Fecr-i Ati Edebiyatı (1909 - 1912)
1901'de Servet-i Fünun dergisi kapatıldı. Bu dergi etrafında bir araya gelen Servet-i Fünun topluluÄŸu dağıldı ve bir daha toplanamadı. Edebiyat alanındaki bu boÅŸluÄŸu doldurmak amacıyla 1909 yılında bazı genç sanatçılar bir araya gelerek Fecr-i Âti topluluÄŸunu oluÅŸturdular. Yayımladıkları bir bildiri ile sanat anlayışlarını ortaya koydular.
Dönemin Özellikleri
- “Sanat, ÅŸahsi ve muhteremdir (saygıdeÄŸerdir).” diyerek gayelerinin sanata ve edebiyata hizmet etmek olduÄŸu”nu açıkladılar, Servet-i Fünuncuları yeteri kadar Batı edebiyatı yanlısı olmamakla suçladılar. Batı’daki edebiyat topluluklarından faydalanmak, en büyük gayeleri arasındadır.
- Kendilerine özellikle Fransız edebiyatını örnek aldılar. Yurdun sanata ve bilime ihtiyacı olduÄŸunu düÅŸünerek, edebiyatın önemini ve ciddiyetini halka anlatmak gerektiÄŸi fikrini savundular.
- Yapıtlarında aşk ve tabiat konusunu işlediler.
- Duygulu ve romantik bir aşkı dile getirdiler.
- Gerçekten uzak tabiat betimlemeleri yaptılar.
- Fransız sembolistlerinden etkilendiler.
- Dil ve üslup yönünden Servet-i Fünuncularla aynı doÄŸrultudadırlar. Dilleri ağır, sanatlı ve süslüdür. Arapça, Farsça sözcük ve tamlamalarla doludur.
Sonuç olarak, Fecr-i Âti topluluÄŸu Servet-i Fünun topluluÄŸunun devamı olmuÅŸtur. Köklü bir yenilik, orijinallik saÄŸlayamadıkları için ve sanat anlayışlarında birlik ve bütünlük olmadığından 1912'de dağılmışlardır. Dağılan sanatçıların bir kısmı Milli Edebiyat akımına dahil olurken bir kısmı da bağımsız olarak sanat yaÅŸamına devam etmiÅŸtir.
Dönemin BaÅŸlıca Sanatçıları:
- Ahmet HaÅŸim
- Refik Halit Karay
- Yakup Kadri KaraosmanoÄŸlu
- Fuat Köprülü
- Ali Canip Yöntem
Ahmet HaÅŸim (1883 - 1933)
Fecr-i Âti topluluÄŸunun ve edebiyatımızın en önemli ÅŸairlerindendir. TopluluÄŸun dağılmasından sonra sanat yaÅŸamını bağımsız olarak sürdürdü. “Piyale” adlı ÅŸiir kitabının önsözünde, ÅŸiir hakkındaki düÅŸüncelerini, “Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar” baÅŸlığı altında yayımladı.
Sanatçıya göre ÅŸiir; duyulmak, hissedilmek için yazılmalıdır. Bu, ÅŸiirin asıl özelliÄŸidir. Şiirde musiki, anlamdan önce gelir, ÅŸiirde anlam aranmaz. Şiirin dili musiki ile söz arasında ve sözden ziyade musikiye yakındır. Şiirde dil, bir açıklama aracı deÄŸildir; telkin görevi görür.
Şiirlerinde dış dünyayı, kendi iç dünyasıyla birleÅŸtirir ve iç dünyasında, ruhundan aldığı ÅŸekillerle yansıtır. Ona göre ÅŸiirin kaynağı “ÅŸuuraltıdır”.
YaÅŸadığı âlemde mutlu deÄŸildir. Onda iç dünyaya çekiliÅŸ, gerçeklerden kaçış hâkimdir, içinde bulunduÄŸu hayattan uzaklaşıp hayali bir âleme sığınma arzusu vardır. “O Belde” adlı ÅŸiiri bu arzunun güzel bir örneÄŸidir.
Edebiyatımızda sembolizmin en önemli temsilcisi durumunda olan sanatçı, sanat için sanat görüÅŸüne baÄŸlı kalmıştır. Şiirlerindeki tabiatla ilgili kavramlar; akÅŸam, gurub (güneÅŸin batışı), ÅŸafak, mehtap, gece, göller, ormanlar, yıldızlar olarak karşımıza çıkar. Hece ölçüsünü köylü ölçüsü olarak nitelendiren sanatçı, bütün ÅŸiirlerinde aruz ölçüsünü kullanmıştır. Hece ölçüsünü musiki bakımından yetersiz bulur.
Dili süslü ve sanatlıdır. Son dönemlerindeki ÅŸiirlerinde sadeleÅŸme görülür. Nazım ÅŸekillerinden en çok serbest müstezadı kullanmıştır. Şiirleri “Piyale” ve “Göl Saatleri” adlı yapıtlarında toplanmıştır. Sanatçı, edebiyatımızda düzyazılarıyla da tanınır. Bu yazılarında dili, ÅŸiirlerine göre sade bir biçimde kullanmıştır, nesirlerinde ÅŸiirsel bir hava hâkimdir.
Yapıtları:
- Yazınsal Türler
- Söz Sanatları
- İslam Öncesi ve İslam Dönemi Türk Edebiyatı
- Halk Edebiyatı
- Divan Edebiyatı
- Edebiyat Akımları
- Tanzimat Edebiyatı
- Serveti Fünun Edebiyatı
- Fecr-i Ati Edebiyatı
- Milli Edebiyat
- Cumhuriyet Edebiyatı
- Batı Edebiyatı
- Türk Edebiyatı Kitap Özetleri I
- Türk Edebiyatı Kitap Özetleri II
- Dünya Edebiyatı Kitap Özetleri