Felsefede Yüksek Net

22.02.2014 - 22:10

felsefeSınavda felsefe sorularında hatalarınız çıkıyor ancak nasıl çözeceğinizi bilmiyorsunuz. Felsefe soruları bildiğiniz Türkçe paragraf soruları gibi geliyor size bu yüzden öğrenilemeyecek bir ders olduğunu düşünüyorsunuz. Eğer sizin için gerçek böyleyse, bir sürü öğrencinin düştüğü temel hataya düşüyorsunuz demektir. Aksine, felsefe sınavda çıkabileceği müfredatı itibarıyla gayet öğrenilebilir bir derstir. Bunun için adam akıllı felsefe çalışmak gerekir.

Felsefe sorularını yapamadığından şikâyetçi olan bir öğrenci, eline bir felsefe kitabı alıp konuları ciddiye alarak çalıştıktan sonra bir de sınavda çıkmış soruları çözerse oldukça faydalı bir iş yapmış olacaktır. Bu yöntem daha önce başarısız öğrenciler için denendiğinde iyi sonuçlar vermiştir.

Felsefede Yüksek Net Nasıl Yapılır?

Öğrencilerin birçoğu felsefe dersini çalışmadan da yapılabilecek genel geçer bilgilerde dolu bir ders olarak algıladıkları için bu derse yeterince önem vermiyorlar. Başarılı öğrenciler hiç dersi hafife alma hatasına düşmezler. Sınava giren adayların çok olduğu bir sınavda bir soru bile başarınız açısından çok önemli olacaktır. Bu açıdan felsefe sorularının kritik bir önemi vardır. Çünkü çoğu insan felsefe sorularının yarısına yakınını yanlış yapmaktadır. Sınavda felsefen az soru da çıkarsa hiç fark etmez. Çünkü bir soru binlerce rakip demektir.

Daha önceki yıllarda çıkmış felsefe sorularına baktığımızda soruların yapılabilmesi için her şeyden önce felsefenin ne olduğunu ve neyi konu edindiğini iyi bilmek gerektiği sonucuna varıyoruz. Bu bağlamda mesela felsefe ile bilimin farkının iyi bilinmesi gerekir. Felsefenin alanı, bilgi türleri, felsefe tarihi gibi konuların yanı sıra bilim, sanat, ahlak ve varlık gibi kavramların da iyi kavranması gereklidir.

Felsefe tarihinde birçok görüş üretilmiştir. Sınavda uzun bir paragraf size verilir ve buna göre falanca filozofun düşüncesi nedir gibi bir soruyla karşılaşırsınız. Eğer o filozofun düşüncesini biliyorsanız zaten soruyu yapmanız çok kolay olacaktır. Sorudaki uzun paragrafın amacı size o tarz bir düşüncenin felsefe tarihinde hangi düşünce topluluğuna karşılık geldiğini ölçmenizdir. Bunu bildikten sonra yorumlamanız daha kolay olacaktır.

Öğrenciler yorum sorusu deyince bir şey bilmeden yapılabilecek soru gibi düşünüyorlar. Aslında durum hiçte öyle değildir. Bir konuda yorum yapmak için o konuyu bilmeniz gerekir. Bilmeden yorumlamak sallamak anlamına gelir. İnsanlar birbirinden farklı yorumlayabilirken ÖSYM neden herkese aynı soruyu soruyor? Çünkü arkada yatan temel bilgiyi bilip bilmediğini ölçmek istiyor.

Kısaca, önünüzde sınava kalan zamanda bilgi temelini oluşturmak için anlatım zenginliği olan bir kaynaktan dikkatlice felsefe çalışmanız gerekmektedir. Konuları güzelce öğrendikten sonra da oturup adam akıllı soru çözmelisiniz.

Sınavda başarılı olmak istiyorsanız vakit kaybetmeden harekete geçmelisiniz. Sonradan pişman olmamak için önceden önlem alırsanız hayatınızı daha güvenli ve başarılı yaşarsınız. Yaptıklarınızı asla yeterli görmeyin, yapmadıklarınızı da gereksiz görme hatasına düşmeyin. Yoksa ÖSYM sizin iyi üniversitede okuyacak düzeyde olmadığınıza karar verecektir.


Etiketler:
  • felsefe    
  • dersler    
  • ygs    
  • Yorumlar
    Yorum Yap