Türk Edebiyatı Kitap Özetleri II
Edebiyat sınavında çıkabilecek kitapların özetleri bu bölümde verilmeye devam edilmiÅŸtir. Türk Edebiyatında önemli yer edinmiÅŸ eserler Türk Edebiyatı kitap özetleri I konusundan itibaren anlatılmaya baÅŸlanmıştır. Bu bölümde de önemli kitapların özetleri verilmeye devam edilecektir.
ÇaÄŸdaÅŸ Türkiye'deki Eserlerin Özetleri
Osmanlı Türkiye'si cumhuriyet kurulana deÄŸin adım adım çaÄŸdaÅŸlaÅŸmıştır. Cumhuriyetin kurulması ve sistemin devrimle tamamen deÄŸiÅŸmesi bu çaÄŸdaÅŸlaÅŸmanın final halkasını oluÅŸturmuÅŸtur. Bu süre zarfında edebi eserler topluma ışık tutmuÅŸ ve ileri gidiÅŸin önemli kaynakları olmuÅŸtur.
AyaÅŸlı ve Kiracıları (Memduh Şevket Esendal)
Ankara’da, AyaÅŸlı Ä°brahim Efendi adında biri, dokuz odalı bir apartman dairesini oda oda kiraya vermektedir. Odalarda, kadın-erkek, genç-ihtiyar, evli-bekâr çeÅŸitli insanlar oturmaktadır: AyaÅŸlının apartman katında geçen hayatını anı biçiminde yazan bekâr bir banka memuru; eski bir çiftlik sahibi olan yaÅŸlı HaÅŸan Bey; eski konsoloslardan ihtiyar Şefik Bey; odun ve kömür satıcısı Buharalı Abdülkerim ile karısı Ä°ffet Hanım; eski bar kızlarından Faika ile kocası ÅŸoför Fuat; geceleri odasında kumar oynatan Turan Hanım’la kocası Hâki Bey; bunlardan baÅŸka ikide bir deÄŸiÅŸen hizmetçiler; dışarıdan gelip giden misafirler. Romanda, Türkiye’nin çeÅŸitli kesimlerinden gelen bu insanların ayrı ayrı maceraları ve birbirleriyle olan iliÅŸkileri anlatılmaktadır.
Gönül Hanım (Ahmet Hikmet MüftüoÄŸlu)
Eylül 1917’de Ruslara esir düÅŸen romanın baÅŸkahramanı ÜsteÄŸmen Mehmet Tolun, günün birinde bir Tatar genci ve onun kız kardeÅŸiyle tanışmıştır. Tatar genci Ali Bahadır Bey, kız kardeÅŸi ise Gönül Hanım'dır. Üçü de Türk kültür ve medeniyet tarihine büyük bir ilgi duymaktadır. Hepsi “Orhun Abideleri”ni görmek isterler. Böylece bu seyahati aralarında kararlaÅŸtırırlar. Çok geçmeden onlara Macar teÄŸmenlerden Kont Bela Zichy de katılır, Moskova'dan trenle yola çıkarlar. On gün süren tren yolculuÄŸunda ÅŸu güzergâhı izlerler: Moskova-irkutsk-Baykal Gölü'nün batı kıyısı-Udinsk... Udinsk'ten Selenga Nehri vadisinden güneye doÄŸru inerler. Arbunovk ve Selenginsk ÅŸehirlerini geçtikten sonra Kâhta'ya varırlar. Bu, Çin MoÄŸolistan'ı ile Sibirya sınırı üstünde, Rusya'daki son merhaledir. Bundan sonra Ken daÄŸlarının Kene silsilesini ve Karan Kovi boÄŸazını aÅŸarlar ve Urga'ya gelirler. Urga rastladıkları ilk MoÄŸol kasabasıdır. Burada bir ay kalırlar, ÅŸehri gezerler ve daha sonraki yol için hazırlıklarını tamamlarlar. Bundan sonra at sırtında yolculuk ederler. Bu yolculukları önceki yolculuklarına benzemez. Bu yolculukları daha yorucu ve eziyetlidir. Uzun bir yolculuktan sonra Orhun ırmağına kadar gelirler. Tepeden kuÅŸbakışı Orhun'u ve yaylaları görürler. "Sarı ve kırmızı renkte kuru ot, kum ve taÅŸların ortasında Orhun nehri kıvrılmış uyuyan bir ejder gibi hareketsiz durmaktadır." AkÅŸama doÄŸru “Kül Tigin Abidesi”ne varırlar. Hepsi son derece heyecanlıdır. Tolun, abidelerin 732’de dikilmesi ve 1917 yılındaki durumu hakkında bilgi verir. Abidelerin bulunduÄŸu külliyeyi gezerler. Birkaç gün abidelerin kopyasını almakla, onları okumakla uÄŸraşırlar. Radloff ve Thomsen'in çıkardıklarındaki eksiklerinin halli ve tamamlanması ile meÅŸgul olurlar. Zamanla Tolun'la Gönül Hanım arasında bir aÅŸk baÅŸlar. Ancak Tolun utangaç ve çekingen olduÄŸu için Gönül Hanım'a açılamamaktadır. Eserin sonlarına doÄŸru yeni “Orhun Abideleri”nde Gönül ile Tolun’un niÅŸanlanma töreni yapılır. Bu sırada heykellerden birinin kopmuÅŸ başının bir MoÄŸol'da olduÄŸunu öÄŸrenirler ve bunu satın alırlar. Kont bunu Tolun'la Gönül'e hediye olarak alır. Birkaç aylık bir ayrılıktan sonra Tolun'la Gönül evlenirler ve Bebek'teki evlerine yerleÅŸirler. Tolun, KoÅŸoçaydam heykeliyle kitabelerin kopyalarını Müze-i Hümayun’a bağışlar ve seyahatnamesini yayımlamak için hazırlıklara baÅŸlar. Gönül de kız öÄŸretmen okulu açmaya çalışır.
Fahim Bey ve Biz (Abdülhak Şinasi Hisar)
Fahim Bey, Bursa eÅŸrafından birinin oÄŸludur. Galatasaray’da okumuÅŸ, bir süre Babıâli’de aylıksız olarak çalışmış; babası Ä°stanbul’a gelirse durumunu anlamasın diye büyük bir konak tutmuÅŸ, döÅŸeyemediÄŸi bu konağın boÅŸ odalarında sabahları keman çalmış; günün birinde Londra elçiliÄŸi üçüncü kâtibi olmuÅŸtur. Bu iÅŸ kendisine o kadar önemli görünmüÅŸ olacak ki, Londra’nın en büyük terzisine gidip, bir sefaret kâtibine iyi giyimli olmak için ne lazımsa yapmasını söylemiÅŸ; bir süre sonra elçiliÄŸe, kapılardan sığmayan bir ambar getirmiÅŸler. Fahim Bey, bu bir ambar dolusu elbiseyi bütün ömrü boyunca giymek zorunda kalmış. GençliÄŸinde kendisini damat alabilecek birçok paÅŸa ve beyden birinin kızıyla evlenip zengin bir eve iç güveysi girmektense, orta halli bir ailenin kızı Saffet Hanım’la evlenmeyi yeÄŸlemiÅŸtir. 1908 MeÅŸrutiyetinden sonra memlekette bir “özel teÅŸebbüs” modası baÅŸlayınca, Fahim Bey de dışiÅŸlerindeki görevinden ayrılarak Bursa Ovası’nda pamuk yetiÅŸtirmeyi düÅŸünmüÅŸ, planlar kurmuÅŸ, iÅŸi gerçekleÅŸtirmek için bir sermaye sahibi aramaya koyulmuÅŸtur. Fakat elinde bir imtiyazı yoktur, toprakların sahipleri baÅŸka baÅŸka kimselerdir, bütün bu kimseler onu kendilerine vekil yapmış deÄŸildirler; bu adamlara Fahim Bey’in planlarını nasıl kabul ettireceÄŸi, bulunacak sermayeyi onlara hangi güvence (teminat) karşılığında dağıtacağı ve ortaklaÅŸa pamuk ekimini nasıl düzenleyip yöneteceÄŸi belli deÄŸildir. Sermaye sahipleri bunun sadece hayal olduÄŸunu görünce cayarlar. Fahim Bey’in bundan sonraki hayatı hep bu iÅŸin peÅŸinde koÅŸmakla geçer. Ä°stanbul’un kenar mahallelerindeki küçük evinde yoksul, sıkıntılı bir hayat sürerken bile, büyük bir ÅŸirketin başında olmanın getireceÄŸi servet, bolluk ve mutluluk hayallerine gönlünü kaptırır. O kadar ki, günün birinde iÅŸ gerçekleÅŸirse kendini bir ÅŸirket yönetimine hazırlamış olmak için, Galata’da, Arslan Hanı’nda bir idarehane açar ve bu hayali ÅŸirket adına hayali alışveriÅŸlere giriÅŸir, defterler doldurur, mektuplar yazar, bunlara yine kendisi cevaplar verir. Olay duyulunca, Fahim Bey’in adı büsbütün “deli”ye çıkar ve hayatı, bir türlü gerçekleÅŸemeyen bu hayallerin arasında sona erer.
Huzur (Ahmet Hamdi Tanpınar)
Mümtaz ve Suat'ın, Nuran’a olan aÅŸklarıdır romanın merkezi. Mümtaz ve Nuran birbirini sevmekte ve evlenmeyi tasarlamaktadırlar. ÜmitsizliÄŸe düÅŸen Suat ise intihar eder. Bu trajedi nedeni ile Nuran’dan ayrılan Mümtaz’ın iç dünyası yıkılmıştır. Radyoda, II. Dünya savaşının baÅŸladığı haberi verildiÄŸi sırada, Suat’ın hayalini gören Mümtaz merdiven başına yıkılır. Romanda, Mümtaz ile Nuran’ın aÅŸkı çerçevesinde DoÄŸu ile Batı, eski ile yeni, geçmiÅŸin deÄŸerleriyle var olan deÄŸerler, aÅŸk ile toplumsal sorumluluk arasındaki çatışmayı ve bu çatışmanın doÄŸurduÄŸu bireysel bunalımları irdeler. Yazar, okuru, Ä°stanbul’un en güzel yerlerini Mümtaz ile dolaÅŸtırırken Ä°stanbul’a olan aÅŸkını da dile getirir.
Küçük AÄŸa (Tarık BuÄŸra)
Dünya Savaşı resmen sona ermiÅŸ; savaÅŸ sonrası birçok asker memleketine geri dönmüÅŸtür. Bu erlerden biri de Salih adlı AkÅŸehirli bir askerdir. Memleketine döndüÄŸünde kaybettiÄŸi kolunun acısıyla beraber, ülkenin durumunu daha acı bir ÅŸekilde anlayan Salih, gittiÄŸinden beri çok ÅŸeyin deÄŸiÅŸtiÄŸini görür. Önceleri dost olarak yaÅŸayan Rumlar ve kendi halkı ÅŸimdi birbirinden soÄŸumuÅŸtur. Salih'in samimi arkadaşı olan Niko da bir Rum’dur ve geliÅŸmelerden o da etkilenmiÅŸtir. YavaÅŸ yavaÅŸ Yunan ve Ä°ngiliz ordularının iÅŸgal haberleri gelmekte ve iki halkın birbirine olan düÅŸmanlığı artmaktadır. Salih ise yüzyıllardır Osmanlı himayesinde rahatça yaÅŸayan Rumların bu davranışını bir ihanet olarak görmekle beraber arkadaşı Niko’dan kopamamaktadır. Rumlarla olan dostluÄŸu kasabalı tarafından fark edilir ve kasabalı Salih'i dışlar. Salih artık sürekli Niko ve onun çevresiyle dolaşır olmuÅŸtur. Artık Osmanlı ve PadiÅŸaha olan güvenci de sarsılmıştır. Bu sırada kasabaya Ä°stanbullu Hoca adında bir hoca gönderilir. Ä°stanbul'dan gönderiliÅŸ amacı kasabada padiÅŸaha ve Osmanlıya baÄŸlılığı teÅŸvik edici düÅŸünceyi saÄŸlamaktır. Hoca düÅŸünce ve icraatlarıyla Anadolu’da Küçük AÄŸa olarak ünlenir. Ancak bunu çok sonra öÄŸrenir.
Dokuzuncu Hariciye KoÄŸuÅŸu (Peyami Safa)
Romanın baÅŸkahramanı olan on beÅŸ yaşında bir çocuk, yedi yıldan beri bacağındaki kemik hastalığı yüzünden hastane hastane dolaÅŸmaktadır, iyileÅŸmesi için, heyecansız, durgun bir hayat sürmesi salık verilir, aksi halde ameliyat olması gerekecektir. Hastalığı onu normal yaşından çok daha olgun davranmaya sevk etmiÅŸtir. Çocuk, sık sık gidip geldiÄŸi Erenköy'deki akrabası PaÅŸa’nın kızı Nüzhet’i sevmeye baÅŸlar. Hızla geçen günlerden sonra nihayet evine dönen çocuÄŸun aÄŸrıları gün geçtikçe arttığından annesi onu fakülteye götürür. Dokuzuncu Hariciye KoÄŸuÅŸuna yatırılır. Burası ona hapishane gibi gelir ve ilk gecesi olaylı biter. Bu korkuya dayanamaz ve bütün gücüyle bağırıp çağırır. Zor geçen günlerin sonunda ameliyat günü gelir. Ameliyatı bitince doktor bacağın kurtulduÄŸunu ancak yere basamayacağını söyler. Nüzhet'ten gelen karttan PaÅŸa’nın hastalandığını Nüzhet'in de doktor Ragıp'la nikahlanacağını öÄŸrenir. Acılar içinde geçen günlerin sonunda hastaneden taburcu edilir.
Susuz Yaz (Necati Cumalı)
Konusu adından da anlaşılacağı üzere "su”dur; Anadolu'da hep var olan, yüzyılımızın son çeyreÄŸinde sınırları da aşıp uluslar arası, savaÅŸ çıkartacak kadar önemli bir hale gelen su paylaşımıdır. Mevcut suyun herkese yetmemesi üzerine, tarlasından su çıkan iki kardeÅŸ suyu sahiplenir. Çıkan su kavgası kardeÅŸlerden birinin cinayet iÅŸlemesiyle sonuçlanır ve diÄŸeri hapse girer. Cezaevine düÅŸen kardeÅŸ evlidir ancak gelenek olduÄŸu üzere suçu küçük üstlenir. Bir süre içerdeki kardeÅŸiyle ilgilenen aÄŸabey daha sonra geline göz koyduÄŸu için kardeÅŸinin ölüm haberinin geldiÄŸi yalanını bütün köye yayar ve nihayet böylece çaresiz kalan gelinle evlenir. Ancak yıllar sonra cezaevinden beklenmedik ÅŸekilde çıkıp gelen küçük kardeÅŸ olayları öÄŸrenince kıyamet kopar.
Keşanlı Ali Destanı (Haldun Taner)
Ali, SineklidaÄŸ'da oturan bir gençtir. Zilha isminde bir kızı çok sever. Bir gün Zilha'nın belalı amcası öldürülür ve suç Ali'nin üzerine atılır. Ali, bir türlü suçsuzluÄŸunu ispat edemez. Mahallenin en sevilmeyen adamını öldürdü diye herkes tarafından sevilir ve mahallede ünlenir. Hapisten çıkınca muhteÅŸem bir karşılama töreni hazırlanır. Ali, mahallesine gelir gelmez mahallenin muhtarlığına adaylığını koyar ve muhtar olur. Mahallede kısa sürede çok ÅŸeyi deÄŸiÅŸtirir. Haraç olayını kaldırır ve mahalleyi bir düzene koyar. Zilha, amcasını öldürdü diye Ali'ye yüz vermez. Bu arada, Ali'yi sevmeyen kiÅŸiler yavaÅŸ yavaÅŸ ortaya çıkmakta ve arkasından sessizce kuyusunu kazmaktadırlar. Bir süre sonra Zilha'nın amcasının gerçek katili Cafer ortaya çıkmıştır. Cafer'den Ali'yi öldürmesini isterler. Zilha, Ali'nin yanına döner ve barışırlar. Beraber mutlu bir hayat süreceklerini zannederler; fakat Cafer, Ali'yi öldürmekte kararlıdır. Cafer, evin önüne gelir; Ali tam evden çıkarken Cafer ateÅŸ eder ve Ali vurulur. O acıyla Ali, silahı tuttuÄŸu gibi Cafer'i öldürür. Bu sefer Ali gerçekten katil olur. Böylece Ali, tekrar hapishaneye döner.
Devlet Ana (Kemal Tahir)
Roman, ErtuÄŸrul Bey’in at bakıcısı Demircan'ın öldürülmesi olayı ile baÅŸlar. Bu olay, atla geziye çıkan Kerim ve Orhan Bey aracılığı ile görülür ve herkes bu olaydan haberdar edilir. Kerim, Demircan'ın kardeÅŸidir. GördüÄŸü bu olay karşısında ÅŸok geçirir ancak aynı tepkiyi annesi Bacıbey'in göstermemesine ÅŸaÅŸar. Bacıbey'in herhangi bir tepki göstermemesindeki sebep, oÄŸlu Demircan'ın vurulduÄŸu anın hoÅŸ bir manzara arz etmeyiÅŸidir. Ama intikam ateÅŸiyle yanıp tutuÅŸmaktadır. Daha sonra romanda ikinci derecedeki olay ErtuÄŸrul'un ölümü ve Osman Bey'in oymağın beyliÄŸini üstlenmesidir. DiÄŸer yandan oÄŸlu ölen Bacıbey, Kerim'i aÄŸabeyinin yerini alması için onu zorlar. Bu amaçla Kerim, kılıç derslerine baÅŸlar. Orhan Bey'le birlikte Kaptan ÇavuÅŸtan kılıç dersi alırlar. Bu arada Kaptan ÇavuÅŸ'un güzel kızı Aslıhan ile Kerim'in arasında bir duygusal iliÅŸki baÅŸ gösterir. Öte yandan Osman Bey zamanının ulularından Şeyh Edebali'nin kızını alır ve Edebali'nin kızı olan Bala Hatun, Osman Bey'in ikinci hanımıdır. Evlendikten sonra Osmanlı aÅŸiretinin geleneklerine kolaylıkla uyar. DiÄŸer yandan Orhan Bey, Nilüfer Hatun'la olan iliÅŸkisini evlenmeye kadar vardırır. Ancak, roman Orhan Bey evlenmeden son bulur.
Bereketli Topraklar Üzerinde (Orhan Kemal)
Sivas’ın köylerinden birinde üç çocukluk arkadaşı Ä°flahsızın Yusuf, Köse Hasan ve Pehlivan Ali, hemÅŸerilerinden birinin Çukurova'da fabrikası olduÄŸunu bildiklerinden hemÅŸerileri iÅŸ verir umuduyla yola koyulurlar. Üç arkadaÅŸtan sadece Yusuf daha önce Sivas'ta cer atölyesinde kısa bir süre çalışmıştır. DiÄŸerleri ÅŸehri hiç görmemiÅŸtir. Umutlarını gerçekleÅŸtirmek için uzun ve zorlu tren yolculuÄŸuyla Adana'ya inerler. Şehre indiklerinde gördüklerinden çok etkilenirler. ŞaÅŸkınlıkla binaları, otomobilleri, sokaktaki kadınları seyrederler. Daha sonra gördükleri kiÅŸilere sora sora hemÅŸerilerinin fabrikasını bulurlar. HemÅŸerileri, onlara çırçır fabrikasında iÅŸ verir. Artık üç arkadaÅŸ hayallerini gerçekleÅŸtirebileceklerini düÅŸünerek rahatlamışlardı. Irgatbaşı iÅŸlerini gösterir. Fabrikadaki makineler, çalışan kadın ve çocukları görünce afallarlar. Irgatbaşı iÅŸin köydeki gibi kolay olmadığını ve her hafta, haftalıklarını aldıklarında ona avanta vermeleri gerektiÄŸini anlatır. Bu fikir üç arkadaşı rahatsız etmiÅŸtir. Şehirde insanlar baÅŸkasının sırtından geçinmenin fırsatlarını kaçırmıyorlardı. Şehir köydeki gibi deÄŸildi. Önce karşı gelmek isteseler de, sonunda kabul etmek zorunda kalırlar. Fabrikada çeÅŸitli yerlerde, çok zor ÅŸartlarda, ayrı ayrı çalışırlar ve akÅŸamları kiraladıkları ahırda buluÅŸurlar. Şehirdeki insanları tanımaya, anlamaya çalışırlar. Çünkü köylerindeki doÄŸal ortam, samimiyet, insanlık, yardımlaÅŸma ve saygı yoktur burada. Şehirde hayat baÅŸkasının cebindeki parayı kendi cebime nasıl koyarım düÅŸüncesi üzerine kuruludur. Ä°nsanlar bencildir. Köyden çok farklı olan yaÅŸam ÅŸartlarında hayallerini süsleyen gaz ocağını, analarına alacakları elbiseyi düÅŸünerek çalışırlar. Ancak sulu kozada çalışan Köse Hasan çok kötü hastalanır. Ä°ÅŸe gidemez duruma gelir. ArkadaÅŸları bir süre ona baksalar da, daha fazla ücret veren bir iÅŸ bulur ve hasta arkadaÅŸlarını bırakır giderler. Yeni iÅŸlerinde de avanta alan ustabaşına göz yumarlar. Kabullenemeseler de düzen böyleydi, baÅŸka çareleri yoktu. Yeni iÅŸleri inÅŸaat iÅŸçiliÄŸiydi. Bir süre sonra hasta arkadaÅŸlarının öldüÄŸünü duyarlar.
Teneke (YaÅŸar Kemal)
Kaymakamı olmayan kasabada, Tahrirat kâtibi Resul Efendi kaymakam vekilidir. Çeltik ekme zamanı gelmiÅŸtir. Çeltik aÄŸaları, Hazırlatmış oldukları çeltik yasasına uymayan “Çeltik Komisyonu Raporu”nu Tahrirat kâtibi olan Resul Efendi'den onaylamasını isterler. Görevini kötüye kullanmak istemeyen Resul Efendi raporu imzalamaz. Bunun üzerine Ankara'ya ve Adana’ya Resul Efendi aleyhine telgraflar çekilir, görevini yapmadığı ileri sürülür ve Resul Efendi adına birçok yalanlar uydurulur, aynı zamanda sıkıştırılıp tehdit edilir. Bir süre sonra kasabaya, Fikret Irmaklı adlı genç bir kaymakamın atandığı öÄŸrenilir. Çeltik aÄŸaları, hemen harekete geçerler. Kasabanın en güzel ve en yeni binasını kaymakam için dayayıp bir güzel döÅŸerler. Kasabaya geleceÄŸi gün, kaymakamı Ceyhan istasyonunda birçok otomobil ve otobüs ile karşılarlar. Kaymakamı alıp kasabaya getirirler; birlikte yenilir, içilir, sohbet edilir. AÄŸalar, kaymakama yaranmak Ä°çin her olanağı kullanırlar. Kaymakam da bu iÅŸte acemi olduÄŸundan ve “Çeltik Yasası”nı incelemediÄŸinden aÄŸaların hazırlattıkları raporu okumadan imzalar. Raporun onaylanmasıyla iÅŸler karışır. OkçuoÄŸlu adlı bir çeltik aÄŸası, ruhsatına dayanarak, Sazlıdere köyünü boÅŸalttırmak, her yere çeltik ekmek ister. Sazlıdere köylüleri bu yasa dışı isteÄŸe direnirler; çünkü yasa gereÄŸince çeltik tarlalarının köye üç bin metre uzaklıkta olması gerekmektedir. Bu arada kaymakamın çeltik aÄŸalarından rüÅŸvet aldığı dedikodusu yayılır. Kaymakam farkında olmadan aÄŸaların tuzağına düÅŸmüÅŸtür. Resul Efendi bu duruma dayanamayıp tüm olup bitenleri kaymakama anlatır ve okuması içinde bir çeltik yasası verir. Kaymakam yasayı okuyunca çeltik aÄŸalarıyla olan iliÅŸkisini keser. OkçuoÄŸlu ise Sazlıdere'yi göl haline getirir. Köy su altında kalır. Sıtma tehlikesi baÅŸ gösterir. Köylüler topluca kaymakama çıkıp durumu anlatırlar. Kaymakamlık önünde gösteride bulunurlar. Özellikle Zeyno Ana köylülere önderlik yapar. Kaymakam hemen “Çeltik Komisyonu”nu toplayıp Sazlıdere'ye gider. Her ÅŸeyi gözleriyle görür, çeltikçilere verdiÄŸi ruhsatları geri alır. Bunun üzerine Müftü ile Rıza DeÄŸnek, kaymakama rüÅŸvet teklif etmek için gönderilirler, ama sonuç alamazlar. Bunun üzerine kaymakamın evini taÅŸlatırlar, penceresine kurÅŸun yaÄŸdırırlar ama kaymakam yasalardan ÅŸaÅŸmaz. Bu kez çeltik aÄŸaları izinsiz, ruhsatsız bütün sahaları sulamaya, ekmeye baÅŸlarlar. Kaymakamda su bentlerinin başına jandarma gönderir, nöbet tutturur ama çeltik aÄŸaları jandarmayıda kendi tarafına çekerler. Özellikle OkçuoÄŸlu Sazlıdere'yi göl haline getirir. Sazlıdere köylüleri, bıçak kemiÄŸe dayanınca silahlanıp OkçuoÄŸlu'nun su bentlerini denetim altına alırlar. OkçuoÄŸlu beliren tehlikeyi önlemek amacıyla ertesi gün kapı kapı dolaşıp her aileye bol para vererek köyü boÅŸalttırır. Sadece Kürt Mehmet Ali köyde kalır. O ne para alır ne de köyden çıkar. OkçuoÄŸlu Mehmet Ali'yi adamlarına öldürtmek ister ama baÅŸaramaz. Artık kaymakamı kasabadan sürdürtmek için Ankara'ya giden çeltik aÄŸaları da dönmüÅŸlerdir. BaÅŸarmışlar istediklerini gerçekleÅŸtirmiÅŸlerdir... Birkaç gün sonra, kaymakamın Kağızman'a atandığını bildiren yazı gelir, kaymakam kasabadan ayrılır. Arkasından çeltik aÄŸalarının çaldığı teneke sesleri ortalığı büyük bir gürültüye boÄŸar.
Ä°nce Memed (YaÅŸar Kemal)
Toroslar'daki Dikenliözü'ndeki beÅŸ köyden birisi DeÄŸirmenoluk'tur. Bu köyde kanun ve töreleri Abdi AÄŸa koyar ve uygular. Köyün yağız delikanlılarından Memed, günlerdir Abdi AÄŸa'nın tarlasını sürmektedir. Dayanamayacağını anlayınca her ÅŸeyi bırakıp Kemse Köyü'ne gider ve Süleyman'a sığınır. Memed'in bu yaptığı aslında bütün köy ahalisinin hayalidir. Bunu öÄŸrenen Abdi AÄŸa Süleyman'ın kapısına dikilir ve Memed'i alıp köye götürür. O yaz Memed haÅŸatı yapar ve Abdi AÄŸa'nın topraklarını sürer. Memed arkadaşı Mustafa ile ilk defa kasabaya giderler. Kasabadaki yaÅŸam Memed'i çok etkiler. AÄŸaların olmadığı herkesin hür olduÄŸu bu hayat özlemiyle Memed, sevgilisi Hatçe'yi kaçırmak için köye gider ve beraber kaçarlar. Abdi AÄŸa'nın yeÄŸeninin niÅŸanlısı olan Hatçe ile Memed'in kaçmalarının ardından AÄŸa'nın adamları ve yeÄŸeni onları yakalamak için izlerini sürerler. Abdi AÄŸa'nın yeÄŸeni ölür, Memed yaralanır ve kaçar. Hatçe ise yakalanır. Memed, bir gece köye geldiÄŸinde anasının öldüÄŸünü duyar ve Hatçe'nin başına gelenleri öÄŸrenir. Memed köye gelir ve Abdi AÄŸa'yı vurur. Bu duruma sevinen köylü bayram eder. Memed ise atını daÄŸlara doÄŸru sürer ve o günden sonra Memed'den haber alınmaz.
Hürrem Sultan (Orhan Asena)
Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra kim padiÅŸah olmalı? Bu konuda Kanunînin eÅŸleri Hürrem Sultanla Gülbahar Sultan arasında iktidar kavgası vardır. Hürrem Sultan telaÅŸlıdır; çünkü Gülbahar'ın oÄŸlu Şehzade Mustafa yaşı ve becerileri nedeniyle iktidara yakındır. Hürrem damadı Sadrazam Rüstem PaÅŸa ile ittifak yapıp Şehzade Mustafa'ya karşı komplo kurar. PadiÅŸahı oÄŸlu Mustafa'nın aleyhine kışkırtır; aralarını açar. Sonunda Kanuni Sultan Süleyman Şehzade Mustafa'yı öldürtür. Bu ise Valide Sultan adayı Hürrem'e umduÄŸunun aksine mutluluk deÄŸil acılar getirir: Çünkü bu sefer kendi oÄŸulları arasında ölümlere yol açan taht kavgası baÅŸlar, iktidar uÄŸruna can yakanın canı yanar.
Yine Bir Gülnihal (Turan OflazoÄŸlu)
Ä°smail Dede Efendi, yaptığı güzel bestelerle II. Mahmut'un beÄŸenisini kazanmış ve himayesine girmeyi baÅŸarmıştır. Saray’da bulunduÄŸu sıralarda, gönlünü haremden Gülnihal adlı bir cariyeye kaptırır. Güinihal de ona âşıktır. Karısının adı da Gülnihal olan Ä°smail Dede Efendi, iki aÅŸk arasında acı çekmektedir. Ayrıca Mevlevi dergâhına baÄŸlıdır ve Saray ile dergâh arasında da seçim zorluÄŸu yaÅŸamaktadır, iki Gülnihal’in sevgisi arasında çıkmaza düÅŸen Ä°smail Dede Efendi, Mevlana’dan yardım ister. Mevlana da ona, aÅŸkın en büyük mutluluk olduÄŸunu ve aÅŸkını Allah’a yöneltmesi gerektiÄŸini söyler. DüÅŸsel bir ışık içinde beliren Mevlana Allah’a ulaÅŸmanın en güvenli yolunun musiki olduÄŸunu belirtir. Ä°smail Dede Efendi’ye yaÅŸadığı acıları ezgiye dönüÅŸtürmesini öÄŸütler. Bu çeliÅŸkili duygularını, yaptığı güzel bestelerle dile getirir. PadiÅŸahın Batı müziÄŸini düÅŸünen Ä°smail Dede Efendi, sanatına son noktayı koymaya kararlıdır. ÖÄŸrencisi Dellalzade’den kendi bestelerini bir kitapta toplamasını ister.
- Yazınsal Türler
- Söz Sanatları
- İslam Öncesi ve İslam Dönemi Türk Edebiyatı
- Halk Edebiyatı
- Divan Edebiyatı
- Edebiyat Akımları
- Tanzimat Edebiyatı
- Serveti Fünun Edebiyatı
- Fecr-i Ati Edebiyatı
- Milli Edebiyat
- Cumhuriyet Edebiyatı
- Batı Edebiyatı
- Türk Edebiyatı Kitap Özetleri I
- Türk Edebiyatı Kitap Özetleri II
- Dünya Edebiyatı Kitap Özetleri