En İyi Test Teknikleri
Çoğumuzun girdiği ciddi sınavlar çoktan seçmeli test şeklinde olmaktadır. Bu testlerin bazı açılardan avantajı olsa da bazı yönden dezavantajı vardır. Örneğin çoktan seçeli bir soruda yüzde 50 oranda bilginiz olsa bile cevabı doğru işaretlemediğiniz taktirde bilginizi puana çeviremezsiniz. Ancak yine de çoktan seçmeli testler klasik yazılı sınavlara oranla daha fazla avantaj sağlar. Mesela test çözerken şunu fark edersiniz. Doğru cevap mutlaka şıklardan birindedir. Konuyla ilgili çok bilginiz olmasa bile şıklar size bir şeyler hatırlatır. Çoktan seçmeli bir testte karşılaşacağınız bir olumsuzluk da özellikle öncüllü sorularda dikkatten soru kaçırmaktır. Sorunun sonundaki yanlıştır kısmına dikkat etmezseniz soruyu tamamen ters anlayabilirsiniz. Şimdi en düşük hata ve en yüksek başarı için en iyi test tekniklerini inceleyelim.
Öncelikle öncüllü sorularda şıkların yanına doğrular için d, yanlışlar için y harfi koymayı unutmayın. Bunu arada bir değil her zaman yapın. Kendi sınav sistematiğiniz olsun. Bu sistematiği takip ettiğiniz zaman hata oranınız en düşük düzeye iner. Soruya cevap vermeden önce son bir kez sorunun sonundaki ifadeye dikkat edin. Bunu da zamanla alışkanlık haline getirebilirsiniz. Doğrudur, yanlıştır, denilebilir, savunulabilir gibi ifadelerin içerisinde aslında küçük ipuçları olabilir.
Kararsız kaldığınız sorulara tekrar dönün. Özellikle Türkçe paragraf sorularında oldukça işe yarayan bir yöntemdir. Bazı paragraf sorularında iki şık birbirine çok benzer. Bu durumda şansınıza güvenip rastgele birini işaretlemektense elediğiniz şıkların üzerini çizip sorunun yanına soru işareti koyun. Bir süre geçip de diğer testleri cevapladıktan sonra bu soruya tekrar dönün. Birden şıklardan birinin çok alakasız geldiğini fark etme olasılığınız oldukça yükse. Bu yöntemi mutlaka deneyin. İki şık arasında kaldığınız sorularda iki şıkkı çeşitli açılardan karşılaştırma da iyi bir yöntemdir. Sistematik olarak bunu yaparsanız cevaba ulaşacak bir nokta mutlaka bulacaksınızdır.
Yanlış cevapları eleyin. Hem öncüllü sorularda hem de diğer sorularda en temel test tekniği yanlış cevapları elemektir. Yanlışlar aradan çıkınca soru yeni bir boyut kazanır. Artık cevaba ulaşmanıza daha az kalmıştır.
A şıklarına dikkat edin. Şaşırtma sorularında genellikle bulduğunuz ilk cevabı a şıkkına koyarlar. Böylece siz cevabı bulduğunuzu zannedip hemen işaretlersiniz. Bu nedenle a şıklarına dikkat etmek gerekir. Tabi bunu bütün a şıkları için yaparsanız vakit kaybı yaşarsınız. Mesela bir soruda cevaba hemen ulaştınız ya da soru size fazlasıyla kolay geldi. Cevap da a seçeneği, o zaman tekrar bir göz atmakta fayda var.
Optik forma belli aralıklarla işaretleme yapın. Kendi aralık düzeyinizi kendiniz belirleyebilirsiniz. Kimisi iki sayfada bir, kimisi test bitince kodlamaya başlar. Ama soru soru kodlamayı tavsiye etmiyoruz. Çünkü belli aralıklarla kodlama yapınca beyni dinlendirmiş oluyorsunuz ve dikkat düzeyiniz daha iyi oluyor.
Art arda şıkları önemsemeyin. Pek çok öğrenci art arda 4 veya 5 şık gelince mutlaka şüphe duyarlar. Buna gerek yoktur oysaki. Peş peşe aynı şık gelmeyecek diye bir kural yok. Üç şıktan arkası gelmez gibi şehir efsanelerine de inanmayın.
En iyi ve basit test teknikleri yukarıda bahsettiklerimizdir. Bunun dışında her dersin kendine özgü soru cevaplama incelikleri olabilir. Sadece başlangıç seviyesindeki bir öğrenci yukarıda bahsedilen adımları uygularsa hem dikkat hem de bilgi açısından daha iyi sonuçlar alacaktır.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı