Fotosentez ile İlgili Araştırma Yapan Bilim Adamları

05.10.2017 - 22:39

Fotosentezin canlı yaşamı için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Üreticilerin yanında biz dahil neredeyse bütün tüketiciler fotosentezle üretilen besin sayesinde beslenebiliyoruz. Fotosentez ile ilgili bilgimiz bir anda oluşmamıştır. Birçok bilim adamının zaman içerisindeki katkılarıyla bu olay adım adım aydınlatılmıştır.

Fotosentezin kısa tarihçesi adlı yazıda bu konuyla ilgili edindiğimiz bilgilerin aşamaları anlatılmıştır. Aynı zamanda fotosentez ile ilgili araştırma yapan bilim adamlarının da katkıları anlatılmıştır. Bu yazıda bu bilim adamlarına kısaca tekrar değineceğiz.

Fotosentez ile ilgili araştırma yapan bilim adamları

Fotosenteze Katkı Yapan Bilim Adamları

Aşağıda fotosentez hakkında yaptıkları araştırmalarla katkı sağlayan bilim adamları ve çalışmaları anlatılmıştır.

Aristo: Bitkiler için güneş ışığının çok önemli olduğunu ifade etti.

Van Helmont: 1600’lü yıllarda 100 kg’lık toprağa diktiği söğüt ağacının kütlesinin çok artmasına rağmen toprağın kütlesinin yok denecek kadar az değiştiğini fark etti. Ağacın kütlesindeki artışın sudan kaynaklandığını düşündü.

Joseph Priestley: Fanus içerisinde fare ve yeşil bitki deneyi yaptır. Farenin yeşil bitkiyle daha uzun yaşadığını, bu canlıların gaz yoluyla etkileşim kurduğunu 1771 yılında ortaya koydu.

Jan Ingenhousz: 1779 yılında yeşil bitkilerin ışık kullanarak ve sadece yeşil kısımlarıyla havayı temizlediğini ileri sürdü.

Jean Senebier: 1882 yılında bitkilerin oksijen verip karbondioksit aldığını ifade etti.

Nicolas de Saussure: 1804 yılında bitkideki artışın sudan kaynaklanmasından yola çıkarak fotosentezde suyun kullanıldığını iddia etti.

Theodor Wilhelm Engelmann: 1880 yılında bitkinin oksijen veren kısmının kloroplast olduğunu buldu.

Frederick Blackman: 1905 yılında besin üretim sürecinin ışıklı ve karanlık evrelerinin olduğunu keşfetti.

Van Niel: 1930 sonrasında havaya verilen oksijenin kaynağının su olduğunu ileri sürdü.

Robin Hill: 1937 yılında karbondioksit olmamasına rağmen kloroplastların ortama oksijen verebildiğini gösterdi.

Samuel Ruben ve Martin Kamen: Ağır oksijen izotopu içeren suyla yaptıkları deneyle oksijenin kaynağının su olduğunu 1941 yılında ispatladılar. Böylece Van Niel’in iddiası doğrulanmış oldu.

Daniel Arnon: Fotosentezin ışıklı evre reaksiyonlarında ATP ve NADPH2’nin üretildiğini ve bunların karanlık evrede kullanıldığını 1955 yılında keşfetti.

Melvin Calvin: 1954 yılında bugün Calvin döngüsü de denilen ışıktan bağımsız evreyi aydınlattı. Bunun için ağır karbon izotopları kullandı.

Yukarıda verilen bilim adamları yaptıkları araştırmalarla yeryüzünün en önemli biyokimyasal olayı olan fotosentezi aydınlatmışlardır. Nobel ödülleri verilmeye başlandıktan sonra fotosentez ile ilgili çalışma yapan birçok bilim adamı Nobel ödülü almıştır.

Fotosentez ile İlgili Yapılan Çalışma Sonucu Verilen Nobeller

Yukarıdaki bilim adamlarına ek olarak 20. Yüzyılda fotosentez ile ilgili araştırma yapan birçok bilim adamı Nobel ödülü almıştır. Yıllara göre bu alanda verilen Nobelleri ele alalım.

1915: Richard Martin Wilstätter klorofil başta olmak üzere bitki pigmentleriyle ilgili yaptığı çalışmalar sonucunda ödülü aldı.

1930: Hans Fisher klorofil ve hemin sentezi üzerine yaptığı çalışmalar sonucunda ödüllendirildi.

1961: Melvin Calvin fotosentezde karbondioksit özümsemesini aydınlattığı için Nobel ödülü aldı.

1965: Robert Burns Woodward organik maddelerin sentezi ile ilgi çalışmalar sonucunda Nobel ödülüne layık görüldü.


Etiketler:
  • biyoloji    
  • Yorumlar
    Yorum Yap