Başarı ve Sosyal Medya İlişkisi

06.10.2016 - 16:40

Sosyal medya bugün hayatımızın önemli bir parçasıdır. Biz bunu kabul etsek de etmesek de sayısal veriler bunu gösteriyor. Türkiye'de milyonlarca insan birden fazla sosyal ağda düzenli bir şekilde vakit geçiriyor. Sosyal medyanın insan hayatı üzerindeki etkileri ile ilgili araştırmalar var ancak bu araştırmaların sonuçları yeterince takip edilmiyor. Çünkü sosyal medya hayatımıza hızlı girmiş ve çok hızlı yayılmıştır. Aslında iletişim olanaklarının dünyayı küçültmesi hızlı bir değişimi de kolaylaştırmıştır. Bir oyun üretildikten birkaç gün sonra milyonlarca oynayan bulabiliyor artık.

başarı ve sosyal medya ilişkisi

Başarı ve sosyal medya ilişkisi genç nüfus için daha önemli bir kavramdır. Çünkü gençlerde yani öğrencilerde sosyal medya kullanımı eski kuşaklara göre çok daha fazla. Hatta öyle ki en az bir sosyal medya alanında var olmayan öğrenci bulmak zor. Böyle olduğu zaman yeni nesilin yaşamını da sosyal medya ister istemez şekillendirecektir.

Sosyal medya öğrenciye yaptığı etki öğrencinin başarısına da doğrudan yansıyacaktır. Sosyal medyanın öğrenciler için çok yaygın olması öğrenciler arası iletişimi de sosyal medya üzerine taşımıştır. Öğrenciler arası iletişim eskisinden daha farklı artık. Fotoğraflar, yorumlar, paylaşımlar süslüyor gençlerin hayatını.

Sosyal medyada birey merkezdedir. Bir fotoğrafınızı paylaşırsınız ve herkesin onu görmesini istersiniz. Orada kurduğunuz dünyanın kahramanı siz olursunuz. Durum böyle olunca da sosyal medyanın insan egosu üzerinde negatif etkisi olacaktır. Bu da başarıyı olumsuz etkiler. Çünkü ego gerçekleri görememek demektir.

Öğrencilerin asıl işi olan öğrenme işi sürekli çalışma ve emek ister. Öğrencileri ders çalışmaktan alıkoyan birçok dış etken vardır. Oyun oynamak, gezmek, dinlenmek gibi faaliyetler derse alternatif oluşturmakta ve dersten daha zevkli olmaktadır. Durum böyle olunca ders çalışmak ve başarılı olmak zorlaşıyor.

Sosyal medyanın alternatifliği diğerlerinden daha farklı bir konumda yer alıyor. Çünkü dersi bırakıp halı saha maçına gitmek büyük bir şeydir. Ancak dersi "küçük bir ara" verip telefonunuzdan bir şeylere bakmak kolaydır. Bunun sonucunda da sosyal medya bağımlısı öğrenci ders çalışırken sürekli ara vermektedir. Sonuç olarak verimli çalışma yerini parça parça çalışmaya bırakmaktadır.

Sosyal medyanın dünyanın en kötü şeyi olduğunu, kullanmamak gerektiğini söylemenin bir anlamı yok. Elimizde bununla ilgili yeterli veri de yok. Ancak ders sırasında sosyal medya ile dersi bölmek, okulda ders anlatırken sıra altından telefona bakmak başarıyı kesinlikle negatif etkiler. Sosyal medya diyip geçmemek gerekir çünkü bu alanın başarıyla ilişkisi vardır.

Yapılan işe duyulan saygı; dinleme, yoğunlaşma ve dikkat gerektirir. Biriyle konuşurken yüzüne bakmak, dikkatini ona vermek bir saygı ve ciddiyet belirtisidir. Sosyal medya hayatımıza girdikten sonra adım adım bu özelliğimizi yitirir olduk. Biriyle konuşurken bir yandan telefona bakmak normal hale geldi. Sosyal medya sadece derslerde başarıya zarar vermiyor aynı zamanda "sosyal" ilişkilere de olumsuz etki yapıyor.


Etiketler:
  • başarı    
  • Yorumlar
    Yorum Yap