besini nereden buluyorlar? Bunun cevabı da yine basittir. Biz nasıl besin depo ediyorsak bitkilerin de besin depo etme kapasitesi vardır. Hatta biz tükettiğimiz bitkilerden depo besinlerini alarak beslenmiş oluruz.

Söyleyeceklerimizi şöyle toparlayalım:

  • Bitkiler solunumu sürekli yapar.
  • Çiçekli ve çiçeksiz olmaları solunumu değiştirmez.
  • Bitkilerde oksijenli solunum görülür.
  • Oksijenli solunum kabaca fotosentezin tersidir.
  • Oksijenli solunum organı mitokondridir.
  • Fotosentez yapmak solunum yapmaya engel değildir.
  • Bitkiler solunumda kendi ürettikleri besinleri tüketirler.

Konuyu ayrıntılı öğrenmek için fotosentez ve hücresel solunum konularına çalışmanızı öneririz.


Etiketler:
  • biyoloji    
  • Yorumlar
    Yorum Yap