Adli Kimya Nedir?

26.08.2017 - 08:11

Kimyanın hayatımızın her alanında kullanım alanı vardır. Adli kimya kimyanın kullanıldığı alanlardan biridir. Suçu ve suçluyu ortaya çıkarmada bilimsel yöntemler kullanılır. Bu yöntemlere genel olarak adli bilimler denir. İşte adli kimya da adli bilimlerin bir alt dalıdır.

Kimya nedir adlı yazıda kimya hakkında bilgiler vermiştik. Bildiğimiz kimya maddenin içyapısını ve dönüşümlerini inceler.

adli kimya nedir

Suçluların tespiti için de maddenin özelliklerinden faydalanırız. Örneğin olay yerindeki bir kırmızı lekenin kan olup olmadığı, suçlu bir insanın kullandığı ilacın metabolik etkileri gibi konularda adli kimya devreye girer.

Spor müsabakalarında sporcuların kullandığı doping gibi suç içerikli maddeler kimyasal maddelerdir. Adli kimya bu alanı kontrol etmek için de vardır.

Parmak izlerinin belirlenmesinde dokunulan maddedeki iz etkeninin kimyasal yapısı da incelenmektedir. Görüldüğü gibi kriminoloji (suç bilimi) bilimlerinde kimya etkin rol oynamaktadır.

Bu bölümü kimyanın alt dalı olan analitik kimya ile karıştırmamak gerekir. Analitik kimyada da sayısal verileri inceleme ve analiz yapma esastır. Ancak analitik kimyada suç ile nedensellik kurulmaz. İşin içine kriminalistik girdiği zaman artık vaka adli bilimlerin konusu olmuştur.

Adli Kimya Bölümü

Adli kimya, kimya eğitimi görmüş insanların yöneleceği bölümlerden biridir. Tek başına lisans düzeyinde bir eğitim programı bulunmamaktadır. Ancak adli bilimler başlığı altında yüksek lisans programlarıyla desteklenerek bu alanda uzman yetiştirilebilir.

Adli kimyager olmak için kimya bilgisinin yanına kriminoloji bilgisi de konmalıdır. Bu nedenle adli kimyayı kriminoloji ve kimya biliminin ortak bir çalışma alanı olarak düşünebiliriz.

Türkiye’de şu an birçok üniversitenin kimya fakültesinde adli kimya bölümü yüksek lisans programları mevcuttur. Adli kimyager olmak için bu bölümlere başvuru yapılabilir.

Örneğin Üsküdar Üniversitesinde Bağımlılık ve Adli Bilimleri Enstitüsü altında birçok adli bilim dalı bulunmaktadır. Adli kimya da bu bölümlerden biridir.

Adli kimyager nasıl olunur diye merak edenlerin bu üniversitelerin öğretim programlarını incelemesi gerekir. Birçok üniversitenin yüksek lisansa öğrenci alma şartı birbirinden farklılık göstermektedir.

Adli Kimyager Olmak İçin Sahip Olunması Gereken Nitelikler

Adli vakalar beklediğimizden daha zor olabilmektedir. Birçok vakada ruhsal durumumuzu ve psikolojimizi etkileyen faktörler söz konusudur. Bu nedenle herkes bu alanda çalışmayı kaldıramayabilir. Günün sonunda işi sevip sevmemeniz esas faktör olacaktır.

Bununla birlikte adli bilimlerin genelinde farklı düşünme ve analiz etme yetenekleri ön plana çıkar. Bu yeteneklerinize güvenir ve yeteneklerinizi geliştirebileceğinize inanıyorsanız adli bilimler size göredir.

Bütün doğa bilimlerinde sayısal bir yeteneğe belli ölçüde ihtiyaç vardır. Zaten kimya okuduysanız sayısal temeliniz vardır demektir.


Etiketler:
  • kimya    
  • Yorumlar
    Yorum Yap