Yazılım Mühendisliği

08.07.2014 - 08:29

yazılım mühendisliği

Çağımızın teknoloji ve internet devri olduğunu herkes kabul ediyor. Öyleyse bu çağın hakimleri de teknolojiyi ve internet olanaklarını en iyi kullananlar olacaktır. Bu hem siyasal boyutta gerçekken aynı zamanda toplumun içerisinde sosyal statü açısından da doğrudur. Teknik bilgi gerektiren bir işi yapmak zor olduğu için böyle bir işin kazanımı da yüksektir. Günümüzde yazılım mühendisliği bilgisayar mühendisliğinden de ayrılarak işin donanım boyutundan sıyrılıp sadece yazılım geliştirmek için ortaya çıkmış bir meslektir. Bilgisayarın çok geniş alanı olduğunu düşünürsek ilerle bunun daha da bölünmesi mümkündür. Ülkemiz maalesef yazılım konusunda henüz yeterli konumda değil. Bu konuda Amerika ve Hindistan gibi ülkeler ipi göğüslüyor. Ancak yine de gelişmekte olan ülkemizde güçlü yazılım firmalarına olan ihtiyaç giderek arıyor. Bu yüzden de yazılım mühendisleri ihtiyaç duyulan uzmanlar olarak karşımıza çıkıyorlar.

Yazılım mühendisliği eğitim sürecinde severek okunduğunda başarılı olunabilirken sevmeyen mühendis adaylarının zorlanabileceğini belirtelim. Çünkü dersler algoritmalar ve kodlar ile ilgili olduğundan ilgisi olmayanlar için sıkıcı olabiliyor. Ama eğer ilginiz varsa heyecan duymanız ve üniversitede okurken zevk almanız oldukça olası. Çünkü yazılım yapmak demek yeni bir şeyler ortaya koymak demektir. Yani olmayan bir sistemi sıfırdan oluşturuyor ve bunu işletiyorsunuz. Web sitelerinden tutun da akıllı telefon uygulamalarına kadar hayatımızda vazgeçilmez hale gelen birçok şey için yazılım mühendislerine ihtiyaç duymaktayız. Şuanda ülkemizde bu tür işlerin amatörce yapıldığı ortadadır. Yani konunun tam uzmanı olmadan yazılım öğrenen diğer meslek gruplarındaki insanlar bu işleri üstlenmeye çalışıyor. Bu yüzden kendini yetiştirmiş yazılım mühendislerinin iş piyasalarında bulunmaz Bursa kumaşı gibi muamele görmeleri de doğaldır. Gerçekten de iş ilanlarına baktığınızda yazılımcı ihtiyacının oldukça fazla olduğunu fark edersiniz. Üstelik eğer iyi bir yazılımcıysanız kazabileceğiniz paranın bir üst limiti yok. Çünkü yaratıcılığınızı kullanarak üretebildiğiniz bir program size çok büyük paralar kazandırabilir. Şuanda milyoner olan birçok gencin de yazılımcı olmaları tesadüf değildir. Yapılan bir araştırmaya göre dünya genelinde 2013 yılında en çok kazandıran 3. Mesleğin de yazılım mühendisliği olduğu ortaya çıkmıştır.

Yazılım mühendisi olmak isteyenlerin diploma almak için okumamaları gerekir. Çünkü yazılım mühendislerinin diplomaları para etmez. Sadece yetkinlikleri olanları bir yere getirebilir. Bu yüzden kendini geliştirmeye meraklı olmayanlara yazılım mühendisliğini önermek yanlış olur. Kendini geliştirmeye meraklı olmak için de teknolojiye, bilgisayarlara, yazılımlara ve matematiğe bir miktar ilginizin mutlaka olması gerekiyor. Aksi taktirde başarılı olmanız zor olur. Eğer bu ilgi ve yetenek sizde varsa yazılım mühendisliği sizin için kaçırılmaz bir fırsat olabilir. Tabi öncesinde kazanabilmek için gerekli puanı üniversite sınavlarda elde etmek şart. Şuan için puanlar uçuk derecede yüksek olmasa da gelecekte daha yüksek olması olası. Türkiye’de henüz mesleğin tanınması mesleğin handikaplarından biri. Bu yüzden tercih edecek adayların bu yazıyla yetinmeyip daha fazla araştırmaları gerekir.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap