Direksiyon Sınavında Puanlama

16.08.2016 - 12:40

Direksiyon sınavına girecek herkes için direksiyon sınavında puanlama önemli bir mevzudur. Puanlamanın nasıl olduğunu sınava girmeden önce herkes bilmek ister. Puanlamayı bilip ona göre sınava hazırlanmak ve elden geldiğince rahat bir şekilde sınavı geçmek temel amaçtır. Ancak şunu belirtmemiz gerekir ki direksiyon sınavında puanlama değişmiştir. Eski puanlama kıstasları aynen geçerli değildir. Bunu anlayabilmek için geçmiş ve şimdiki sistemleri anlamamız gerekir. Direksiyon sınavında puanlama artık başka bir sistemle yapılmaktadır.

direksiyon sınavında puanlama

Eskiden direksiyon sınavında puanlama tek tipti. Nasıl ki teorik sınavdan 70 alıp geçiyorsunuz aynı şekilde direksiyon sınavında da bu durum aynıydı. Sınava girdikten sonra size bir not veriliyor, o nota göre başarılı ve başarısız olma durumunuz ortaya çıkıyordu. Mesela 75 verilmişse size o zaman geçmiş oluyordunuz. Ya da 60 verilmişse 10 puan eksik kalmışsınız, daha çok çalışmanız lazım manasına geliyordu ve kalıyordunuz. Bu sistemde not almak için de yaptıklarınıza puan verilerek değil puan kırılarak değerlendirilme yapılıyordu. Sınava başlayan herkesin 100 puanı vardır teorik olarak. Siz her hata yaptığınız zaman o puan kırılır. Mesela emniyet kemeri takmamak 10 puan diyelim ve siz takmadınız. O zaman notunuz 90’a düşerdi. Sonra sinyal vermeyi unuttunuz o zaman 85’e düşerdi. Hata yaptıkça puanınız düşerdi. Çok hata yaptığınızda ise kalmış olurdunuz.

Direksiyon sınavında puanlama artık bu şekilde değil. Sınavdan rakamsal bir not almıyorsunuz. Onun yerine sınavdan başarılı olmaya veya başarısız olma durumu söz konusu. Yani ya kalıyorsunuz ya da geçiyorsunuz. Bir not almıyorsunuz.

Bu sisteme geçilmesinde sınav sisteminin zorlaştırılması yatıyor. Trafik kazalarını arttırmak için ehliyet sistemi değiştirildi. Bununla birlikte direksiyon sınavları artık denetimle yapılıyor. Direksiyon sınavı hocaları kafalarına göre öğrenciyi geçiremiyorlar. Dışarıdan denetim de yapılıyor. Bu şekilde direksiyon sınavında puanlama konusunda da adalet sağlanması da hedefleniyor.

Peki, bu sistemde başarılı ve başarısız durumu nasıl belirleniyor. Direksiyon sınavında puanlama yeni sistemde nasıl işliyor? Sınav sisteminin zorlaştığını söyledik. Bu zorlaştırma da şu şekilde gerçekleştirildi. Sınavı gerçekleştiren hocaların elinde bir liste bulunuyor. Bu listede büyük ve küçük hatalar listesi var. Büyük hataları bir kez bile gerçekleştirmek kalmak için yeterlidir. Küçük hataları ise duruma göre 2 defa yapma hakkınız oluyor. Bu listede bayağı bir madde var. Ancak duruma göre güncelleme de yapılabiliyor. Mesela aracı istop ettirmek büyük hatadır. Bunu yaptığınız zaman kalırsınız. İkinci bir defa tekrar etmenize gerek yoktur. Aracı hareket ettirmeden ayna kontrolü yapmadınız. Bu küçük hata kategorisine girer. Bundan dolayı hocalar adayları bırakmak istemezler. Veya sürüş sırasında şerit tutturamadığınızı, sağlı sollu gittiğinizi ve direksiyon hâkimiyeti sağlayamadığınızı gördü hoca. O zaman sizi bırakmak dışında seçeneği kalmamıştır. Doğal olarak yeni sistemle birlikte sınavdan kalma oranları da artmıştır.

Direksiyon sınavında puanlama artık eskisi gibi değildir. Direksiyon sınavında adayların amacı kusursuz bir sürüş yapmak olmalıdır. Bunu yaptığınızda direksiyon sınavını geçmiş olursunuz. Direksiyon sınavında yapılması gerekenler adlı konuyu okumanızı ve burada verilen tavsiyeleri dikkate almanızı şiddetle öneririz.


Etiketler:
  • ehliyet    
  • Yorumlar
    Yorum Yap