Yeniçağ'da Avrupa - Konu detayı - Webders.net
Tarih

YeniçaÄŸ'da Avrupa (1453-1779)

1. YeniçaÄŸ Avrupası'nın Şekillenmesini SaÄŸlayan Etkenler

a. Barutun Ateşli Silahlarda Kullanılması

Haçlı seferleri sonucunda öÄŸrenilen barutun ateÅŸli silahlarda kullanılması, Avrupa'yı siyasal yönden etkilemiÅŸtir. Top sayesinde feodal beylerin ÅŸatoları yıkılmış, derebeylik rejimi zayıflamış ve Avrupa'da Mutlak Krallıklar güçlenmiÅŸtir. Barutun ateÅŸli silahlarda kullanılması Avrupa'da siyasal rejimin deÄŸiÅŸmesinde etkili olmuÅŸtur.

XIV. yüzyıldan itibaren Avrupa'da yeni siyasal anlayışlar ve kurumlar doÄŸmaya baÅŸlamıştır. MonarÅŸilerin güçlenmesiyle birlikte, imparatorluk düÅŸüncesi zayıflamıştır. Papalığın  eski itibar ve gücünü yitirmeye baÅŸlaması, Avrupa'da birleÅŸik Hristiyan alemi fikrinin zayıfladığı göstermektedir. 

b. Pusulanın Avrupa'ya Geçmesi ve Gemicilik Bilgisinin Ä°lerlemesi

Haçlı Seferleri sırasında Avrupalılar tarafından öÄŸrenilen pusula, Avrupa uluslarını ekonomik yönden etkilemiÅŸtir. Avrupalılar pusula sayesinde yeni ticaret yolları bulmuÅŸlar, sömürge imparatorlukları kurmuÅŸlar ve deÄŸerli madenlere sahip olmuÅŸlardır. Dolayısıyla zenginleÅŸen Avrupa ulusları Rönesans hareketlerini gerçekleÅŸtirmiÅŸtir.

c. Kağıt ve Matbaanın Avrupa'da Kullanılması

Kağıt ve matbaanın Avrupa'da kullanımının yaygınlaÅŸması fikirlerin kısa sürede yayılmasını, toplumlar arasında etkileÅŸimin hızlanmasını, bilim ve edebiyatın yayılmasını saÄŸlamıştır. Avrupa uluslarını sosyo - kültürel açıdan etkileyen kağıt ve matbaa Rönesans ve Reform hareketlerinin meydana gelmesini saÄŸlamıştır. 

2. YenicaÄŸ Avrupası'nın Genel Özellikleri

  • Feodalite siyasal bir sistem olmaktan çıkmış, milli monarÅŸiler kurulmuÅŸtur. 
  • Papalarla krallar arasındaki mücadele kralların lehine sonuçlanmıştır.
  • Milli monarÅŸilerin kurulmasıyla birlikte, modern Avrupa milletlerinin oluÅŸum süreci baÅŸlamıştır.
  • Fert bütün özellikleriyle öne çıkmıştır. Hümanizm ve Rönesans hareketleriyle modern insanı yaratacak düÅŸünce inkılabı baÅŸlamıştır.
  • Reform hareketlerinin, Katolik Kilisesini sorgulaması yeni mezheplerin ortaya çıkmasına neden olmuÅŸtur.
  • Avrupa ekonomi, bilim, sanat ve edebiyat alanlarında ilerlemiÅŸ ve skolastik düÅŸünce yıkılmıştır. 

CoÄŸrafi KeÅŸifler

XV. ve XVI. yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının, okyanusların ve kıtaların bulunmasına CoÄŸrafi KeÅŸifler denir.

Önceleri dini ve ilmi amaçlarla baÅŸlayan dünyaya yayılma hareketleri XV. yüzyılın ikinci yarısında açık bir ÅŸekilde ekonomik gayelere yönelmiÅŸtir. YeniçaÄŸ Avrupası'nda ticaretin geliÅŸmesi, paranın esası olan deÄŸerli madenlere ulaÅŸabilmek için Asya ve Avrupa'ya seferler düzenlemiÅŸlerdir.

1. Coğrafi Koşulların Nedenleri

  • Avrupalıların pusulayı öÄŸrenmeleri, gemicilik ve coÄŸrafya bilgilerinin artması
  • Avrupalıların DoÄŸu ülkelerinin zenginliklerine ulaÅŸabilmek amacıyla yeni ticaret yolları aramaları
  • Ä°stanbul'un fethinden sonra Türklerin DoÄŸu ticaret yollarına hakim olmaları ve Avrupalıların açık denizlere çıkma ihtiyacı hissetmeleri 
  • Avrupa'da deÄŸerli madenlerin az bulunmasından dolayı kralların gemicileri desteklemesi
  • Avrupalıların Hristiyanlık inancını yayma istekleri
  • Avrupalıların dünyayı tanımak istemeleri

2. KeÅŸifler

Ä°pek Yolu: Çin'den baÅŸlayarak Orta Asya üzerinden, Hazar Denizi'nin güneyinden ve kuzeyinden geçerek Trabzon ve Kırım limanlarına gelen malların buralardan Avrupa'ya ulaÅŸtuÄŸu yoldur.

Baharat Yolu: Hindistan'dan baÅŸlayarak Ä°ran körfezi ve Irak üzerinden Suriye limanlarına veya Kızıldeniz yoluyla SüveyÅŸ ve Akabe'ye, oradan da kara yoluyla Ä°skenderiye'ye ulaÅŸan yoldur. Uzak DoÄŸu ile yapılan ticaret Venedik ve Mısırlıların elinde bulunuyordu. Bu devletler, diÄŸer devletlerin Baharat Yollarından faydalanmasını engellemeye çalışmışlardır.

Ä°lk keÅŸif seyahatleri Atlantik Okyanusu ve Afrika sahillerinde XIV. yüzyılın baÅŸlarında Fransız ve Cenevizli gemiciler tarafından yapılmıştır. Bu seyehatler sonucunda Kanarya ve Azor adaları keÅŸfedildi. Kristof Kolomb 1492'de Amerika kıtasına ulaÅŸtı. Portekizli gemici Bartelmi Diyaz'ın Ümit Burnu'nu dolaÅŸarak Hint Okyanusu ve Hindistan'a ulaÅŸtı. Portekizli Macellan ve Del Kano dünyayı dolaÅŸarak yuvarlaklığını kanıtlamışlardır. 

3. KeÅŸiflerin Sonuçları

KeÅŸifler dünya tarihinde önemli sosyal, siyasal, ekonomik ve dini deÄŸiÅŸikliklere neden olmuÅŸtur. Bu durum keÅŸiflerin evrensel yönünü ortaya koymaktadır. 

Eski ticaret yolları deÄŸiÅŸti. Akdeniz doÄŸu - batı ticaretindeki önemini kaybetti. Baharat ve Ä°pek Yolları önemleri kaybetti. Bu durum Atlas Okyanusu limanların önem kazanmasına neden olmuÅŸtur.

Avrupalılar yeni keÅŸfedilen yerlerde sömürge imparatorlukları kurdular. Bu durum keÅŸfedilen ülkelerden Avrupa'ya altın ve gümüÅŸ baÅŸta olmak üzere bol miktarda hammadde götürülmesine neden olmuÅŸtur. Bu geliÅŸmeler Avrupa'nın zenginleÅŸmesini, hayat standartlarının yükselmesini ve Rönesans hareketlerinin gerçekleÅŸtirilmesini saÄŸlamıştır.

Ticaretle uÄŸraÅŸan burjuva sınıfı zenginleÅŸmiÅŸ ve Avrupa ürünleri yeni pazarlar bulmuÅŸtur. Böylece daha sonraki yıllarda gerçekleÅŸecek olan Sanayi Ä°nkılabı'na ortam hazırlanmıştır.

KeÅŸfedilen yerlerde Avrupa'dan göçler olmuÅŸ, bu durum Avrupa kültür ve medeniyetinin yayılmasını saÄŸlamıştır.

Hristiyanlık yeni ülkelere yayılmıştır. Ancak bazı bilimsel gerçeklerin ortaya çıkması sonucunda Hristiyanların dini inançları zayıflamış, kiliseye güven sarsılmıştır.

Dünyanın bazı yerleri Avrupalılar tarafından tanınmış, yeni kültürler, canlılar ve ırklar ortaya çıkmıştır.

4. CoÄŸrafi KeÅŸiflerin Türk Dünyası Üzerindeki Etkileri

CoÄŸrafi KeÅŸifler bütün insanlığı etkilemiÅŸtir. Bu yönüyle "evrensel" bir özelliÄŸi sahiptir. Akdeniz limanları CoÄŸrafi KeÅŸifler sonucunda önemini yitirdi. Ancak 1869'da SüveyÅŸ kanalının Fransızlar tarafından açılmasıyla bu limanlar yeniden önem kazanmıştır.

CoÄŸrafi KeÅŸifler Müslüman ülkeler açısından büyük zararlara neden olmuÅŸtur. Ä°slam ülkeleri yoksullaÅŸmış, Türkistan Hanlıkları giderek zayıflaÅŸmış ve Ruslar karşısında gerilemiÅŸtir.

Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu, Ä°pek ve Baharat yollarına hakim olmasına raÄŸmen yolların deÄŸiÅŸmesinden dolayı umduklarına ulaÅŸamadı. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu, ticaret faaliyetlerini yeniden geliÅŸtirebilmek için Avrupalı devletlere kapitülasyonlar vermek zorunda kaldı. Ayrıca Osmanlı topraklarında kervan yolları boyunca faaliyet gösteren halk ve zanaatkarlar iÅŸsiz kaldı. Bu durum Osmanlı Devleti'nde ekonomik sıkıntılara ve dolayısıyla Celali Ä°syanlarına yol açtı.

Osmanlı Devleti, Hint ticaret yolunun hakimiyeti için de Ä°spanyollarla mücadele etti. Endonezya'da savunma ve koruma savaÅŸları yapan Osmanlı Devleti, Hristiyan Avrupa karşısında "DoÄŸu kalkanı" haline gelmiÅŸtir.

Rönesans

XV. ve XVI. yüzyıllarda önce Ä°talya'da baÅŸlayan ve daha sonra Avrupa'da yayılan edebiyat, güzel sanatlar ve bilim alanındaki geliÅŸmeler, yenilikler ve anlayışlara "Yeniden DoÄŸuÅŸ" anlamında Rönesans denmiÅŸtir. 

1. Rönesans'ın Nedenleri

  • OrtaçaÄŸ'ın sonlarına doÄŸru kültür ve sanatta önemli bir birikimin oluÅŸması
  • Avrupa'nın Ä°spanya'da Endülüs Emevi Devleti ve Sicilya aracılığıyla Ä°slam medeniyetini tanıması
  • Matbaanın geniÅŸ kullanım alanına girmesiyle yeni buluÅŸ ve düÅŸüncelerin yayılması
  • Avrupa'da kültür ve sanat faaliyetlerini destekleyen, bilim ve sanat adamlarını himaye eden zengin kiÅŸilerin ortaya çıkması
  • CoÄŸrafi KeÅŸiflerden sonra zenginleÅŸen Avrupa'da sanattan ve edebiyattan zevk alan bir sınıfın var olması
  • AntikcaÄŸ eserlerinin incelenmesi
  • Ä°stanbul'un fethinden sonra Bizanslı bazı bilginlerin Ä°talya'ya göç ederek eski Yunancayı öÄŸretmeleri ve eski eserleri tanıtmaları

Rönesans, XIV. yüzyılın sonlarında Ä°talya'da baÅŸlamıştır. Rönesans'ın ilk önce Ä°talya'da baÅŸlamasında; Ä°talya'nın coÄŸrafi konumu, ekonomik durumu, dini ve tarihi önemi, siyasal durumu ve Ä°slam medeniyetinden etkilenmesi önemli rol oynamıştır. 

Ä°talya'da Rönesans, XIV. yüzyılın sonlarında Hümanizma ile baÅŸlamıştır. Hümanizma; Eski Yunan ve Latin kültürünü en yüksek kültür örneÄŸi olarak alan ve OrtaçaÄŸ'ın skolastik düÅŸüncesine karşı Avrupa'da doÄŸup geliÅŸen felsefe, bilim ve sanat görüÅŸü, insanlık sevgisini en yüce amaç ve olgunluk sayan bir doktrindir. Ä°talya'da EskiçaÄŸ'dan kalan antik eserleri incelemek ve benzerlerini yapabilmek amacıyla akademiler kurularak Yunanca, Latince ve Ä°branice metinler incelendi. Hümanizma, insanın kendini tanımasına, yasaları yapmasına ve haklarını korumasına zemin hazırlamıştır.

2. Rönesans'ın Sonuçları

Avrupa ülkelerinde bilim, sanat, edebiyat alanlarında yebi bir dünya görüÅŸü ortaya çıkmıştır.

Skolastik düÅŸünce yıkıldı. DüÅŸüncede serbeset bir ortam oldu.

Deney ve gözleme dayanan pozitif düÅŸünce ortaya çıktı

Kilise zayıfladı. Bu durum Reform hareketlerini başlattı.

Bu döneme kadar bilim, sanat ve medeniyet alanlarında Ä°slam ülkeleri öncülük yaparken Rönesans hareketleriyle Avrupa ülkeleri öne geçti.

Avrupa'da insan faktörü öne çıktı. Ä°nsanlar kendi haklarına sahip çıkmaya baÅŸladılar.

Reform

Katolik kilisesinin bozulması ve dini amaçlardan uzaklaÅŸması üzerine XVI. yüzyılda Almanya'da baÅŸlayarak diÄŸer Avrupa ülkelerine yayılan dini alandaki yeniliklere Reform denir.

1. Reform'un Nedenleri

  • Katolik Kilisesi'nin bozulması ve ıslahat fikrinin yayılması
  • Hümanizm sayesinde Hristiyanlığın kaynaklarına inilmesi, Ä°ncil'in milli dillere çevrilerek temel ilkelerin ortaya konulması
  • Matbaanın yaygınlaÅŸması ile okuma - yazma bilenlerin artması üzerine Katolik mezhebinin sorgulanmaya baÅŸlaması
  • Endülüjans sorununun ortaya çıkması, para karşılığında kilisenin günahları affetmesi
  • Rönesans hareketlerinin etkisi
  • Reform hareketlerin ilk defa baÅŸladığı Almanya'da siyasal birlik olmaması ve Almanya'daki prenslerin dinde yenilik isteyenleri desteklemesi

2. Reform'un DoÄŸuÅŸu

1517'li yıllarda Reform düÅŸüncesi Almanya'da Martin Luther tarafından ortaya atıldı. Sonunda Luther'in görüÅŸleriyle Protestanlık mezhebi doÄŸdu.  

Protestanlar Katolikler arasında mücadeleler Ogsburg AntlaÅŸması ile sona erdi (1555). Buna göre ; Protestanlık mezhebi ve kilisesi kesin olarak kabul edilmiÅŸtir. Alman prensleri istedikleri mezhebi seçme ve kendi topluluklarına kabul ettirme konusunda serbest oldular. Prensler kendi ülkelerinde din iÅŸlerinin mutlak hakimi hale geldiler. Prenslerin mezheplerini kabul etmeyen Almanların baÅŸka yerlerde göç etmesine izin verildi. Almanya'da baÅŸlayan Reform hareketleri Ä°ngiltere, Fransa, Ä°sveç, Norveç ve Danimarka gibi ülkelere de yayılmıştır.

3. Reform'un Sonuçları

Avrupa'da mezhep birliÄŸi bozuldu. Katolik ve Ortodoks mezhepleri yanında Protestanlık, Kalvenizm ve Anglikanizm mezhepleri ortaya çıktı, mezhepler arasında çatışmalar baÅŸladı.

  • Din adamları ve kilise eski itibarını kaybetti.
  • Katolik Kilisesi kendini yenilemek ve düzenlemek zorunda kaldı.
  • EÄŸitim - öÄŸretim faaliyetleri kiliseden alınarak laik bir eÄŸitim sistemi kuruldu.
  • Katolik Kilisesi'nden ayrılan ülkelerde kilisenin mallarına ve topraklarına el konuldu.
  • Papa ve kilisenin Avrupa ülkelerinin kralları üzerindeki etkisi sona erdi ve Avrupa'da siyasal bölünmeler yaÅŸandı. Çünkü OrtaçaÄŸ'da Papa Avrupa krallarına taç giydirerek onların krallıklarını onaylıyor ve yönlendirebiliyordu. Papanın bu gücü kaybetmesi, Haçlı Seferlerinin düzenlenmesini engellemiÅŸtir.
  • Katolik kalan ülkelerde yeni mezheplerde mücadele etmek amacıyla Engizisyon mahkemeleri kuruldu. 
  • Protestan krallar ve prensler din iÅŸlerinin mutlak hakimi oldular. 
  • Reform hareketleri Avrupa'yı siyasi yönden zarara uÄŸramıştır. Şarklen'in Osmanlı Devleti üzerine yapmayı planladığı Haçlı Seferi bölünmelerinden dolayı gerçekleÅŸmemiÅŸtir. Mezhep savaÅŸları Osmanlı Devleti'nin Avrupa'da ilerlemesini kolaylaÅŸtırılmıştır. 

Not: Rönesans ve Reform hareketleri Avrupa'da geliÅŸmeyi önleyen engellerin ortadan kalkmasını saÄŸlamıştır.

Osmanlu Devleti içerisinde yaÅŸayan Gayrimüslimlerin büyük çoÄŸunluÄŸu Hristiyandı. Osmanlı Devleti bunlara inanç ve din konularında serbestlik tanıyarak geniÅŸ haklar verdi. Osmanlı ülkesinde dini bakımdan bağımsız olan Hristiyan toplumu Avrupa'daki mezhep kavgalarından etkilenmedi. Bunda Osmanlı Devleti'nin Hristiyan halkı kilisenin suistimallerine karşı koruması etkili olmuÅŸtur. 

Otuz Yıl Savaşları (1618 - 1648)

Bu savaÅŸlar Alman Ä°mparatoru II. Ferdinand'ın Almanya'da mezhep birliÄŸini saÄŸlamak ve Protestanları ortadan kaldırmamak istemesinden dolayı çıkmış, ancak daha sonra siyasi bir nitelik kazanmıştır.

Otuz Yıl SavaÅŸları önce Bohemya'da baÅŸladı. Daha sonra sırasıyla Danimarka ve Ä°sveç savaÅŸa girdiler. Bu devletlerin yenilmesinden çekinen Fransa, Katolik mezhebinden olmasına raÄŸmen Ä°sveç, Hollanda ve Almanya prostestanları ile anlaÅŸarak Almanya'ya savaÅŸ açtı (1635). Almanya - Fransa savaÅŸlarına dönüÅŸen Otuz Yıl SavaÅŸları, Almanya'nın yenilmesiyle sonuçlandı ve Westfalya AntlaÅŸması imzalandı (1648). Bu antlaÅŸmaya göre Almanya Ä°mparatoru, Alman prenslerinin siyasal ve dinsel özgürlüklerini kabul etti. Hollanda'nın bağımsızlığı tanındı. Almanya, Alsas'ı Fransa'ya bıraktı. Yeni ve güçlü hükümetler ortaya çıktı. Bunların en güçlüsü Prusya idi. 

Lehistan Sorunu

VIII. yüzyılda Avrupa'da karşılaşılan en önemli problemlerden biri Lehistan sorunudur. Bu yüzyılda Osmanlı Devleti ile Rusya ve Avusturya arasında çıkan savaÅŸların bir nedeni de Lehistan sorunudur. Lehistan'da milli bir hanedan yoktu, kral seçimle iÅŸ başına gelirdi. Kralı seçen soylulardan bir tanesinin vetosu kral seçimini imkansız hale getiriyordu. Seçimin ittifakla gerçekleÅŸmesi gerekiyordu. Seçim yüzünden Lehistan iç karışıklıklar içerisine düÅŸüyordu. Çalkantı içerisinde bulunan bu ülkenin toprakları, Rusya, Avusturya ve Prusya tarafından paylaşıldı. Osmanlı Devleti Lehistan'ın bağımsızlığına önem veriyordu. Çünkü bu ülke kendisi ile Rusya arasında bir tampon bölge gibiydi. XVIII. yüzyıldaki Osmanlı Rus savaÅŸlarının çıkmasının bir nedeni de bu sorundur. 

Yedi Yıl Savaşları (1756 - 1763)

Prusya ve Fransa'nın ihtiraslarından dolayı çıktı. Ä°ngiltere, Fransa'nın Kuzey Amerika'daki sömürgelerini ele geçirmek savaÅŸa girdi. SavaÅŸ Fransa, Rusya ve Avusturya ittifakına karşı Ä°ngiltere ve Prusya arasında oldu. Savaşı Ä°ngiltere ve Prusya kazandı. Bu savaÅŸla Avrupa'nın en güçlü devletinin Fransa deÄŸil, Ä°ngiltere olduÄŸu ortaya çıktı. Prusya güçlü Avrupa devletleri arasında yerini aldı. 

Yorumlar
Sen de Yaz