Ehliyet Direksiyon Sınavı
Ehliyet almak için teorik sınavdan sonra direksiyon sınavına girmek de gereklidir. Ehliyet direksiyon sınavı sürücü adaylarının en çok zorlandığı kısımdır. Ancak sürücü belgesi (ehliyet) almak isteyen adayların doğru taktiği uyguladıklarında ehliyet direksiyon sınavını geçmemeleri için hiçbir neden yoktur. Burada önemli olan doğru taktiği uygulayabilmektir. Sürücü belgesi almak isteyen adayların direksiyon sınavı süresince dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bunlara dikkat edildiğinde başarı kendiliğinden gelir.
Direksiyon sınavında şu uygulamalar vardır:
- Sola sinyal vererek aracı kaldırma.
- Şerit değiştirirken sinyal verme.
- Geri geri gitme.
- Geri park etme.
- Yokuş kalkışı.
Bu aşamaları hatasız yaptığınızda ehliyet direksiyon sınavını da geçmiş oluyorsunuz. Bütün bunları nasıl başaracağınızı da detay bölümünde detaylı bir şekilde anlattık. Sınava girmeden önce mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. Eğer hepsini okumaya fırsat bulamayacak adaylardansanız o zaman temel nitelik taşıyan birkaç öneriyi sizinle paylaşmakta fayda vardır.
Ayağınızı Debriyajdan Yavaş Çekin
Sürücü adaylarının en çok zorlandıkları uygulamalardan biri debriyaj sisteminin çalışma mantığını anlamamaktır. Eğer debriyajdan aniden çekerseniz ayağınızı araç istop eder ve kalırsınız. Debriyajı düzgün bir şekilde kontrol etmek için araca hâkim olmalısınız. Bunun için de koltuk ayarınızı mutlaka yapmalısınız.
Gereksiz Heyecanlanmayın
Fazla heyecan normalde çok iyi araç kullanan sürücü adaylarının bile hata yapmasına sebep olur. Bu da sınavdan kalmaya neden olur. Sınavın hayatın sonu olmadığını unutmazsanız gereğinden fazla heyecan yapmazsınız. Şöyle düşünün, çevrenizde o kadar araç görüyorsunuz ve hepsinin birer sürücüsü var. Bu sürücülerin de sürücü belgesi var. Dolayısıyla o kadar zor olmasa gerekir. Bu kadar kişi sürücü belgesi aldığına göre pekâlâ siz de alabilirsiniz.
Basit Hatalar Yapmayın
Ehliyet direksiyon sınavında basit hatalar yapmak sınavda kalmanıza neden olabilir. Bunun ötesinde eğer kalmazsanız bile sınav görevlisinin gözünde iyi bir izlenim bırakmayacaksınız ve görevli sizi bırakmak için bahane arayacak. Gerçekten de iyi bir sürücünün emniyet kemeri takmak, sinyal vermek gibi basit konularda hata yapmaması gerekir.
Yola Odaklanın
Sınav görevlisiyle veya çevrenizle fazla ilgilenmek sizin zararınızadır. Yarım saat civarı bir sınav sürecinde temel yapmanız gereken şey yola odaklanmaktır. Geri kalanı önemli değildir. Çok rahat gözükmek adına sohbet etmeye çalışmak hem sizi riske sokar hem de sınav görevlileri genellikle bu tarz hareketleri sevmez. Yola odaklanmadığınız zaman zaten yeteri kadar düşünme fırsatınız olmaz ve dikkatiniz dağılır. Bu da ardından basit hataları getirir.
Acele Etmeyin
Sınavda sizin ne kadar hızlı araç kullandığınızı görmek isteyen kimse yok. Acele etmeniz hata yapmanızı çok kolaylaştırır. Bazı adaylar parkuru hemen tamamlamak için acele etme eğilimine girerler. Bu size fayda getirmez. Parkur hemen tamamlansa bile sınav görevlisi vakti doldurmak adına sizin bir tur daha atmanızı isteyebilir. Ayrıca parkuru hemen tamamladığınızda sürücü belgenizi hemen alacaksınız diye bir durum da yok. Hız kurallarına uygun sürüş yapmak sizin yeteri kadar düşünmenize de olanak sağlar. Bu sırada bir sonraki aşamada yapacaklarınızı rahatlıkla planlayabilirsiniz. Basit hata yapmamak için kendinize direktifler verebilirsiniz.
Efsanelere İnanmayın
Kemer takmaya gerek yokmuş, herkesi geçiriyorlarmış gibi sizi yanıltacak efsanelere inanmayın. Bu tür uygulamalar geçmişte istisna olarak olmuş olabilir. Ama bunların hiçbiri sınav mantığını değiştirmez. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığının kazaları önlemek için her geçen gün sınavı zorlaştırdığını da unutmayın.