Dünya Kıtaları ve Özellikleri

06.05.2016 - 11:13

dünya kıtaları ve özelliklikleri

Ülkemizin coğrafyasını anlamak için dünya coğrafyasını da anlamamız gerekir. Dünya coğrafyasını anlamak için de dünya kıtaları nelerdir bilmemiz gerekir. Dünya kıtaları Dünya’yı oluşturan 7 coğrafi bölgeden oluşmaktadır. Yaşadığımız dünyayı tanımaya başlamak entelektüel birikim elde etmenin ilk ve en önemli basamağıdır. Örneğin Türkiye hangi kıtada diye sorulduğunda cevap veremiyorsak eğer dünyayı hiç ama hiç tanımıyoruz demektir. Dünya kıtalarının isimlerini bilmek bile önemliyken biz kıtaları ve içinde olan ülkelerden bahsedeceğiz. Tabi ki burada bütün ülkeleri saymak kolay olmayacaktır. Bu nedenle bir kıtayı önemli hale getiren büyük ülkelerden söz edeceğiz.

Dünya Kıtaları ve Ülkeleri

Dünya kıtaları ve özelliklerini ve kıtaların ülkelerini sayarken ilk önce bizim de büyük çoğunlukla içinde bulunduğumuz Asya ile başlayacağız. 

Asya Kıtası

Dünya kıtaları içinde Asya kıtasının ayrı bir önemi vardır. Çünkü Çin, Hindistan, Japonya, Pakistan, Endonezya, Rusya gibi çok nüfuslu ülkeler bu kıtada yer almaktadır. Kıta haritaları çizilirken ülke sınırları her zaman göz önünde bulundurulmaz. Asıl önemli olan kara ve deniz sınırları olmaktadır. Örneğin Asya kıtasının sınırı çizilirken Marmara denizi bir sınır olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle ülkemizin büyük bir bölümü bu kıtada yer alırken hepsi bu kıtada yer alıyor demek zor olur.

Alan: 44.579.000 km2

Nüfus: 3.900.000.000 civarı

Görüldüğü gibi bu kıtada dünya nüfusunun yarıdan fazlası yaşamaktadır. Özellikle doğu Asya metrekareye düşen insan sayısı bakımından ilk sırada yer almaktadır.

Avrupa Kıtası

Alan ve nüfus olarak küçük olmasına rağmen ekonomik ve siyasi gücü sayesinde dünya kıtaları içerisinde en çok bilinenlerden biridir. Gelişmiş Avrupa ekonomileri burada yer alır. Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya gibi ülkeler burada yer almaktadır. Avrupa ülkeleri Avrupa birliği gibi siyasi bir birlik oluşturdukları için hep birlikte güçlü durmaktadırlar. Alan sıkıntısıyla birlikte kıta küçük etnik devletlere ve özerk bölgelere ayrılmıştır. Avrupa kıtasında gelişmiş ülkeler batı kesimde bulunur. Türkiye’nin de metrekare olarak çok az bir kısmı bu kıtaya mensuptur.
Alan: 10.180.000. km2

Nüfus: 740.000.000 civarı

Nüfus ve alan olarak Asya kıtasının 4’te 1 büyüklüğüne sahip bu kıta gelişmiş yapısı sayesinde dünyanın gidişatına yön vermektedir.

Afrika Kıtası

Alan olarak Asya kıtasından sonraki en geniş kıta olmasına rağmen ekonomik yoksunluktan dolayı geri kalmıştır. Afrika ülkelerinin büyük bir bölümü fakirlik ve açlıkla mücadele etmektedirler. Uzun yıllar Avrupa idaresinde sömürge olarak yaşamış bu kıtanın ülkeleri siyasi istikrardan yoksundurlar. Ortalama yaşam süresi de bu kıtada en düşük seviyededir.

Kuzey Amerika Kıtası

Dünya kıtaları içerisinde yine Avrupa ile birlikte çok önemli bir konuma sahip olan bu kıtada Amerika ve Kanada gibi çok gelişmiş ülkeler bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri hem askeri, hem ekonomik hem de nüfus açısından hala dünyanın en güçlü devleti olarak bulunuyor. Ayrıca Kanada ve ABD alan büyüklüğünde dünyada 2. Ve 4. Sıralarda yer almaktadır. Eskiden Amerika tek bir kıta iken sonradan Güney Amerika ile bölünerek iki kıta haline gelmişlerdir.

Alan: 24.230.000 km2

Nüfus: 450.000.000 civarı

Güney Amerika Kıtası

Panama Kanalı ile Kuzey Amerika Kıtasından ayrılmıştır. Zamanında Portekiz ve İspanya’nın sömürü altında yaşayan bu kıtanın ülkeleri günümüzde bağımsızdırlar. Brezilya, Arjantin gibi ülkeler bu kıtada yer alırlar.

Alan: 17.840.000 km2

Nüfus: 400.000.000 civarı

Avustralya Kıtası

Çoğunluğunu Avustralya devletinin oluşturduğu güney yarım kürede yer alan bir kıtadır. Nüfus yoğunluğu hayli düşüktür. İngilizce resmi dil olarak Avustralya’da konuşulur. Komşu ülkelerde de İngilizce etkisi vardır.

Alan: 8.600.000 km2

Nüfus: 40.000.000 civarı

Antarktika Kıtası

Dünyanın en güneyinde yer alır. Güney kutup noktasını içine alır. Bir kıta olmasına rağmen buz ile kaplı ve çok soğuk olduğu için kimse yaşamaz. Normalde nüfusu 0 olmasına karşın araştırmacıların orada olması nüfusu birkaç bin yapmaktadır.

Alan: 14.000.000 km2

Nüfus: 5000 civarı (geçici)

Dünya kıtaları ve özellikleri isim, alan ve nüfus bilgisinden ibaret değildir. Ancak bu bilgiler bir kıtanın genel hatlarını oluşturur. Dünya kıtaları haritasını biraz bilmek de kıtaların nerede yer aldığını bilmek açısından önemlidir. En azından dünya kıtaları nelerdir diye sorulduğunda 7 kıtayı söyleyebiliyor olmak önemlidir.


Etiketler:
  • coğrafya    
  • Yorumlar
    Yorum Yap