Öglena
Öglena ince yapılı tek hücreden meydana gelmiş bir canlı türüdür. Aslında öglenalar dediğimiz zaman bir canlı türünden çok bir canlı grubunu ifade ederiz. Ancak öglena canlısı bir türü ifade edecek şekilde kullanılmaktadır. Öglena ökaryotik bir hücredir. Ökaryot yapılı, tek hücreli bir canlı olduğu için protista aleminde incelenir.
Tek hücreli ökaryot canlılar hem bitki hem de hayvan özelliklerini kısmi olarak taşıdıkları için bu canlılar için biyolojik sınıflandırmada ayrı bir alem oluşturulmuştur. Öglena için de bu durum böyledir. Hem bitki hem de hayvanlarda bulunan bazı özellikler bu canlıda bir araya gelmiştir. Bitkiler gibi besin üretebilen bu canlılar hayvanlar gibi aktif hareket ederler. Aynı zamanda hücre duvarı taşımamaları onları hayvan hücresine yaklaştırır.
Öglenada hareketi sağlayan kamçı bulunur. Bu nedenle öglenaya kamçılı hayvan dendiği de olur. Öglenalarda genellikle 2 adet kamçı bulunur. Bunlardan biri daha ön plana çıkmış ve büyükken, diğer kamçı daha küçüktür. Aşağıdaki resimde öglena mikroskop görüntüsü ile gösterilmiştir.
Öglena hakkındaki bilgilerimizi pekiştirmek ve bilmediklerimizi de öğrenmek için bu canlı hakkında en çok sorulan soruları cevaplayalım.
Öglena Hakkında Sorular
Öglena ökaryot mu prokaryot mu?
Öglenanın ökaryot olduğunu yukarıda zaten dile getirdik. Ökaryot canlılarda çekirdek zar ile örtülmüştür. Öglena çekirdeği de zarlıdır. Ayrıca zarlı organel de bulundurur. Ökaryot hücre özelliği göstermesi onu bakterilerden ayıran en önemli özelliğidir.
Öglena nasıl ürer?
Tek hücreli bir canlı olduğu için bölünerek ürer. Bölünme çoğalma demektir. Bölünme sonrası ortaya çıkan hücreler zamanla gelişerek çevre koşullarına uyum sağlarlar.
Öglena nasıl bölünür?
Diğer canlılar gibi hücre belirli bir büyüklüğe eriştikten sonra ikiye bölünme görülür. Mitoz bölünme ile bu sağlanır.
Öglena fotosentez yapar mı?
Bu canlı türü için hem bitki hem de hayvan hücresi özelliği taşır dedik. Bazı öglenalar fotosentez yapar yani kendi besinlerini üretirler. Bazı türler ise fotosentez yapmaz ve hayvan hücresi gibi heterotrof beslenir.
Öglena kloroplast taşır mı?
Fotosentez yapan türlerinde yeşil yapılı kloroplast bulunur.
Öglenanın özellikleri kısaca aşağıdaki gibidir:
- Kamçı taşır.
- Ökaryottur.
- Bazı türleri fotosentez yapar.
- Zarlı çekirdek bulundurur.
- Aktif hareket eder.
- Bölünerek çoğalır.
- Tek hücrelidir.
Yukarıdaki özellikler, söz konusu kamçılı canlı grubunu tanımamız için gerekli en önemli özelliklerdir.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı