Edebiyat ve Başarı

10.03.2014 - 17:56

edebiyat

Bir dili ana dil olarak kullanıyor olmak o dili iyi bilmek anlamına gelmez. Dil öğrenilmesi emek isteyen bir olgudur. Yapılan araştırmalar insanların düşüncelerinin dilleriyle paralel olduğunu göstermektedir. Yani sözcüklerde düşünüyor ve sözcüklerle hissediyoruz. Bu yüzden konuştuğumuz dili iyi kavrarsak bu dil bize başarı yolunda önemli katkı sağlar. Çünkü öğrendiğimiz her şeyi sözcüklerle kodlayıp beynimize kaydediyoruz. Sözcük dağarcığı az olan insanların ufukları da daha dardır. Ufkumuzu genişletmek ve hayata daha geniş bir çerçeveden bakabilmek için dili iyi bilmemiz gerekir. Bir dili öğrenmenin en iyi yolu da edebiyattır. İlkokulda hocalarımız bize şiir ezberlettiğinde hepimiz bunun gereksiz olduğunu düşünüyorduk belki de. Ancak şimdi dönüp baktığımızda o yaşlarda dili kavrayabilmek için ezberden şiir okumanın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Edebiyata vakit harcamak ve okumayı sevmek bizim hayatta daha başarılı olmamızı ister istemez sağlayacaktır. Daha fazla kelime bilmek, kelimelerin nerde kullanılacağını iyi bilmek ve dilin imge gücüne hâkim olmak gerçekten çok önemlidir.

Başarılı olmak için kesinlikle iyi bir okur olmak gerekiyor. Okur olmak demek yapılması gerektiği için elimize kitap alıp sıkıla sıkıla bitirmeye çalışmak demek değildir. Kitapları sevmek, onlara değer vermek ve edebiyattan haz almak demektir. Edebiyat hayata zenginlik kattığı gibi, büyük medeniyetlerin uzunca yaşamsı da güçlü edebiyatla mümkündür. Tarihe baktığınızda uzun süre tarih sahnesinde kalmayı başarmış milletlerin hepsinin güçlü bir edebiyatı olduğunu görürüz. Bu yüzden edebiyata ve kitaplara sıkıca sarılmamız gerekir. Eğer ciddi bir okuma alışkanlığınız yoksa vakit kaybetmeden bu alışkanlığı inşa etmeye başlamalısınız. Bunun için başkalarının tavsiye ettiği eğlenceli kitapları okumaya başlayabilirsiniz. Eğer ısrarcı olmayı başarırsanız zamanla edebiyat havuzunda yüzmeye başlayacak ve kitap okuma alışkanlığı edinmiş olacaksınız. Bu konuda başarı ancak ısrarcı olmakla elde edilebilir. Etkili bir Türkçe öğrenmek açısından Tanzimat’tan sonra yazılan klasikleri okuyabilirsiniz. Edebiyat hayatınızı doldurdukça bilgeleşme sürecine girecek ve dilin imkânlarını sonuna kadar kullanmış olacaksınız. İyi Türkçe bilmek ayrıca size sınavlarda sözel bölümlerde de oldukça yardımcı olacaktır.

Dil ve edebiyat ile ilgili diğer bir mesele de dilin zekâ üzerindeki etkisidir. Bazı bilim adamları hayvanlara bazı cümleleri öğretmeyi başarmışlardır. Ancak hayvanların dili kullanımı insanlarınkinden farklı olmuştur. Hayvanlar sözcükleri birleştirip yeni cümleler üretme yeteneğine sahip değillerdir. Bilim insanları bunun zekâ ile doğrudan alakalı olduğu kanısına varmışlardır. Etkili cümle kurabilmek gelişmiş bir beyinle mümkün olduğu gibi zekâyı geliştirdiği de açıktır. Daha fazla sözcük birleşimi ile daha fazla cümle kurabilmek beynimizi açacaktır. Burada cümle kurmak derken ille sesli olarak ifade etmek anlaşılmamalıdır. Bazı insanlar yazı dilinde oldukça iyi oldukları halde sesli iletişimde yeteri kadar varlık gösteremezler. Bazılarında ise bu durum tam tersi şekildedir. Önemli olan ifade edebilmekten çok cümleyi beynimizde kurabilmektir. Bununla birlikte ifade gücümüzü de geliştirirsek insanlarla daha iyi iletişim kurabiliriz. Bütün bunları yapabilmenin yolu yine öğrenmeden ve bolca okumaktan geçiyor. 


Etiketler:
  • edebiyat    
  • başarı    
  • Yorumlar
    Yorum Yap