Biyomedikal Mühendisliği

17.08.2016 - 23:29

biyomedikal mühendisliği

Mühendislik dalları içinde çok bilinmeyen dallardan biri de biyomedikal mühendisliği dalıdır. Biyomedikal mühendisliği aslında sağlık bilimleri ile mühendislik bilimlerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmıştır. Biyomedikal mühendisliği bölümünü tercih edecek ve biyomedikal mühendisi olacak adayların bu yazıyı okumalarında çeşitli faydalar bulunuyor. En azından biyomedikal mühendisliği nedir ve ne iş yapar gibi soruların cevabını genel manada verebilmek için biraz bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Bu yazıda biyomedikal mühendisliği hakkında genel bilgilerle birlikte bu mesleği icra edeceklerde bulunması gereken bazı özellikler ve iş olanakları ile ilgili bilgiler verilmiştir.

Genel Bilgi ve Programın Amacı

Biyomedikal mühendisliği sağlık alanında teşhis ve tedavi amacıyla kullanılan mekanik ve elektronik cihaz ve sistemleri üretim, geliştirme, teknik işletme ve bakım onarım faaliyetlerini kapsamaktadır. Günümüzde ölçme ve görüntüleme amacıyla kullanılan EKG, EMG, EEG, röntgen, ultra son, CT, MR, PET sistemleri teşhise yönelik; radyo terapi ve lazer sistemleri ise tedaviye yönelik olarak yaygın biçimde kullanılan biyomedikal cihaz ve sistemleridir. Günümüzde, hastanelerde yaklaşık yirmi bin farklı tür tıbbi cihaz ve sistem kullanılmakta olup ülkemizdeki kullanılan biyomedikal cihaz ve sistem sayısı son yirmi yılda yediye katlanmıştır. Biyomedikal sistemlerin tasarım ve geliştirme faaliyetlerini yürütecek, sistemlerin verimli kullanılmasında görev alacak teknik ve bilimsel bilgi birikimine sahip elemanlara duyulan gereksinim her geçen gün artmaktadır.

Biyomedikal Mühendisliği İçin Gereken Kişisel Özellikler

Biyomedikal mühendisliği programında öğrenim görmek isteyen kişilerin fen bilimleri ve matematikte başarılı, tıp alanına ilgi duyan elektronik ve mekaniğe meraklı, yaratıcı kişiler olmaları gerekmektedir. Bu teorik olarak beklenen durumdur. Bu vasıflara haiz olmak işini yapabilmenin temel gereklerindendir. Ancak bunlarla birlikte iş dünyasında karşısına çıkacak birçok özellik gerekli olabilir. Hepsinden önemlisi yaptığınız işi sevmeniz ve sürekli kendinizi geliştirmeniz bu iş için çok önemlidir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler

Biyomedikal mühendisliği bölümünde öğretim süresi 4 yıldır. Biyomedikal mühendisliğe giriş, tıbbi biyoloji, biyokimya, devre teorisi, sayısal mantık tasarımı, insan anatomisi ve fizyolojisi, biyomalzeme, elektronik, elektromanyetik teori, matematiksel fizyoloji, biyomekanik sinyaller ve sistemler, mikro işlemciler, biyomedikal enstrümantasyon, biyoistatistik, biyomedikal işaret işleme, tıbbi görüntüleme sistemleri, tıbbi teknoloji yönetimi, bitirme projesi dersleri okutulmaktadır.  Biyomedikal mühendisliği programında ikinci ve üçüncü sınıfta yaz döneminde biyomedikal ile ilgili kurum ve kuruluşlarda staj uygulaması yapılmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları

Bölüm mezunlarına “Biyomedikal Mühendisi” unvanı verilmektedir. Resmi ve özel hastanelerde, dispanserlerde ve sağlıkla ilgili cihazların üretiminin ve pazarlamasının yapıldığı şirketlerde görev alabilirler. Biyomedikal mühendisliği bölümü mezunları genel olarak hastanelerde çalışırlar. Bunun dışında çeşitli çalışma alanları da bulunabilir ancak kısmidir.

Biyomedikal mühendisi olup akademik kariyer yapmak da mümkündür. Ancak çalışma sahası olarak bölüme girmeden diğer alanlar araştırmalıdır. Bu bölümü tercih edecek adaylar herhangi bir tanıdıkları vasıtasıyla hastanede bu işi yapan birileriyle görüşürlerse iyi olabilir. Sağlık alanında iş olanaklarının Türkiye’de geniş olduğu bilinmektedir.

Biyomedikal mühendisi olmak isteyenler ve olanlar için son bilgimiz şu olacaktır. Medikal tercüme ihtiyacı bu sektör için kaçınılmaz. Çünkü yeni keşifler, yeni yayınlarla sürekli olarak tüm dünyaya sunuluyor. Tabi bu paylaşımdan sizler de nasibinizi almalısınız. Aksi taktirde yerinde sayan bir biyomedikalci bir süre sonra körelecek ve işinde kötü biri haline dönüşecektir. Bu noktada medikal tercüme alanında uzman bir platforma başvurmanız ilgili handikabı ortadan kaldırmanız için yeterli olacaktır.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap