Türkiye'de Mühendislik

17.05.2014 - 21:17

mühendislik

Dünya tarihine son iki yüzyılda mühendisliğin damga vurduğunu söyleyebiliriz. Buharlı makinelerin icadından tutun da elektriğin icadına kadar çağımıza damgasını vuran bütün faaliyetler mühendislerin çabalarıyla ortaya konmuştur. Mühendislikte iyi olan ülkeler bu zaman zarfı içerisinde sıyrılıp diğer ülkelere fark atmışlardır. Mühendislik tekniğini sanayiye uygulayarak yüksek miktarda üretimi gerçekleştiren ülkeler yine bu ülkeler olmuştur. Son 20 30 yılda teknolojinin çığırından çıkmasıyla yeni mühendislikler açılmış, rekabet giderek artmıştır. Ancak Türkiye’de mühendisliğin bu zamanda bile öneminin kavranmadığı açık. Türkiye bir teknoloji ve sanayi ülkesi olmadığı için mühendisliğin maddi getirisi yüksek olmuyor. Dolayısıyla iyi öğrenciler tercih etse bile sonrasında kendilerini geliştirme imkânı bulamıyorlar. Mühendislik mezunları işe alınırken çoğunlukla biraz bilgisayar, biraz İngilizce bilen ve sonuçta üniversite de bitirmiş birer personel olarak görülüyorlar. Hal böyle olunca kimse kendini teknik bilgi olarak fazlaca geliştirme gereği duymuyor. Bu yüzden eğer iyi bir mühendis olmak istiyorsanız ekonomik kaygılardan bir nebze sıyrılmış olmanız gerekiyor diyebiliriz. Elbette buradan bütün mühendislerin açlıktan öldüğü ve iş bulamadığı sonucu çıkarılmamalıdır. Ancak çoğu mühendislik mezunlarının kendi alanlarından iyice uzaklaştıklarını söyleyebiliriz.

Şöyle bir üniversite analizi yapalım. Boğaziçi üniversitesi, İtü ve Odtü Türkiye’de mühendislik konusunda ilk üç üniversite diyebiliriz. Bununla birlikte son yıllarda iyi teknik donanıma sahip olan özel üniversitelerin de arttığını söyleyebiliriz ancak bu okulların akademik kadrosu hala istenen düzeyde değil. Eğer Boğaziçi’nden mezun oluyorsanız okulunuz sizin etiketiniz olduğu için iyi bir yerde iş bulabiliyorsunuz. Zaten Boğaziçi’nin iyi öğrenci yetiştirdiğini ve daha da önemlisi iyi öğrencilerin bu bölüme girdiği varsayımını ele alırsak bu okulun mezunları her türlü avantajlı diyebiliriz. İtü ve Odtü içinde durum böyle sayılabilir. Bu okullar da köklü ve mühendislik eğitimleri fena değil. Akademik kadroları da oldukça güçlü sayılır. Fakat Türkiye geneline baktığımızda mühendislik okuyan öğrencilerin sayısı bu okulda okuyan öğrencilerin neredeyse yüz katı. Bu öğrencilerin çoğu olmasa da en az yarısı sadece diploma almak için okuyor. Çünkü zaten lisede iyi yetişmeden bu bölümlere girebildikleri için üniversitede üzerine bir şey koyma imkânı bulamıyorlar. Bazı öğrenciler temel matematik konusunda bile sıkıntı yaşayarak okuyor okullarını. İşte bu tabloya baktığımızda durum hiç de parlak değil. Her şeye rağmen bölümlerini tutku ile okuyan ve kendini geliştirmeye hevesli gençler tek tük yetişiyor olsa bile genel tablo iç açıcı değil.

Mühendisliklerin alan olarak dağılımına bakarsak endüstri mühendisi, işletme mühendisi gibi mühendislikler teknik bir derinleşme olmaksızın bir sanayi tesisinde mühendislikle ilgili fikir sahibi olabiliyorlar. Bilgisayar mühendisleri ve yazılım mühendisleri eğer kendilerini yetiştirirlerse sistem geliştirme konusunda ilerleyebiliyorlar. Bilgisayarla yakından ilgili bu tür bölümlerde bireysel çaba ve ilgi önemli olduğu için bu bölümler üniversiteye çok bağlı değil. Matematik mühendisliği de bu bölümlerden biri. İnşaat mühendisleri ve benzeri bölümler Türkiye’de iş bulma konusunda pek sıkıntı çekmezler. Çünkü malum Türkiye bir inşaat cenneti. Ancak çok fazla inşaat mühendisi olduğundan mezunların ne kadar para kazandığı konusunda pek fikir yürütemiyorum. Sadece sermaye sahibi olanlarının ileride bir nevi müteahhide dönüşüp parayı kırdıklarını biliyorum. Makine mühendisleri duruma göre değişkenlik gösterebiliyor. İyi yetişmiş ve çok iyi koşullarda çalışanları olduğu gibi sürünenleri de mevcuttur. Elektronikçiler, tekstilciler ve gıdacılar da yine duruma göre farklılık gösterebiliyorlar. Ancak ülkemizde teknolojinin gelişmemiş olmasından dolayı mühendislerin genelde mühendislik yapmadıklarını söyleyebiliriz. Yapmak isteyenler Almanya gibi gelişmiş ülkelere gidip istediklerini bulabilirler. Ama bunun için yabancı dile ve gelişmiş bir kariyere ihtiyacınız var.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap