Baryum - Webders.net

Baryum

02.09.2017 - 15:49

Bu yazıda baryum elementini tanıtacağız. Baryumun yapısı ve özellikleri nelerdir? Baryum periyodik tabloda nerede bulunur? Hangi element sınıfında yer alır gibi soruları yanıtlayacağız.

Baryumun özelliklerine geçmeden önce bu elementin künyesini verelim. Baryum hakkında birçok bilgiyi baryumun kimlik kartında özet olarak bulabilirsiniz.

Baryumun genel özellikleri
Özellik DeÄŸer
Simgesi Ba
Atom numrası 56
Kütle numarası 137
Periyodik tablodaki yeri 6. Periyot 2A grubu
element sınıfı Toprak alkali metal
Elektronegativitesi 0.9
20°C'de yoÄŸunluÄŸu 3.5 g/cm3
Erime noktası 725 °C
Kaynama noktası 1640 °C
Vanderwaals yarıçapı 0.222 nm
Ä°yon yarıçapı 0.135
Elektron dizilimi [ Xe ] 6s2
Birinci iyonlaÅŸma enerjisi 502.7 kJ.mol-1
Ä°kinci iyonlaÅŸma enerjisi  965 kJ.mol-1
Standart potansiyeli - 2.90 V
Ä°lk keÅŸfeden Sir Humphrey Davy (1808)

Baryumun Yapısı ve Özellikleri

Baryum, doÄŸal ortamında bulunan, gümüÅŸ beyaz arası renk taşıyan bir metaldir. Kükürt, karbon veya oksijen gibi yaygın ametallerle tepkime vererek bunlarla ortak yapılar oluÅŸturur. Baryumu genellikle bu elementlerle birlikte görürüz.

 Ağırlığı çok hafif ve yoÄŸunluÄŸu demirin yarısı kadardır. Baryum havada okside olur yani oksijenle tepkime verir. Ayrıca suyla tepkimelerinde hidrojenin sudan ayrılıp serbest hale geçmesini saÄŸlayarak hidroksit iyonu oluÅŸturur.

Baryumun neredeyse tüm ametallerle tepkimesi vardır. Bu tepkimelerle ortaya çıkan ürünler genellikle zehirli etkiye sahiptir.

baryum

Baryumun Kullanım Alanları

Baryum kullanım alanları açısından çeÅŸitlilik gösterir. Baryum-nikel alaşımları araç bujilerinde ve vakum tüplerinde oksitlenmeyi önceleyen plaka olarak kullanılır. Floresan lambalarda da baryum kullanılmaktadır.

Baryum bileÅŸikleri petrol ve gaz endüstrileri tarafından sondaj çamurunu yapmak için kullanılır. Sondaj çamuru, sondaj matkabını yaÄŸlayarak kayaçların delinmesini kolaylaÅŸtırır.

Baryum bileÅŸikleri aynı zamanda boya, tuÄŸla, fayans, cam ve kauçukta kullanılır. Baryum nitrat ve klorür, havai fiÅŸeklere yeÅŸil renk verir.

Doğada Bulunma Sıklığı

Baryum, yerkabuÄŸunda ÅŸaşırtıcı derecede yaygın olup, 14. en bol elementtir. Yüksek miktarlarda baryum sadece topraklarda bulunur. Besin açısından da fıstık, yosun, balık ve bazı bitkilerde baryum vardır.

Endüstride baryumun yaygın kullanımı nedeniyle, insan faaliyetleri baryumun çevreye yayılmasına büyük ölçüde katkıda bulunur. Sonuç olarak hava, su ve topraktaki baryum konsantrasyonları birçok yerde doÄŸal olarak oluÅŸan konsantrasyonlardan daha yüksek olabilir.

Baryum, madencilik iÅŸlemleri sırasında, rafine etme iÅŸlemleri sırasında ve baryum bileÅŸiklerinin üretimi sırasında havaya girer. Kömür ve yaÄŸ yanması sırasında havadaki baryum miktarı artar.

Baryumun ana maden sahaları Ä°ngiltere, Ä°talya, Çek Cumhuriyeti, ABD ve Almanya'dır. Her yıl yaklaşık 6 milyon ton üretilmekte ve rezervlerin 400 milyon tonu aÅŸması beklenmektedir.

Baryumun SaÄŸlık Açısından Etkileri

Gıda ve suda saptanan baryum miktarı genelde bir saÄŸlık sorunu oluÅŸturmak için yeterince yüksek deÄŸildir.

Baryuma maruz kalma riski en yüksek olan insanlar baryum endüstrisinde çalışan kiÅŸilerdir. Baryum sülfat veya baryum karbonat içeren havayı soluyanlar baryumun neden olduÄŸu hastalıkların tamamının riski altındadır. Bu denli baryum ile iç içe olanlar kontrollerden geçmesi ve gerekirse ilaç alarak önlem almalıdır.

Birçok tehlikeli atık alanı belirli miktarda baryum içerir. Bu alanların yakınında yaÅŸayan insanlar zararlı seviyelere maruz kalabilir. Maruz kalma solunum yoluyla olduÄŸu gibi, toprak ve bitkilerden beslenme yoluyla da olabilir. Ayrıca baryum yoÄŸunlukla yerde faaliyette bulunan insanlar doÄŸrudan temas de edebilirler.

Baryumun saÄŸlık üzerindeki etkileri, bileÅŸiklerin suda çözünürlüÄŸüne baÄŸlıdır. Su içerisinde eriyen baryum bileÅŸikleri insan saÄŸlığına zararlı olabilir. Suda çözünen çok miktarda baryumun alınması felçlere ve bazı durumlarda ölümle sonuçlanabilir.

Az miktarda suda çözünen baryum, kiÅŸinin solunum zorlukları, artmış kan basıncı, kalp ritmi deÄŸiÅŸiklikleri, mide tahriÅŸi, kas güçsüzlüÄŸü, sinir reflekslerinde deÄŸiÅŸiklikler, beyin ve karaciÄŸerde ÅŸiÅŸme, böbrek ve kalp hasarı geçirmesine neden olabilir.

Baryum, insanlarda kansere neden olduÄŸu henüz gösterilmedi. Ayrıcı kısırlığa ve doÄŸum sorunlarına neden olduÄŸuna dair de henüz bir kanıt yoktur.

Baryumun Çevresel Etkileri

Endüstriyel üretim süreçleri sırasında salınan bazı baryum bileÅŸikleri suda kolaylıkla çözünür ve göl, nehir ve derelere aktarılır. Suda çözünürlüÄŸü nedeniyle, bu baryum bileÅŸikleri uzun mesafelere yayılabilir. Balıklar ve diÄŸer su organizmaları baryum bileÅŸiklerine maruz kaldıklarında vücutlarında baryum birikir.

Karbonat ve sülfat gibi ortamın diÄŸer ortak bileÅŸenleri ile çözünmeyen tuzlar oluÅŸturduÄŸu için baryum hareketli deÄŸildir ve çok az risk taşır. Kalıcı olan baryum bileÅŸikleri genellikle toprak yüzeylerinde veya su topraklarında tortuda kalır. Baryum çoÄŸu kara topraklarında düÅŸük seviyelerde bulunur. Tehlikeli atık sahalarında bu seviyeler daha yüksek olabilir.

Baryum Tepkimeleri

Baryum bir alkali metaldir. Kalsiyum ve magnezyuma benzer kimyasal özellikler taşır. Ancak periyodik tabloda daha altta yer aldığı için daha aktif bir metaldir. Ametallerle kolay tepkime verir ve iyon yükü +2 olur. Yani 2 elektron vererek kendini kararlı yapıya ulaÅŸtırır.

Baryum deÄŸerliÄŸi 2’dir. Bu nedenle bileÅŸiklerinde +2 deÄŸerlik alır.

Baryum suyla tepkimesinde hidrojen gazı açığa çıkarır.

Ba(s) + 2H2O(g) → Ba(OH)2(aq) + H2(g)

Halojenler yaptığı tepkimelerde 2 elektronunu iki adet halojene verir.

Ba(s) + Cl2(g) → BaCl2(s)

Ba(s) + Br2(g) → BaBr2(s)

Ba(s) + I2(g) → BaI2(s)

Oksitlenme tepkimesi ise ÅŸöyledir:

Ba(s) + O2(g) → BaO2(s)


Etiketler:
  • kimya    
  • Yorumlar
    Yorum Yap