Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü

02.01.2016 - 00:50

acil yardım ve afet yönetimi

Bu yazıda acil yardım ve afet yönetimi bölümünü tanıtacağız. Acil yardım ve afet yönetimi nedir sorusu tercih dönemindeki ilgili adayların zihnini meşgul eden bir sorudur. Bildiğiniz gibi doğal afetler birçok toplumda felaketlere neden olabilmektedir. Ülkemizin de deprem ülkesi olduğunu biliyoruz. 1999 depreminde binlerce insanı kaybettik. Deprem doğal afetlerden sadece bir tanesidir. Çeşitli doğal ve insan eliyle gerçekleştirilen afetlerde erken müdahalede bulunmak birçok hayatı kurtarabilmektedir. Afetlere müdahale eden personelin alanında eğitimli olması ise afet gerçekleştikten sonra alınması gereken hayati kararların en doğru zamanda ve en doğru bir şekilde alınmasını sağlar. İşte acil yardım ve afet yönetimi bölümü bunun için oluşturulmuştur. Bu alanda mezun olay adaylar itfaiye teşkilatı ve benzeri acil müdahale bulunan çeşitli sağlık kuruluşlarında yönetici olurlar. Acil yardım ve afet yönetimi dersleri de mezunların yöneticilik yaptıkları ilgili birimde kendi personeline eğitim verebilecek düzeye gelmesi için tasarlanmıştır.

Acil yardım ve afet yönetimi bölümü öğrencileri eğitim hayatları boyunca afet acil durum yönetimi, ekip liderliği, ilk yardım bilgisi, iklim bilgisi, fizyoloji ve beden eğitimi gibi dersler alırlar. Acil yardım ve afet yönetimi dersleri bunlarla da sınırlı değildir. Eğitimini tamamlayan ve bu alanla meslek sahibi olmaya hak kazanan bireyler bir afet durumunda acil müdahale gerçekleştirme konusunda uzman olurlar. Mesleğin alanı genellikle can ve mal kaybına neden olan afetler olduğu için çalışma süreci gerçekten zihinsel olarak iyi hazırlanmış olmayı gerektirir. Bu nedenle bu mesleği tercih edecek adayların zor şartlarda ve yoğun stres altında çalışabilecek dirayette olması gerekir. Eğer çok kırılgan bir yapınız varsa muhtemelen bu meslek size göre değildir.

2009 yılında ülkemizde kurulan ve başbakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bu alanda ciddi bir kamu istihdamı yaratmıştır. Bununla birlikte bu başkanlığın alt birimlerinde de kamu görevlisi olarak çalışmak mümkündür. Çalışma alanının genellikle kamu sektörü olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak akademik kariyer düşünen adaylar yine üniversitelerin ilgili biriminde eğitim alarak akademik kariyer yapabilirler. Gerçekten de ülkemizde acil yardım ve afet yönetimi nedir bilinmiyor henüz. Bu nedenle akademik alanda ihtiyacın olduğu bir alan diyebiliriz. Son yıllarda etkin bir şekilde işlev gören başkanlığın sitesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başkanlığın sitesine bakmak işlerin nasıl yürüdüğü konusunda size biz izlenim verir. Bu nedenle vaktiniz varsa Afad'ın sitesinde mutlaka gezinmenizi tavsiye ederiz.

Acil yardım ve afet yönetimi bölümü YGS-2 ve MF-3 puan türlerinden öğrenci almaktadır. Bu da demek oluyor ki ikinci bölümden tercih yapmak isteyen adayların fen bilgisi kabiliyetlerinin olması gerçekten avantaj sağlıyor. Bölümün puanları yüksek olmadığı için iyi bir çalışma yapan ve bu alanda çalışmak isteyen adayların kazanma problemi yaşaması pek olası değil. Ama eğer sınav yetersizliğiniz yüksek düzeydeyse tabii ki sıkıntı yaşamanız olasıdır. Aşağıdaki tabloda bölümün 2013 ve 2014 senesi verilerini içeren kontenjan ve puanları gösterilmiştir. Puanı olmayan kontenjanlar atlanıp puanlı ve daha çok tercih edilen fakülteler ele alınmıştır. Bu tablo size nasıl bir başarı yakalamanız gerektiği konusunda bir ön izleme olanağı sağlayacaktır. Tercih döneminde güncel sıralamaları tekrar kontrol edebilirsiniz.

acil yardım ve afet yönetimi puanları

Tabloda da gördüğünüz gibi puanlar ve kontenjanlar oldukça makul durumda. Üstelik çok fazla üniversitede olmadığı için yeteri kadar rakibiniz de olmayacaktır. Tercih etmek istediğinizde elbette daha fazla araştırmanız faydalı olacaktır. Ancak hiçbir ön bilgisi olmayan adayların burada anlatılanlarla kafasında bir resim oluşturacak kadar bilgi sahibi olacakları kesindir.


Etiketler:
  • tercihler    
  • Yorumlar
    Yorum Yap