Tekstil Mühendisliği Nedir?

23.05.2014 - 13:51

tekstil mühendisliği

Tekstil mühendisliği adından da anlaşıldığı gibi tekstil alanına mühendislik yeteneğine sahip bireylerlerin yetiştirildiği bir mühendislik türüdür. Mesleğin alanı sanıldığının aksine oldukça sayısaldır. Tekstil mühendisi olanlar elbette eğitim süreçleri boyunca pamuk, polyester gibi malzemeleri tanıyıp kumaş üretimi konusunda bilgi sahibi olurlar. Ancak tekstil mühendisliğinin asıl amacı daha detaylıdır. Makineleşmeden sonra tekstil üretiminin sanayiye geçmesiyle birçok tekstil makinesi tasarlanmıştır. İşte tekstil mühendislerinin asıl işi bu makineler ve tekstil teknolojileriyledir. Bir giyimçizer gibi model çizip yeni giysi tasarımları ortaya koymazlar. Bütünüyle tekstil üretiminin içine dâhil olurlar.  Bu açıdan bakıldığında daha çok makine mühendisliğine benziyor diyebiliriz. Zaten üniversitede okurken alınan  dersler de makine mühendisliği derslerine oldukça yakın.

İş imkânları

Tekstil mühendisleri için çeşitli iş seçenekleri mevcuttur. Giyim ihtiyacı tarih kadar eski olduğu için tekstil alanının da her zaman var olacak olması iş imkânlarını canlı tutmaktadır. Tekstil mühendisleri tekstil sanayisinde mühendis olarak çalışabildiği gibi belli bir tecrübe edindikten sonra konfeksiyon ve giyim ile ilgili firmalarda yöneticilik yapabilirler. Türkiye’de tekstil oldukça gelişmiş bir sektör olduğu için çok sayıda tekstil kuruluşu vardır. Bu nedenle kendini iyi yetiştirmiş bir mühendis rahatlıkla iş bulabilmektedir. Burada önemli olan mesleğin gerekliliklerini iyi kavrayıp bunları yerine getirebilecek beceriye sahip olmaktır.

Mesleğin gerektirdikleri

Öncelikle meslek bir mühendislik türü olduğu için diğer mühendisliklerin bütün gerektirdikleri tekstil mühendisliği için de geçerli. Bununla birlikte mesleği hakkıyla yapabilmeniz için yaratıcı olmanız gerekmektedir. Eğer sayısala ve mühendisliğe hiç ilginiz yoksa bu mesleği icra etmeniz zor. Çünkü daha okulunu okurken zorlanacaksınız. Bölümde tekstilden çok tekstil makineleriyle uğraşacaksınız. Fakat işin tekstil kısmını da tamamen geçmeyeceksiniz. Tekstilde kullanılan malzeme ve teknikleri de detaylı olarak göreceksiniz. O yüzden hem mesleğe ilginiz olmalı hem de mühendislik konusu için sayısal bir arka plana sahip olmasınız. Eğer bunlar sizde mevcutsa bu mesleğe adım atmak sizin için bir alternatif olabilir demektir. Ama yine de mesleği yapan biriyle görüşmeden karar vermemelisiniz.

Üniversite bölümü olarak tekstil mühendisliği gibi halk tarafından çok iyi bilinmeyen mühendislikler genellikle trendlere sahip oluyorlar. 2000’li yıllara girmeden önce çok yüksek olan tekstil mühendisliği bölümü artık en düşük puanla öğrenci alan mühendislik bölümleri arasında. Geçmişte çok abartılıyor ve çok karizmatik bir meslek olduğu düşünülüyordu. Bu yüzden sebebini bilmeden birçok kişi bu bölümü tercih ediyordu. Hatta o yıllarda tekstil mühendisliğini kazanamayıp doktor olanlar bile vardı. Bir bölümün puanının düşük olması kalitesi için tek ölçüt olamayacağıyla birlikte yine de bu durumu da göz önünde bulundurmak gerekli. Yalnız şunu net bir şekilde ifade edebiliriz ki eğer tekstil mühendisi olacaksanız mutlaka iyi bir üniversitede okumalısınız bu bölümü. Zaten en iyi okullarda bile oldukça düşük puanlardan öğrenci alıyor. Buna dikkat ederseniz iş bulma konusunda üniversite etiketiyle avantaj elde edersiniz. 


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap