Yazınsal Türler Konu Özeti
Yazınsal türleri özetlersek iki baÅŸlık altında toplamamız gerekir. Bunlar nesir türleri ve nazım türleri olarak guruplandırılacaktır.
Düzyazı (Nesir) Türleri
Önce düzyazı yani nesir türleri üzerinde özet olarak duralım.
Masal
Yeri ve zamanı belirsiz hayal ürünü ve olaÄŸanüstü olayların çoÄŸunlukla insanüstü özelliklere sahip kahramanlar etrafında anlatıldığı, eÄŸiticilik özelliÄŸi ağır basan sözlü ve anonim edebî metinlerdir. Kısa, yoÄŸun ve sanatlı bir anlatımı vardır. DöÅŸeme ya da tekerleme ile baÅŸlar.
Olay bölümü masalın asıl bölümüdür. Dilek bölümüyle son bulur. Evrensel deÄŸerler iÅŸlenir, iyilik-kötülük gibi zıt durumlar içerir.
Öykü
Yazarın yaÅŸamış ya da yaÅŸanması mümkün bir olayı yer ve zamana baÄŸlayarak kurguladığı; ayrıntılara inmeden, yoÄŸun ve çarpıcı bîr anlatmaya dayalı kısa edebî metinlerdir. Öyküde vurgu olaydadır.
Roman
Yazarın yaÅŸanmış ya da yaÅŸanması mümkün olaylar zincirini bütün karmaşıklığı ve ayrıntılarıyla bir bütünsellik içinde yer ve zamana baÄŸlayarak kurguladığı anlatmaya dayalı edebî metinlerdir. Romanda vurgu kahramandadır.
Makale
Herhangi bir konuda gerçekleri açıklamak, görüÅŸ ve düÅŸünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için bilimsel verilere dayalı, süslü anlatımdan uzak bir dille yazılmış, nesnel iddialar ve gerekçeler içeren gazete ve dergi yazılarına makale denir.
Fıkra
Genellikle gazetelerde güncel ya da gündelik olayları, görüÅŸlerini kanıtlama gereÄŸi duymadan, derinliÄŸe inmeden, özgün bir üslupla ele alan kısa, yoÄŸun yazılara fıkra denir.
SöyleÅŸi
KiÅŸinin, toplumun büyük kesimini ilgilendiren gündelik olaylarla ilgili duygu ve düÅŸüncelerini, gazetelerde ya da dergilerde okuyucu ile konuÅŸuyormuÅŸ gibi içten bir hava içinde aktardığı yazılardır.
Deneme
KiÅŸinin herhangi bir konuda kiÅŸisel görüÅŸlerini, kesin kurallara varmadan ve kanıtlama ihtiyacı duymaksızın özgürce ve kendisiyle konuÅŸuyormuÅŸ gibi samimi bir dille anlattığı yazı türüdür.
EleÅŸtiri
Objektif bir bakış açısıyla sanatsevere ve sanatçıya yol göstermek amacıyla herhangi bir sanat eserini olumlu ve olumsuz bütün yönleriyle deÄŸerlendiren ve deÄŸerlendirmelerini örneklerle destekleyen yazılara eleÅŸtiri denir.
Anı
KiÅŸinin geçmiÅŸ yaÅŸantılarından kesitleri, sanatsal bir üslupla anlattığı yazılardır. Yazınsal tür olarak hangi tarzda yazılırsa o tarza daha yakın olur.
Günlük
YaÅŸanan olayların ve izlenimlerin tarih atılarak, günü gününe yazılması ile oluÅŸan kısa yazılardır. Yazınsal türler içerisinde en bireysel olan türdür.
Mektup
Bir duygu, düÅŸünce veya izlenimin birine aktarıldığı yazılardır.
Röpörtaj
Özel bir konu hakkında, konunun uzmanıyla yüz yüze, soru cevap ÅŸeklinde hazırlanan metinlerdir. Mülakatı yapan kiÅŸi, konuÅŸmayı kendi planı doÄŸrultusunda düzenleyerek mülakat metnini oluÅŸturur.
Biyografi
Ünlü kiÅŸilerin hayatlarını, eserlerini ve yaptıklarını belgelere dayandırarak tüm yönleriyle açık ve sade bir dille anlatan yazılardır.
Otobiyografi
KiÅŸinin kendi biyografisini yazmasıyla ortaya çıkan eserdir.
