Ygs Soru Dağılımı - Webders.net

Ygs Soru Dağılımı

07.01.2016 - 03:06

Ygs sınavına girecek adayların ygs soru dağılımı konusunda iyi bir bilgiye ihtiyaçları vardır. Ygs’de hangi konuların çıktığını özellikle derslere ayrılmış bir ÅŸekilde elde edebiliriz. Ancak bütünüyle ygs soru dağılımı konusunda bilgi sahibi olmak ayrı bir olaydır. Bu dağılım bize aynı zamanda konuların önem derecelerini ve ÖSYM’nin hangi konulara ağırlık verdiÄŸini öÄŸretir. 2010 yılından bu yana uygulanan ygs sınavı ile ilgili elimizde artık tespitler yapabilecek kadar veri mevcut. Seneden seneye farklılık gösteren soru dağılımları için ortalama deÄŸerler elde etmek mümkün. Bazı konulardan her sene 2 tane soru çıktığı halde bir sene hiç soru çıkmadığını görebilmekteyiz. Ancak yine de çoÄŸunlukla dağılım istikrarlı bir ÅŸekilde seyretmektedir. Önem verilen konular ilk günden bu yana çok da deÄŸiÅŸmiÅŸ deÄŸil. Soruların dağılımının deÄŸiÅŸmesi ancak sınav mantığının tamamen deÄŸiÅŸmesiyle veya yeni konuların müfredata eklenmesiyle mümkündür. Gerçekten de son yıllarda müfredat deÄŸiÅŸikliÄŸiyle eskiden ikinci bölümde olan bazı konular ygs kapsamına getirildi. Bu da bizim iÅŸimizi zor hale getiriyor. Bununla birlikte ilk zamanlar olmayan din kültürü bölümü ÅŸu anda sınavda yer alıyor. Bütün bunlara raÄŸmen 160 soruluk bir sınavı soru dağılımına göre ayırmamız sınavı tanımamız açısından epey yararlı olacak kanaatindeyiz.

Öncelikle ygs ile ilgili en temel bilgileri sizinle paylaÅŸacağız. Bu bilgileri zaten biliyorsunuzdur ancak bilmeyenler için tekrar etmekte fayda var. Ygs 4 tane temel testten meydana gelmektedir. Bunlar Türkçe, sosyal bilgiler, matematik ve fen bilgisi dersleridir. Her bir dersten 40’ar soru olmak üzere toplamda 160 soru vardır. Bu 160 soruyu cevaplamak ve optik forma kodlamak için toplam 160 dakikanız bulunmaktadır. Her testi kodlamak ortalama 3 dakika sürmektedir. Bu da demek oluyor ki her 40 soruya ayırmanız gereken süre 37 dakikadır. Evde deneme çözdüÄŸünüzde genellikle optik forma kodlama yapmıyorsunuz. Kendinize 40 dakika verip testi çözerseniz gerçek sınavda süre sıkıntısı yaÅŸamanız da kaçınılmaz olur.

Konuya dönecek olursak, bahsettiÄŸimiz dört dersin de alt dalları vardır. Türkçe dersi genellikle alt derslere ayrılmaz ancak yine de anlam bilgisi ve dil bilgisi olarak ayırabiliriz biz. Anlam bilgisi dilin anlam yönünden kullanılmasını incelerken dil bilgisi dilin teknik yönünü inceler. MatematiÄŸi de temel cebir ve geometri diye iki kısma ayırabiliriz. Cebir kısmı ağırlıklı olmak üzere ikisinden toplam 40 soru çıkar. Fen bilgisi de fizik, kimya ve biyoloji testlerine ayrılır. Bu testlerden ortalama fizik 14, kimya 13 ve biyoloji 13 çeklinde soru sayısı dağılmıştır. Sosyal bilgiler testinde ise durum biraz daha farklıdır. Tarih, coÄŸrafya, felsefe ve din kültürü olmak üzere 4 tane ders vardır. Soru dağılımı ise tarih 15, coÄŸrafya 12, felsefe 8 ve din kültürü 5 soru ÅŸeklindedir. Ancak din kültürü sorularını cevaplamayacak öÄŸrenciler için alternatif 5 soru felsefe konmuÅŸtur. Derslerin dağılımını ÅŸekil üzerinde daha rahat gösterebiliriz.

ygs ders dağılımı tablosu

Şimdi Türkçeden baÅŸlayarak konulara göre ortalama soru dağılımlarını gösterelim.

Türkçe Konuları Soru Sayısı
Sözcükte anlam 3
Cümlede anlam 6
Anlatım bozukluğu 1
Paragraf bilgisi 22
Yazım kuralları 1
Noktalama iÅŸaretleri 1
Ses olayları 1
Genel dil bilgisi 5
Toplam 40

Dikkat ederseniz soruların büyük bir kısmı anlam bilgisinden gelmektedir. Ygs türkçeden baÅŸarılı olmak için ygs türkçeden full çekmek adlı yazıya bakmanızda fayda vardır.

Matematik Konuları Soru Sayısı
Temel kavramlar
Rasyonel sayılar
Üstlü ifadeler 2
Köklü ifadeler 2
Çarpanlara ayırma 2
Denklemler 2
EÅŸitsizlikler
Oran-orantı 2
Bölünebilme, ebob-ekok 1
Fonksiyonlar 2
Mantık 1
Kümeler 1
Sayı basamakları 1
Olasılık 1
Problemler 9
Geometri Konuları Soru Sayısı
Vektörler 1
Üçgenler ve bağıntıları 1
Çokgenler 2
Katı cisimler 1
Çember ve daire 1
Analitik geometri 2
Toplam 40

Matematik sorularında iÅŸlem yeteneÄŸi oldukça önemlidir. Ayrıca çok sayıda çıkan problem sorularını çözebilmek için de denklem kurma ve denklem çözme kabiliyetinin yüksek olması gerekir. EÄŸer matematik becerileriniz düÅŸükse sıfırdan matematik öÄŸrenmek adlı yazıyı okumanızı öneririz.

Fizik Konuları Soru Sayısı
Madde ve özellikleri 1
Isı ve sıcaklık 2
Fiziğin doğası
Ses 1
Optik 1
Kaldırma kuvveti 1
Hareket 1
Ä°ÅŸ güç enerji 2
Elektrik 2
Ağırlık merkezi 1
Kuvvetler 1
Kimya Konuları Soru Sayısı
Madde ve özellikleri 3
Hayatımız kimya 1
Karışımlar 1
Çözünürlük ve karışımlar 2
BileÅŸikler 3
BaÄŸlar 1
Atamon yapısı 1
Periyodik tablo 1
Biyoloji Konuları Soru Sayısı
Canlıların temel bileşenleri 1
Canlıların sınıflandırılması 1
Hücre 3
Enzimler 1
Ekoloji 2
Madde geçiÅŸleri 1
Bitkilerde üreme 1
Kalıtım ve evrim 2
Sistemler 1
Toplam 40

 Fen bilgisinden 3 dersten de epey konu bulunmaktadır. Ancak bazı konulardan her yıl soru gelmemektedir. ÖrneÄŸin nükleik asitler diye biyolojide ayrı bir konu olmasına raÄŸmen bu konudan çoÄŸunlukla ayrı bir soru gelmek yerine diÄŸer konularla baÄŸlantılı bir soru gelmektedir. Dolayısıyla konular ve soru sayıları ortalama olarak bu ÅŸekildedir.

Tarih Konuları Soru Sayısı
Tarih bilimine giriÅŸ 1

Ä°slam öncesi Türk tarihi

1
Ä°slam tarihi 1
Osmanlı Tarihi 3
Osmanlı kültür ve medeniyeti 1
1. Dünya savaşı 1
Kurtuluş savaşı 3
I. TBMM dönemi 1
Atatürk ilkeleri 1
İnkılaplar 1
Atatürk dönemi dış politika 1
Coğrafya Konuları Soru Sayısı
CoÄŸrafi konum 1
Dünyanın ÅŸekli ve hareketleri 1
Harita bilgisi 1
Ä°klim bilgisi 3
Ä°ç ve dış kuvvetler 1
Ekonomik faaliyetler 1
Nüfus ve yerleÅŸme 2
Bölgeler 1
DoÄŸal afetler 1
Felsefe Konuları Soru Sayısı
Felsefeye giriÅŸ
Bilgi felsefesi 2
Siyaset felsefesi 1
Bilim felsefesi 2
Ahlak felsefesi 1
Estetik 1
Dün Kültürü Konuları Soru Sayısı
Ä°nanç bilgisi 1
Kuran'ın ayetleri ve anlaşılması 3
Alevilik ve BektaÅŸilik 1
Toplam 40

Din kültürü testinin eklenmesiyle sosyal bilgiler testindeki ders sayısı dörde çıktı. Din kültürü testinden ortalama 5 soru sorulmaktadır. Bu 5 soruyu cevaplamayacak olanlar için 41 ve 45. sorular arasında 5 tane alternatif felsefe sorusu sorulmaktadır. Özellikle felsefeden öÄŸrencilerin çok soru kaçırdıkları göz önünden kaçmamaktadır. Bu nedenle felsefede yüksek net yapmak için ilgili yazıyı okumanızı tavsiye ederiz. Yine testin en büyük kısmını oluÅŸturan tarih dersinde sıkıntı yaÅŸayan adayların nasıl tarih çalışırız adlı yazıya bakmaları faydalı olacaktır.


Etiketler:
  • ygs    
  • Yorumlar
    Yorum Yap