Biyolojik Organizasyon - Webders.net

Biyolojik Organizasyon

18.12.2016 - 00:22

Canlıların ortak özellikleri arasında biyolojik organizasyon bulunmaktadır. Biyolojik organizasyon canlılarda hücresel boyutta baÅŸlar. GeliÅŸkin canlılarda sistemler arası organizasyona kadar ilerler. Tek hücrelilerde organizasyon sadece hücre içi boyutundadır. Canlı yapısındaki geliÅŸmiÅŸlik arttıkça organizasyonun karmaşıklığı da aynı ölçüde artar.

Hücrelerde çeÅŸitli görevleri yapmak üzere özelleÅŸmiÅŸ organeller bulunur. Hücresel organizasyonun temeli budur. ÖrneÄŸin; bir amipte boÅŸaltımı kontraktil koful, hareketi yalancı ayaklar, besinin alınması hücre zarı saÄŸlar. Çekirdek ise metabolizma ve hücre bölünmesini kontrol eder.

Amipte besin hücre zarıyla alındıktan sonra besin kofulu ÅŸeklinde sitoplazmaya iletilirken sindirime uÄŸrar. Hücrede gereksinim duyulan maddeler kullanılıp artık maddeler yine hücre zarıyla vücuttan uzaklaÅŸtırılır. Tüm bu olaylar bir düzen içerisinde gerçekleÅŸtirilir. Bu düzen hücredeki organel ve yapıların belirli bir organizasyon çerçevesinde iÅŸ görmesiyle saÄŸlanır. Hücresel organizasyona bu süreç örnek olarak gösterilebilir.

biyolojik organizasyon

Canlılarda Organizasyon Basamakları

GeliÅŸkin canlılarda hücresel boyuttaki organizasyondan fazlası vardır. Bu nedenle geliÅŸkin canlılar biyolojik organizasyonun gözlenmesi açısından oldukça kullanışlıdır. Canlılarda organizasyon basamakları organizmadan hücre organellerine göre düzenlenmiÅŸtir.

Çok hücreli organizmalarda yapı ve görevleri benzer olan hücreler dokuları, dokular organları, organlar sistemleri, sistemler de organizmayı oluÅŸturur. Yani çok hücreli canlılarda hem hücresel düzeyde hem de doku, organ ve sistem düzeyinde organizasyon bulunur. Sonuç itibariyle hem tek hücreli hem çok hücreli bütün canlılarda biyolojik organizasyon görülür.

GeliÅŸkin canlılarda var olan organizasyon basamakları birer örnekle ÅŸöyle sıralanmıştır:

Organizma (Ä°nsan): Ä°nsan dolaşım, solunum, sindirim, boÅŸaltım gibi farklı sistemlerden oluÅŸan bir organizmadır. Organizmalar kendi türüne göre yaÅŸamsal özellikler gösterir. ÖrneÄŸin; otçul beslenen geyik bir memeli hayvandır. Ä°ç döllenme ve iç geliÅŸme gösterir. Yavrularını doÄŸurup sütle besler.

Sistem (Dolaşım sistemi): Organizmanın yapısında bulunan kalp, damarlar ve kan dolaşım sistemini meydana getirir. Dolaşım sistemi vücuda alınan besin ve oksijeni doku ve organlara iletirken; doku ve organlarda oluÅŸan metabolik atıkları da solunum ve boÅŸaltım organlarına taşır.

Organ (Kalp): Kalp organizmanın organlarından biridir. Kalpte yapı ve görev bakımından birbirinden farklı dokular bulunur. Aynı organı oluÅŸturan dokular arasında organizasyon sürdüÄŸü müddetçe organ da çalışmasına devam eder. Kalp sayesinde vücudun hayat sıvısı olan kanın vücutta dolaÅŸması saÄŸlanır.

Doku (Kalp kası dokusu): Hücreler belirli görevleri üstlenmek üzere özelleÅŸip farklılaÅŸarak organizmanın dokularını oluÅŸturur. Kalp kası dokusu organizmanın organlarından olan kalbi oluÅŸturan dokulardan biridir. Bu doku diÄŸer dokularla organizasyon içerisinde çalışarak kalbin iÅŸlevini yerine getirmesini saÄŸlar.

Hücre (Kalp kası hücresi):  Organizma çok sayıda hücreden oluÅŸur. Hücrede farklı görevleri üstelenen organeller bulunur. Canlılığın devamı için bu organeller arasındaki iÅŸ bölümü sürdürülmelidir.

Organel (Çekirdek): Çekirdek hücresel yönetimin gerçekleÅŸtiÄŸi yerdir. DNA’nın yanı sıra çeÅŸitli enzimler de içerir. Ä°çerdiÄŸi DNA’da bulunan genlerle kalıtsal özelliklerin nesilden nesle aktarımını saÄŸlar.

Yani çekirdek hem hücre yönetimini, hem hücre bölünmesini hem de kalıtsal özelliklerin devamlılığını saÄŸlar.

Molekül (DNA): DNA birçok atomdan oluÅŸan bir moleküldür. Hücrelerde yönetim ve organizasyonun yanı sıra hücre bölünmesini ve kalıtımı saÄŸlar. Yani kalıtsal özelliklerin aktarılmalı doÄŸrudan DNA molekülüyle olur. Bu molekül diÄŸer yapılarla organize bir ÅŸekilde çalışır.


Etiketler:
  • biyoloji    
  • Yorumlar
    Yorum Yap