Paramesyum Nedir? Paramesyumun Özellikleri

19.03.2017 - 11:25

Biyoloji dersinden paramesyum ile sık karşılaşırız. Defalarca karşılaşıp bilmemektense bir kere öğrenmek daha mantıklıdır. Önce şunu belirterek başlayalım. Paramesyumun diğer adı terliksi hayvandır. Terliksi şeklinden dolayı bu isim verilmiştir. Aslında paramesyum tek bir hayvanın ismi değildir. Paramesyumlar bir sınıf canlıdır.

paramesyum nedir özellikleri

Paramesyumlar silli canlılardır. Tek hücreli ökaryot bir canlıu grubudur. Protozoa alemi içerisinde yer alırlar. Silli protozoa denince paramesyumlar doğrudan akla gelir. Protozoalar tek hücreli oldukları halde ökaryot olan canlı alemidir. Daha önce gördüğümüz öglena da bu alemin içerisindedir.

Paramesyum ile İlgili En Çok Sorulan Sorular

Paramesyumları tanımak için hakkında en çok sorulan sorulara bakmak daha mantıklıdır. Bu şekilde paramesyumun özelliklerini de özetlemiş oluruz.

Paramesyum prokaryot mudur?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi paramesyumlar ökaryot canlılardır. Çekirdekleri ve zarla çevrili organelleri vardır. Bu sorunun sorulmasının  nedeni paramesyumların tek hücreli canlılar olmasıdır.

Paramesyum bakteri midir?

Hayır. Paramesyum tek hücrelidir ama bakteri türü değildir. Bakteriler prokaryot canlılardır. Paramesyum ise daha gelişmiş yapıda ve ökaryottur.

Paramesyum nasıl ürer?

Paramesyumlar çoğunlukla eşeysiz olarak ürerler. Ancak yeterli besinin olmadığı durumlarda konjugasyon da yaparlar.

Paramesyum ile terliksi hayvanın farkı nedir?

Terliksi hayvan paramesyumun diğer adıdır. Aynı canlı oldukları için arada pek bir fark yoktur.

Paramesyum fotosentez yapar mı?

Paramesyum fotosentez yapmaz. Kendi besinini üreten bir canlı değildir. Besinleri dışarıdan alır. Yani tüketicidir. Fotosentez yapan tek hücreli ökaryot canlı öglenadır.

Paramesyum besinlerini nasıl alır?

Paramesyumda sillerin olduğu dış yüzeyde hücre yutağı denen bir alan bulunmaktadır. Beslenme bu alan aracılığıyla sağlanır. İçeri alınan gıda besin kofulu aracılığıyla paketlenir ve sindirime hazırlanır. Daha sonra solunum ve boşaltım ile metabolizma devam ettirilir.

Paramesyum tek hücreli mi?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi paramesyumlar tek hücreli canlılardır.

Paramesyumda siller ne işe yarar?

Paramesyumun dış yüzeyinde bulunan siller aktif hareket etmesini sağlar. Siller koordineli bir şekilde çalışıp canlıyı bir ortamdan başka bir ortama aktarırlar.

Kaç çeşit paramesyum bulunmaktadır?

Paramesyumların sınıflandırılması hala sürmektedir. Yeni keşfedilen bir canlının bu gruba dahil edilip edilemeyeceği tartışmalara neden olmaktadır. Bu nedenle kesin bir sayı vermek şu an için mümkün değildir. Ancak 14 – 15 mertebesinde paramesyum türü olduğu sanılmaktadır.


Etiketler:
  • biyoloji    
  • Yorumlar
    Yorum Yap