Ziraat Mühendisliği

21.04.2016 - 19:54

ziraat mühendisliği

Mühendisliğin en temel alanlarından biri de ziraat mühendisliğidir. Ziraat günümüz diliyle tarım demektir. Özellikle tarım toplumlarında tarım üretimine mühendislik yaklaşımı açısından ziraat mühendisliği çok önemli bir alandır. Ancak kariyer planlaması olarak ülkemizde pek de öyle olmamaktadır. Ziraat mühendisliği ülkemizde puan olarak düşük puanlı olduğu için niteliksiz öğrenci almaktadır. Dolayısıyla bu öğrencilerin mezun olduğunda ilerlemeleri de kolay olmamaktadır. Tarım bölünmüş ve bireysel yapıldığı için ziraat mühendisleri çok istihdam edilmektedir. Şöyle düşünün, dedenizin birkaç dönüm tarlası var. Bu tarlalar için ziraat mühendisi istihdam edebilir mi? Ziraat mühendisleri ancak çok büyük çiftlik sahiplerinin işlerinde veya devlet tarımında çalışabilirler. Çünkü günümüzde de hala devletin büyük ekim yapılan arazileri bulunmaktadır.

Ziraat mühendisliği biyoloji gibi bitki türlerinden ziyade tarım üretimi koşullarını ve tarımda verimliliği hesaplayan bir alandır. Küçük ölçekli tarım köylüler tarafından yapıldığı için tarım konusunda ürün seçiminde tohum seçimine değin birçok bilgi gerektiren karar geçmiş tecrübeler baz alınarak alınmaktadır. Oysaki ihtiyaç ve pazar hesaplanıp mühendislik yaklaşımıyla tarımsal üretim yapılsa verim daha yüksek olacak ve çiftçi de daha iyi kazanacaktır. Aslında mühendislerin temel olayı hesap yapmaktır. Bu hesaplar da muhasebe hesaplarından daha karmaşık ve gelecek tahminleri içerir. Tarımda da öngörülerin yanında birçok hesap kitap işleri bulunur. Özellikle büyük çaptaki üretimler için ziraat mühendisliği bu açıdan önemlidir. İşte ziraat mühendisi de bu işleri yapmaktadır.

Ziraat mühendisliğini tercih edecek öğrenciler eğer tarıma çok ilgi duyuyorlarsa ve bu alanda kendini geliştirmek istorlarsa tabi ki yönelebilirler. Bunun için detaylı bir araştırma yapmak ve ayağı yere basan oturaklı planlar yapmak gerekiyor. Çünkü günümüz dünyasında mali kaynak yetersizliği birçok probleme neden olabilmektedir. Ancak yine de bu bölüme karşı tutku ile bağlılık duyuyorsanız ve başarılı bir mühendis olursanız iyi para kazanmanız gayet de mümkün. Tarım sahası çok geniş bir alandır. Buna hayvancılık ve meracılık da eklenince özellikle ülkemizde geniş bir saha ortaya çıkmaktadır. Meyve, sebze ve tahıl üretimlerinin hepsinde ziraat mühendisliğinin önemli iş sahası vardır.

Eğer babadan çiftçiyseniz ve de ailenizin tarımsal mülkü varsa ziraat mühendisliği okumak sizin için ekstra bir avantaj olabilir. Bu şekilde eğitim alıp babasının çiftliğinin başına geçmiş birçok insan bulunmaktadır. Tabi ki bu ziraat mühendisi olmanın bir şartı falan değildir. Ancak tarımı aileden kaynaklı seviyorsanız başarılı olmanız da daha olasıdır tabi ki. Özellikle mühendislik gibi kesin iş garantisi olmayan bölümlerde kariyer planını tutarlı oluşturmak daha fazla önem arz eder. Çünkü sevdiğiniz alanı seçmeniz ve planınızı ona göre yapmanız sizin yükselmenizi daha kolay hale getirecektir. Aksi taktirde okulu bitirip internetten iş başvurularını beklemek durumunda kalırsınız. Şu an piyasa böyle mühendislerden binlercesiyle doludur. Tabi ki bu durum sadece ziraat mühendisliği için değil bütün mühendislik branşlarıyla alakalıdır.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap