Beslenme ve Diyetetik Bölümü

21.08.2016 - 20:53

Obezitenin ve sağlıksız beslenmenin arttığı çağımızda beslenme ve diyetetik bölümü de önemini artmaktadır. Bu yazıda bu bölüm hakkında bilgiler verecek tercih yapmak isteyen öğrencileri faydalanmasını sağlayacağız.

Besinlerin endüstriler aracılığıyla üretilmeye başlandığı bu dönemde artık beslenmenin sağlıklı olması oldukça zorlaşmaktadır. Beslenme ve diyetetik bölümü de sağlıklı ve dengeli beslenmeye olan ihtiyaçtan ortaya çıkmıştır. Fazla kiloların neden olduğu obezite problemi bugün dünyamızda tarihte olmadığı kadar yaygındır.

Üstelik bu hastalığa yakalananların sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Beslenme bozukluklarında aşırı kilo almalarda doktorların yanında beslenme uzmanları da önleyici anlamda doğrudan görev alır. Bugün diyetisyene başvuranların sayısı her geçen gün artmaktadır.

Genel Bilgi ve Programın Amacı

beslenme ve diyetetik bölümü

Beslenme ve diyetetik programının amacı, insan sağlığının korunması ve beslenmeden kaynaklanan hastalıkların tedavi edilmesi konularında çalışacak diyetisyenlerin yetiştirilmesine yönelik eğitim yapmaktır. Bölümde beslenme ve besinlerle ilgili bilgiler öğrenciye aktarılmakta ve araştırmalar yapılmaktadır.

Bu yolla beslenme konusunda yeterince donanıma sahip mezunlar elde edilmektedir. Beslenme ve diyet konusunda donanımla insanlar da bu tür sorunlarla karşılaşanlara yardımcı olmaktadırlar. Beslenme ve diyetetik bölümü mezunlarına diyetisyen deriz.

Beslenme ve diyetetik bölümü mezunu olan diyetisyenler, yönetici diyetisyen, tedavi diyetisyen ve halk sağlığı diyetisyeni olarak 3’e ayrılırlar:

Yönetici diyetisyen: Hastanelere, okullara, yurtlara, endüstri ve kamu kurumlarına besinin alınması, en uygun ve yararlı şekilde pişirilmesi, servisinin planlanması ve denetlenmesi görevini yapar.

Tedavi diyetisyeni: Hastaların durumunu göz önünde bulundurarak özel diyetler düzenler.

Halk sağlığı diyetisyeni: Sağlık merkezlerinde görev alırlar ve halkın doğru şekilde beslenmesi için çalışmalar yaparlar.

Aranan Kişisel Özellikler

Beslenme ve diyetetik bölümü tercih edecek adaylarda doğa bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı, sabırlı, işbirliğine yatkın, ikna gücü yüksek olması gerekmektedir. İkna yeteneğinin yüksekliği terapilerde çok önem arz etmektedir.

Bunun dışında doğa bilimlerine olan ilgi ve yenilikleri takip etmek de çok önemlidir. Çünkü insan beslenmesi ile ilgili güncel araştırmalar devam etmektedir. Bunun sonucunda bilgiler sürekli gelişmekte ve güncellenmektedir. Bu açıdan kendi alanına ilgi duyan ve gelişmeleri yakından takip eden insanlar bu alanda daha başarılı olacaktır. Ayrıca yabancı dil bilgisi gelişmeleri takip etmek için önemlidir.

Yabancı dil bilgisi (özellikle İngilizce) bu alanda fark yaratacaktır. Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası sağlık kuruluşlarının beslenme ile ilgili yayınlarını takip etmek yabancı dil gerektirir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler

Beslenme ve diyetetik bölümünün öğretim süresi 4 yıldır. Beslenme ve diyetetik bölümü dersleri ise temel kimya, fizik, biyoloji, matematik, istatistik, psikoloji, sosyoloji, fizyoloji, anatomi, kurum beslenmesi, ana –çocuk beslenmesi, kişisel ve toplumsal sağlık, yönetim ekonomisi gibi dersleri içermektedir.

Ayrıca sağlık ocaklarında, ana-çocuk sağlığı merkezlerinde, hastanelerde staj yapılmaktadır. Bu yolla 4 senelik eğitim süresinde beslenme ve bunun sonuçları hakkında epey birikim elde ederler.

Programda okutulan derslerin dikkatli bir şekilde takip etmesi iyi bir diyetisyen olmak için son derece önemlidir. Ayrıca eğitim süresi bittikten sonra da sürekli okuma ve öğrenme devam etmelidir.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları

Beslenme ve diyetetik bölümü mezunlarına “Diyetisyen” unvanı verilir. Diyetisyenler, sağlık kurumlarında, yataklı tedavi kurumlarında, toplu beslenme yapılan kuruluşlarda, araştırma ve endüstri kuruluşlarında, ayrıca gıda teknolojisinde eğitimci ve danışman olarak çalışabilirler.

Bunun yanında beslenme danışmanlığı yaparak insanlara doğrudan hizmet de sağlayabilirler. Diyetisyenlere başvuran danışan sayısının günden güne artması bu alanda ihtiyacın olduğunu doğrudan göstermektedir.

Günümüzde bölüm mezunları arttığı için bu alanda da rekabet artmıştır. Bu nedenle iyi bir diyetisyen olmak ve danışanlarınıza iyi bir hizmet sunmak sizin farkını olacaktır.

Beslenme ve diyetetik maaşları oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. Ancak kesin bir rakam vermek doğru olmaz. Çünkü çalışılan kuruma göre maaş epey değişmektedir. Ayrıca kendi hizmet noktanızı açarak kendi işinizi yapmanız da söz konusu olabilir.


Etiketler:
  • tercihler    
  • Yorumlar
    Yorum Yap