Neden Fizik Öğrenmeliyiz?

11.10.2017 - 18:18

Fizik biliminin doğayı kavramak açısından çok önemli olduğu bilinmektedir. Bu önemine binaen temel eğitimde fizik dersi yer almaktadır. Fizik öğrenmek isteyen birinin motive olması açısından derslerde başarılı olmaktan daha geniş bir nedeni vardır. Ancak tabi ki öğrenciler açısından temel motivasyon yine ders başarısı olacaktır. Bütün bunların ötesine geçip neden fizik öğrenmeliyiz sorusuna geniş bir pencereden bakmaya çalışacağız.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki fizik çok temel bir bilim alanıdır. Bu nedenle fizik ile diğer bilim dalları arasında sıkı bir ilişki vardır. Yani ben kimya öğrenirim ama fizik öğrenmek istemiyorum gibi bir şey pek mantıklı değildir. Zaten öğrenmeye başladıktan sonra fiziğin bilimle ve teknolojiyle yakından ilişkisi fark edilecektir.

neden fizik öğrenmeliyiz

Fizikçiler Neyle Uğraşır?

Fizikçi dediğimiz aslında fizik alanında çalışma yapan bilim insanlarıdır. Bu insanların yaptığı şey evreni anlama çabasından başka bir şey değildir. Evreni ve doğayı anladığımız zaman bundan faydalanmamız da mümkün olacaktır. Ancak temel gaye anlama çabası olmalıdır.

Fizik neyle uğraşırsa fizikçiler de onla uğraşır. Fizik biliminin alt dalları bu konuda bize rehberlik edecektir.

Fiziğin alt dalları şöyle sıralanabilir:

  • Mekanik
  • Termodinamik
  • Elektromanyetizma
  • Optik
  • Atom fiziği
  • Nükleer fizik
  • Katıhal fiziği
  • Yüksek enerji ve plazma fiziği

Bu alanlara baktığımız zaman neredeyse fiziğin el atmadığı bir alanın olmadığını görmekteyiz. Örneğin bir mekanik dediğimiz zaman baştan sona bütün hareket ve kuvvet olaylarını kapsamaktadır. Ya da optik bütün ışık, kırılma, yansıma, görme olaylarını kapsamaktadır. Elektrik zaten hayatımızı başlı başına kuşatmış bir olaydır. Atomu tanımak ve maddelerin genel özelliklerini bilmek açısından atom fiziği elbette çok önemlidir.

Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Ancak fiziğin alt alanlarına baktığımız zaman fiziğin uğraş alanının çok geniş olduğunu kolaylıkla görebiliyoruz.

Günlük Hayatta Fiziğin Kullanım Alanları

Fiziğin bilim ve teknolojiye bağlantılı olduğunu söyledik. Teknoloji hayatımızın her alanına nasıl nüfus ediyorsa fiziğin de günlük hayatta çok geniş kullanım alanları vardır. Bütün bunları örneklerle açıklayalım.

  • Otomobil, otobüs, uçak gibi motorlu araçlar doğrudan fizik bilgisi kullanılarak tasarlanır.
  • Yol, köprü, otoyol, bina gibi yaşam ve alt yapı elemanları fiziğin mekanik alanının yardımıyla yapılır.
  • Gözlük, dürbün, teleskop, lazer, teleskop ve mikroskop gibi çok önemli araçlar optik bilgisi sayesinde üretilir ve geliştirilir.
  • Elektrik, elektrikle çalışan araçlar (televizyon, telefon, bilgisayar, fırın, çamaşır ve bulaşık makinesi, buzdolabı) piller, batarya ve jeneratörler elektrik bilgisi sayesinde üretilir.
  • Fotosel lambalar, açılıp kapanan kapılar, el feneri, lamba gibi araçlar da yine fizik sayesinde üretilir.

Yukarıdaki örnekleri çoğaltmak mümkündür. Çünkü teknik alandaki bilgimizin çok büyük bir kısmı fizik biliminden ibarettir. Yani fizik öğrendiğimiz zaman sadece dersimizde başarılı olmayacağız, aynı zamanda yaşadığımız yaşam hakkında da daha fazla bilgi sahibi olacağız.

Teknik konularda bilgi sahibi olmak insanın daha bilinçli ve kaliteli bir hayat yaşamasına olanak sağlar.

Fiziğin Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi

Yukarıda verdiğimiz örneklerden anlaşıldığı gibi fizik mühendisliğin temelini oluşturmakta ve günlük yaşantımıza epey katkı sağlamaktadır. Şimdi de fiziğin diğer bilim dallarıyla ilişkisi üzerine örnekler vererek bu ilişkiyi açıklamaya çalışalım.

Fiziğin kimya ve biyoloji gibi diğer bilim dallarıyla ilişkili olduğunu biyofizik, fizikokimya alanların varlığı ispatlamaktır. Zaten fen dersleri dediğimiz zaman doğayı nedensellik ilkesi içerisinde anlama çabası aklımıza gelmelidir. Fizik, kimya ve biyoloji aynı anlayışın ürünü alanlardır.

Örneğin kimya atomun yapısı inceler. Aynı zamanda fizik de atomun yapısını inceler. Ya da biyoloji kasların kasılmasını incelerken kasılma mekanizma fizik ile açıklanır. Buna benzer sayısız örnek verilebilir. Zaten fizik ve kimya bilimlerinin ortak ele aldığı konu sayısı çok fazladır.

Fiziğin diğer fen bilimleri dışında da diğer bilimlerle ilişkisi vardır. Örneğin bir sosyal bilim olan coğrafya fizikten yararlanır. Dünya'nın hareketleri, eksen eğikliğinin sonuçları, Dünya'nın dairesel hareketinden dolayı merkezindeki savrulma olayı gibi birçok durum fizik ve coğrafya arasındaki ilişkiyi doğurur.

Kısaca fiziğin diğer bilim dallarıyla sıkı bir ilişkisi vardır. Bu durum aslında bütün bilimler için geçerlidir. Bilimi branşlara ayırmak sadece çalışma yapmayı kolaylaştıran bir yöntemdir. Yoksa bilim bir bütündür. Fizik ise doğa bilimlerinin temelidir.

Toparlamak gerekirse okullarda "hocam bunlar gerçek hayatta ne işimize yarayacak" sorusunun aslında çok geniş ve mantıklı cevabı bulunmaktadır.


Etiketler:
  • fizik    
  • Yorumlar
    Yorum Yap