Söylev (Nutuk)
Bir topluluÄŸa belli düÅŸünceleri aşılamak, o topluluÄŸu duygulandırıp çoÅŸturmak amacı taşıyan güzel ve etkili konuÅŸma metinleridir.
Gezi Yazısı
KiÅŸinin gezdiÄŸi yerler hakkında okuyucusunun bir fikir sahibi olabilmesi için bilgi verdiÄŸi ve öznel deÄŸerlendirmelerini sunduÄŸu yazı türüdür.
Tiyatro
Yazarın yaÅŸanmış ya da yaÅŸanması mümkün bir olayı sahnede canlandırılması amacıyla kurguladığı göstermeye dayalı edebî metinlerdir. Tiyatroyu Trajedi, Komedi ve Dram olarak üç alt baÅŸlığa ayırabiliriz.
Åžiir (Nazım) Türleri
Åžiir yazınsal türler içerisinde iki temel parçadan bir tanesidir. Åžiirsel yazıları çeÅŸitli özelliklerine göre sınıflandırabiliriz.
1) Lirik Åžiir
CoÅŸku dolu bir anlamıtı olan duygu yüklü ÅŸiirlerdir.
2) Pastoral Åžiir
DoÄŸa güzellikleri, köy yaÅŸamı, kır sevgisi gibi içerÄŸi olan ÅŸiirlerdir.
3) Epik Åžiir
SavaÅŸ, kahramanlık, yiÄŸitlik gibi konuları iÅŸleyen çoÅŸkulu ÅŸiirlerdir. DoÄŸal epik ve yapay epik olmak üzere ikiye ayrılır.
4) Satirik ÅŸiir
Bir toplumun veya toplumu oluÅŸturan belli parçaların eleÅŸtirildiÄŸi ÅŸiirlerdir.
5) Dramatik Åžiir
Karşılıklı konuma ÅŸeklinde olan ÅŸiirlerdir. Manzum yazılmış tiyatro metinleri bu türe girer.
Åžiirde Åžekil Özellikleri
Åžiirde satırların her birine dize (mısra), iki dizeden oluÅŸan ÅŸiir birimine beyit, dört dizeden oluÅŸan ÅŸiir birimine ise dörtlük denir. Åžiirde hece sayısına veya hecelerin ses deÄŸerine göre ahenk oluÅŸturulur. Bu da iki Türk Edebiyayı'nda genellikle iki ölçüyle saÄŸlanmaktadır. Ä°lki hece ölçüsüdür. Mısralardaki hece sayısının eÅŸitliÄŸine dayanır.
Edebiyatımızda genellikle 11'li hece ölçüsü kullanılmıştır. Ä°kincisi ise aruz öçlüsüdür. Bu ölçüde hecelerin uzunlukları ve açık veya kapalı olmaları esastır. Divan edebiyatında aruz çok yaygındır. Bunların dışında iki ölçüyü de kullanmayan ÅŸairler 19. yüzyılda ortaya çıkmışlardır. Bu ÅŸairler eserlerinde herhangi bir ölçü kullanma gereÄŸi duymamışlardır.
Uyak
Dizelerde genellikle son seslerin aynı olması olayıdır. Tek harf aynı olunca yarım uyak, iki harf aynı olunca tam uyak, ikiden fazla harf aynı olunca da zengin uyak denir. EÄŸer aynı olan sesler dizelerde aynı anlamda kullanılmışsa buna redif denir. Yazınsal türlerden nazım türü olanlarda kullanılır.
Uyak düzenlerine göre de çeÅŸitli türler ortaya çıkmıştır. Bir dörtlükte uyaklar sırasıyla aabb veya aaab ÅŸeklinde gidiyorsa buna düz uyak, abab ÅŸeklinde gidiyorsa çapraz uyak, abba ÅŸeklinde gidiyorsa da sarmal uyak denir.
- Yazınsal Türler
- Söz Sanatları
- İslam Öncesi ve İslam Dönemi Türk Edebiyatı
- Halk Edebiyatı
- Divan Edebiyatı
- Edebiyat Akımları
- Tanzimat Edebiyatı
- Serveti Fünun Edebiyatı
- Fecr-i Ati Edebiyatı
- Milli Edebiyat
- Cumhuriyet Edebiyatı
- Batı Edebiyatı
- Türk Edebiyatı Kitap Özetleri I
- Türk Edebiyatı Kitap Özetleri II
- Dünya Edebiyatı Kitap Özetleri