Ordinat Nedir? - Webders.net

Ordinat Nedir?

11.02.2020 - 22:30

Analitik geometride bütün noktaları koordinat düzlemi üzerinde göstermekteyiz. Ayrıca matematikte denklem grafiklerini de aynı ÅŸekilde koordinat düzlemi üzerinde görürüz. Bir noktanın koordinat düzlemi üzerindeki yerine o noktanın koordinatı denir. Ä°ki boyutlu koordinat düzlemi apsis ve ordinat deÄŸerlerinden oluÅŸur. Bu yazıda ordinat nedir sorusunu cevaplayacak ve bu baÄŸlamda bilgiler vereceÄŸiz.

Koordinat düzleminde yatay eksene (x ekseni) apsis ekseni ve düÅŸey eksene (y ekseni) ordinat ekseni denir. Bu eksenler üzerindeki deÄŸerler ise apsis ve ordinat olarak adlandırılır. Yani kısaca bir noktanın düÅŸey y eksenine göre hizasını belirten noktaya ordinat deÄŸeri denir.

Bir noktanın yeri ifade edilirken önce apsis deÄŸeri, sonra ise ordinat deÄŸeri verilir. Bu durum hep böyledir. Koordinat düzleminde bir A noktasını A(x, y) ÅŸeklinde ifade edebiliriz.

ordinat nedir

Ordinat ile Ä°lgili Genel Bilgiler

Koordinat sistemini öÄŸrenmek temel analitik geometri açısından çok ama çok önemlidir. Ayrıca mühendislik, inÅŸaat, askeri sistemler, navigasyon teknolojisi gibi alanlarda koordinat sistemi çok yoÄŸun olarak kullanılır. Koordinat kısaca yer demektir.

Ordinat ise yukarıda belirttiÄŸimiz gibi bir noktanın düzlemdeki düÅŸey konumunu gösterir. Apsis ve ordinat deÄŸerleri bir araya geldiÄŸi zaman noktanın yerini tam olarak ifade etmiÅŸ oluruz.

A(1, 2) noktasının apsisi 1 ve ordinatı 2'dir. B(3, -5) noktasının ise apsisi 3 ve ordinatı -5 birimdir. Bu ÅŸu anlama gelir. Orjin olarak belirlenen merkez noktaya göre A noktası 1 birim saÄŸda ve 2 birim yukarıdadır. B noktası ile 3 birim saÄŸda ve 5 birim aÅŸağıdadır.

Apsis bir noktanın saÄŸ veya solda olma durumunu, ordinat ise yukarı veya aÅŸağıda olma durumunu gösterir. Harita üzerinde düÅŸünürsek apsis doÄŸu - batı doÄŸrultusunda koordinatı gösterirken ordinat kuzey - güney doÄŸrultusunda koordinatı gösterir.

Orjin Noktası Nedir?

Fizikte hız nasıl duran bir cisme göre tanımlanıyorsa matematikte de konum belirli bir nokta üzerinden tarif edilebilir. BahsettiÄŸimiz bu nokta orjin (orijin) noktasıdır. Orjin noktası merkez noktadır ve O(0, 0) olarak gösterirlir. Bu noktasının apsisi de ordinatı da 0'dır.

Orjin noktasının diÄŸer bir özelliÄŸi ise apsis ve ordinat eksinin dik kesiÅŸtiÄŸi nokta olmasıdır. Bu iki doÄŸru sadece bir noktada kesiÅŸir ve bu orijin noktasıdır.

Herhangi bir noktanın koordinat düzleminde orjin noktasına uzaklığını hesaplarken Pisagor bağıntısı kullanırız. ÖrneÄŸin bir K noktasının apsisi 5 ve ordinatı 12 olsun. Bu noktanın yani K(5, 12) noktasının merkeze uzaklığı |OK| = √(52 + 122) = √(25 + 144) = √169 = 13 olarak elde edilir. (5 - 12 - 13 üçgeni)

EÄŸer analitik geometriyi iyi öÄŸrenmek ve genel olarak da matematiÄŸinizi geliÅŸtirmek istiyorsanız apsis, ordinat ve orjin deÄŸerlerini iyi öÄŸrenmeye çalışın. Bol örnek yaparak bilgilerinizi pekiÅŸtirin.

Koordinat düzleminde apsis ve ordinat deÄŸerleri basit görülür ancak birçok öÄŸrenci bunları karıştırmaktadır. Bunları iyi bilmek hem analitik geometriyi hem de türev gibi ileri matematik uygulamalarını kavramak açısından çok önemlidir.


Etiketler:
  • geometri    
  • Yorumlar
    Yorum Yap