Tm Türkiye Derecesiyle Röportaj

11.11.2015 - 04:30

türkiye derecesi

Öğrencilere ilham vermesi açısından eşit ağırlık alanında Türkiye derecesi Koç Üniversitesi öğrencisi Ömer Tarık Koç ile görüştük. Kendisi sınava hazırlanan öğrencilere tecrübelerini aktarmak için otarikkoc.com adresinde bir blog sitesi açmış. Kendi önerileri için blog sitesini ziyaret etmenizde fayda var. Bir insana ders çalışmakla ilgili ne kadar fikir verirseniz verin daha önce aynı yoldan geçip başarılı olmuş biri kadar etki edemezsiniz. Bu nedenle sizi röportajımızla baş başa bırakıyoruz. Ömer Tarık Koç'a ayırdığı zaman için teşekkür ediyoruz.

Merhabalar, röportajımıza hoş geldiniz. Görüşmemizin aydınlatıcı olabilmesi açısından kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba, ben Ömer Tarık. Satrançtan fotoğraftan ve müzikten hoşlanırım. Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencisiyim. Sınava hazırlanan arkadaşa bu yollardan geçmiş birisi olarak karınca kararınca faydası olması umuduyla kaleme aldığım bir blog yazarıyım.

Okuduğunuz bölümü ve üniversiteyi neden tercih ettiğinizi öğrenebilir miyiz?

Tüm insanların eşit haklara sahip olduğu, değişik fikirlerin saygı çerçevesinde bir arada bulunabildiği  ve evrensel insani değerlerin çiçek açtığı bir dünya düşleyin! Böyle bir dünyada bir birey olarak yaşadığınızı hayal edin. Bu yeni dünyada hiç olmadığımız kadar mutlu olmaz mıyız?

Bu yeni dünyaya giden yollardan birinin hukuk okumak ve bu yolda çalışmak olduğunu fark ettiğimden beridir hukuk okumayı isterim.

Üniversite seçimi sırasında da Koç Üniversitesi’nin eğitim kalitesi ve kampüs olanakları beni cezbetti. Özellikle yabancı dil eğitimine verdiği önem ve “bir lisan bir insan” fikri uyarınca çağımızda yabancı dil bilmenin bir hobi olmaktan öte gereksinim olmaya başlaması da bu seçimimde önemli bir etkendi.

Okuduğunuz üniversite ve bölümden memnun musunuz?

Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor ki hukuk okumak kolay değil. Geçen sene hazırlık sınıfı okumuştum ve bu dönem birinci sınıfa başladım. Şunu anlıyorum ki konuları takip edebilmek için ciddi anlamda okuma yapmanız gerekiyor. Ayrıca derse gitmeden hukuk okunabileceğine de inanmıyorum. Çünkü derslerde çoğu zaman kitaplarda geçmeyen örnekler veriliyor ve bazen bir örnek sizin için çığır açıcı nitelikte olabiliyor.

Ayrıca okuduğum üniversitede farklı disiplinlerden ders alabiliyor olmam beni alanım dışındaki konularda da geliştiriyor. Bu konu da memnuniyetimdeki unsurlardan bir tanesi.

Okuduğun yerde her şey çok iyi hiç olumsuz bir yanı yok mu diyebilirsiniz. Tabii ki hoşuma gitmeyen durumlar da var. Örneğin, okulun öğrenci sayısı giderek artıyor ve durumla birlikte yemekhane gibi yerlerde sıralar da artıyor. Yahut bazen okul servislerinde sıkıntılar olabiliyor. Ama genel olarak okulumdan ve bölümümden memnunum. (Vize ve final sınavları döneminde bu yanıtım değişebilir)

Böyle bir blog açıp öğrencilere yardımcı olmak nereden esti? Neden böyle bir şey yaptınız?

Sınavın sistemli çalışmayla kazanıldığına inanan birisiyim. Bu yüzden de kendi kullandığım sistemi benden sonra sınava girecek arkadaşlarla paylaşmak istedim. Bir nevi meşale teslimi diyebiliriz. Blog fikri aklımda hiç yoktu. Çok değer verdiğim bir edebiyat hocamın tavsiyesi üzerine böyle bir blog açmaya karar verdim.

Öğrenciler merak eder şimdi. Bu dereceyi elde etmek için hangi testten kaçar net yaptınız?

Netlerime internet sitemden bakabilirsiniz.

En sevdiğiniz başarılı olduğunuz ders hangisi?

Edebiyat dersini çok severim. Bu derste başarılı olduğumu söyleyebilirim. Özellikle şiir ve öykü incelemelerine bayılırım. Yazarların hayat hikayeleri de ilgimi çekmiştir.

Sizi ygs mi zorladı yoksa lys mi?

LYS benim için daha zordu. Çünkü LYS’nin daha önemli olduğunu biliyordum ve bu nedenle üzerimde daha çok baskı hissettim. Ayrıca LYS’de konular daha detaylı soruluyor ve kesinlikle sistemli bir şekilde hazırlanmak gerekiyor.

Böyle bir başarı elde etmeyi neye borçlusunuz?

Sistemli ve düzenli çalışmayla bir başarı elde edilebileceğini düşünüyorum. Sistemli demekle geniş bir çalışma modelinden bahsediyorum. Blog yazılarımla bu modeli anlatmaya çalışıyorum. Daha detaylı bilgiye blog sayfamdan ulaşılabilir.

Düzenli çalışma ise sadece günlük çalışma olarak anlaşılmamalı. Düzenli çalışma derken her gün belli bir miktar çalışmayı kastettiğim kadar bu çalışılan zamanın verimli olmasını ve yeterli düzeyde bir çalışma yapılmasını da vurguluyorum.

Sınava hazırlık dönemine dönseniz neyi farklı yaparsınız?

Sınava hazırlık döneminde dönseydim kesinlikle daha çok deneme çözer ve her denemede çözemediğim soruları bir bilene çözdürür ve öğrenirdim. Deneme analizi olarak adlandırdığım bu tekniğin bana çok faydalı olduğunu gördüm. Eğer daha fazla uygulasaydım çok daha iyi yapabilirdim diye düşünüyorum.

Gelecek ile ilgili planlarınız nelerdir? Bundan sonra ne yapmayı planlıyorsunuz?

Fakültemden iyi bir ortalama ile mezun olmak şu an için ilk aklıma gelen planım.

Ayrıca blog yazarlığı konusunda daha fazla yazı yazmak istiyorum. Her ne kadar okul sınavlarım buna izin vermese de :)

Bir yabancı dil daha öğrenmek istiyorum. Muhtemelen İspanyolca olacak. Eğer bu konuda benimle birlikte öğrenmek isteyen yahut daha kolay öğrenmek için herhangi bir fikri olan varsa benimle iletişime geçmesini rica ediyorum.

Webders.net sitesi takipçilerine başarılı olmaları için son olarak ne önerirsiniz?

Sınavla ilgili LYS’nin önemini göz ardı etmemek gerekiyor. Fakat her şeye rağmen bu sınavın sizin kişiliğinizi ölçmediğini sadece bilgi seviyenizi ve o derslere hakimiyetini ölçtüğünü hiç bir zaman unutmayın.


Etiketler:
  • başarı    
  • Yorumlar
    Yorum Yap