2017 LYS'de Açık Uçlu Soru

05.01.2017 - 10:39

Sınav yaklaştıkça sınavla ilgili söylentiler de yaygınlaşmaktadır. 2017 yılında yapılacak olan LYS sınavlarında daha önce uygulanmamış olan bir yenilik uygulanacak. Yeniliğin adı "açık uçlu sorular". Daha önce böyle bir tecrübesi olmayan adayların kafasında bu konuda çeşitli sorular bulunuyor. Açık uçlu sorular nasıl sorulacak? Nasıl değerlendirilecek? Haksızlık olmayacak mı? Bu sorulara tek tek yanıt verelim.

2017 lys açık uçlu soru örneği

Açık Uçlu Soruların Gerekçesi

Yıllardır çoktan seçmeli test sistemi birçok eğitimci tarafından eleştirilmekteydi. Bu eleştirinin birçok yönü bulunmaktadır. Örneğin hiç bilmeyen bir aday da şans eseri doğru yanıt verebilmektedir. Bunun yanında öğrenciye bütün doğru bilgilerin seçenekler halinde sorulması bilginin öğrenilmesi açısından bir sorun yaratmaktadır.

Bununla birlikte açık uçlu sorular da çeşitli sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Örneğin bir bilgiyi iyi bildiği halde anımsayamayan öğrenci seçenekler yardımıyla hatırlama imkanı bulurken açık uçlu sorularda bu imkan bulunmamaktadır. Açık uçlu soruların sorulması sınav maliyetini de epey yükseltmektedir. Çünkü açık uçlu soruların insanlar tarafından değerlendirilmesi gerekecektir.

Bütün bu durumlar göz önünde bulundurulduğu için yıllarca test sistemi çoktan seçmeli uygulanıyordu. Burada şunu hatırlatalım. Çoktan seçmeli ya da açık uçlu soruların tamamına test denebilir. Çünkü soruların amacı öğrenciyi test etmektir.

Yapılan itirazlar göz önüne alındığı için ÖSYM yıllardır çoktan seçmeli sorulara alternatif olarak açık uçlu soruları sormayı da planlıyordu. Ancak bunun uygulanmasındaki güçlük bu süreci geciktiriyordu. Nihayet 2017 yılında üniversiteye geçiş sisteminde ilk defa açık uçlu soruların sınava dahil edilmesi kararı verildi.

Uygulama Nasıl Olacak?

Adayların aklına 2017 LYS ile ilgili çeşitli sorular gelmektedir. Yazısını okunaklı bulmayanlar, açık uçlu sorulara alışık olmadıklarını düşününler hayli kaygılı. Sınav merkezinin bu süreci nasıl yöneteceği de tek bilinmiyordu. Ancak uygulamanın şu şekilde gerçekleşeceği açıklandı:

Öncelikle açık uçlu soruların cevapları kodlanacak. Yanlış duymadınız. Sayısal sorularda üç haneyi geçmeyecek şekilde sayı ve sözel sorularda ise kısa cevaplar optiğe kodlanacak. Böylece öğrencilerin yazısının tam anlaşılmaması sorunu da giderilmiş olacak.

Yıllardır sisteme dahil edilmesi düşünülen  açık uçlu sorular da böylece sisteme dahil olmuş olacak. Açık uçlu sorular 2017 YGS'de sorulmayacak. Bunun yerine daha az kişinin girdiği LYS sınavında açık uçlu sorular bulunacak.

Açık uçlu sorular çoktan seçmeli sorularla aynı değerde olacak. Farklı olarak açık uçlu sorularda yanlışlar doğrulara etki etmeyecek. Yani 4 yanlış 1 doğruyu götürmeyecek. Soru sayısı da 5 LYS sınavında şimdilik toplamda 15 soru olarak düşünülmektedir. Yani her derste toplamda 3 soru sorulacaktır.

Soru sayıları ve uygulama türü önümüzdeki süreçte değişiklik gösterebilir. İlk uygulama hem ÖSYM hem de adaylar için "deneme" niteliğinde gibi görünüyor.

Açık uçlu sorular için örnekler ÖSYM'nin sitesinde bulunmaktadır. Adaylar ÖSYM üzerinden açık uçlu soru örneklerine bakıp sınava hazırlanabilir.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap