Makrofaj

24.12.2016 - 21:43

Makrofaj kelime olarak eski Yunancaya dayanmaktadır. “Büyük yiyici” manasına gelmektedir. Maktofaj hücreleri beyaz kan hücrelerinin bir türüdür. Hücrenin enkazını, yabancı maddeleri, mikropları, kanser hücrelerini yutan ve sindiren hücrelerdir. Sağlıklı bir hücrenin sahip olduğu proteinlere sahip olmayan yapıları fark edip onları yok etmek makrofajların görevidir.

Makrofajlar vücut içerisinde birçok dokuda bulunabilir. Akyuvar türlerinden olan monosit hücrelerin farklılaşmasıyla ortaya çıkar. Monositler kandan dokulara geçerek makrofajı oluşturur. Doku makrofajları vücudu korumakla görevlidir.

Makrofajlar birçok rolü oynayan çok yönlü hücrelerdir. Temizleyiciler olarak cildinizi yıpranmış hücrelerden ve diğer kötü yapılardan kurtarırlar. Vücudun savunması açısından çok önemlidirler.

Fagositoz Olayı

Makrofajın büyük yiyici manasına geldiğinden bahsettik. Vücut içerisinde hastalık yapan yabancı maddelerin ve mikroorganizmaların bulunması durumunda makrofajlar devreye girer. Yabancı maddeyi fagositoz ile tüketir.

Fagositoz katı maddelerin hücre zarından geçmesidir. Hücre zarından madde geçişleri büyük molekküllerde yalancı ayak oluşumuyla oluşur. Bu sürece endositoz denir. Fagositoz bir endositoz türüdür.

makrofaj fagositoz

Bir makrofaj hücre yok edilmesi gereken yapıya yaklaşarak fagositoz yoluyla onu içerisine alıp parçalar.

Makrofaj hücreleri kanser hücreleriyle de bu şekilde mücadele eder. Kanserleşmiş hücrelerin yapısı bozulmuştur. Bu bozukluk makrofajların onları fark etmesini sağlar. Makrofaj hücreler kanser hücrenin yanına yaklaşarak onu fagositoz yöntemiyle içine alır. Sindirim enzimleriyle hücreyi yok eder.

Makrofaj Aktivasyonu

Makrofajlar fagosite durumda olmadan önce pasiftir. Ancak yabancı bir maddenin tanınması ile aktif hale gelirler. Yabancı madde kanser, tümör ya da virüslü bir hücre olabilir. Fagositoz süreci başlamadan önce patojen hücrenin tanınması gerekir. Patojen tanınınca makrofaj aktive olur. Böylece fagositoz süreci başlar.

Yabancı maddeler makrofajların hücre zarlarına ve fagositlerine yapışmasını kolaylaştıran patojenlerin antijenlerine bağlanan antikorların üretimiyle sonuçlanır. Bazı durumlarda, patojenler makrofajların yapışmasına karşı çok dirençlidir. Bu durumda mikroba karşı vücudun tepki vermesi zor olmaktadır.

Makrofaj aktivasyon mekanizmasının işlememesi çeşitli risklerin ortaya çıkması demektir. Örneğin dokularda aktivasyonu sağlayan hücreler yerine sağlıklı hücreler tanınırsa makrofajlar yanlış hücreler için aktive olur. Bu da canlının kendi kendisine zarar vermesiyle sonuçlanır. Sağlıklı dokuda ortaya çıkan bu tür hasarları önlemek için bağışıklık sisteminin baskılandığı tedaviler de uygulanır. Makrofajlar bağışıklık sistemimizin önemli elemanlarıdır.

Makrofaj hücre birincil olarak, bağışıklık tepkisini başlatmada çok önemli bir rol oynamaktadır. Monositler ve makrofajlar, bağışıklık yanıtların düzenlenmesi ve inflamasyonun gelişimi için hayati önem taşımaktadır. İnflamasyon vücudun hastalıklara karşı oluşturduğu tepkinin adıdır.

Annelerden bebeklere plesental makrofaj denilen antikor hücreler aktarılır. Doğum sonrası hassas olan bebek bedeninde bu yolla direnç kazandırılır. Bebeğe etki edecek patojenler öldürülür. Zamanla bebeğin kendi antikorları üretilmeye başlar.


Etiketler:
  • biyoloji    
  • Yorumlar
    Yorum Yap