Ygs Türkçe'den Full Çekmek

12.10.2015 - 09:10

türkçe'den full çekmek

Ygs Türkçe testi hangi puan türü için olursa olsun epey yüksek bir getiri oranına sahiptir. Tıp, hukuk, mühendislik alanlarıyla ilgili girmek istediğiniz herhangi bir bölüm için Türkçe testi yapmalısınız. Bu testten full çekmek size inanılmaz derecede puan getireceği gibi ikinci sınava hazırlık döneminde özgüveninizi de yenileyecektir. Bir dersten full çekmek bir öğrenciye her zaman iyi gelir. Üstelik eğer full veya ona yakın bir net yapmıyorsanız bir şeyleri yanlış yapıyorsunuzdur demektir. Bazı sözel öğrenciler Türkçe ve sosyal testlerinden 30 neti anca görebildikleri halde ekstra puan için getirisi daha az olan matematik ve fen testi yapma yolları arıyorlar. Bu tamamıyla yanlış bir tutumdur. Önce kendi alanınızın hakkını vermelisiniz.

Türkçe testi gerçekten de bütün sınav maratonu boyunca karşılaşacağınız testler içerisinde full çekmesi en kolay testlerden biridir. Türkçe veya iyi sayısalcılar için geometri 2 testi full çekmeye en müsait testlerdir. Türkçe’den full çekmeyi hedeflemenizin birçok nedeni olabilir. Ancak en önemlileri şunlardır:

  • Türkçe’de benzer konulardan çok soru çıktığı için full çekmek için çok fazla konu öğrenmeniz gerekmez.
  • Türkçe’den sorulabilecek maksimum zorluktaki soru sınırlıdır.
  • Türkçe sınavın başlangıç testi olduğu için başarılı olmak sınavın geri kalanına da yarar.
  • Türkçe testi günlük hayatta kullandığımız dilin bilgisidir. Bu nedenle içerisinde basit mantıkla cevaplanabilecek onlarca soru vardır.
  • Türkçe testi bütün puan türleri için çok önemli getiriye sahiptir.

Yukarıdaki nedenler Türkçe’den neden full çekmeniz gerektiğini ortaya koymaktadır. Ygs kalksa başka bir sınav gelse yine fark eden bir şey olmayacaktır. Türkçe testi sınav maratonunda karşınıza çıkacaktır. Türkçe testinden başarılı olamamanın birkaç tane nedeni vardır. Bu nedenleri ortadan kaldırırsak başarınız direkt olarak yükselir. Ardından da full çekmek için ekstra çalışmayı devreye sokarsınız. Bu açıdan testi anlam bilgisi ve dil bilgisi olarak iki bölüme ayırabiliriz. Anlam bilgisinden ortalama 30 soru, dil bilgisinden ortalama 10 soru çıkmaktadır.

Anlam bilgisi sorularını size öğretecek net bir kitap yoktur. Zaten çoğu soru paragrafta anlam şeklinde sorulur ve okuduğunuzu anlamanızı gerektirir. Bu da Türkçe dilini kullanma becerisi, sözcük dağarcığı, geçmişte okunmuş kitap sayısı gibi parametrelerle bağlantılıdır. Eğer bu konuda eksikleriniz varsa ve sınava az bir süre kalmışsa size yıllardır yapamadığınız şeyleri birkaç ayda yapmanızı önermek mantıklı olmaz. Oturup da 15 yılın kitabını 3 ayda kapatamazsınız. Bu nedenle anlam bilgisi soruları çözmek en pratik yol olacaktır. Sınavda Türkçe testinden çok uzun paragraflar öğrenciyi yıldırmaktadır. Siz bunu aşmak için sınav öncesinde ne kadar çok soru çözerseniz işiniz o kadar kolay olur. Aslında bu kadar anlam bilgisi olması iyi bir şeydir. Çünkü neredeyse hiç bilgi içermeden 30 tane soru sorulmaktadır. Gerekli olan bilgiler günlük hayatta kullandıklarımızdır. Örneğin betimleme, tanımlama, örneklendirme, açıklama gibi kavramlar üzerinden döner olay. Hangi kaynağı çözelim derseniz de güvenilir herhangi bir kaynak olabilir. Hiç fark etmez. Ama en iyi kaynak çıkmış sorulardır. Son 30 – 40 yılda ÖSYM’nin sorduğu Türkçe soruları çözerseniz hem anlam bilgisi hem dil bilgisi açısından ÖSYM’nin mantığını içselleştirirsiniz. Soruların sizi tuzağa düşürme ihtimali sıfıra iner. Buradaki dikkat edeceğiniz temel husus soruları kendinizi kandırarak değil, gerçekten çözmenizdir. Doğru yaptıklarınızı şansla değil bilerek doğru yapmak, yanlış yaptıklarınızı kontrol edip nedenini iyice öğrenmenizdir. Bunun dışındaki soru çözümleri zaten hiçbir derste işe yaramaz.

Dil bilgisi bölümü ile ilgili en yaygın problem de dil bilgisini bilmemektir. Şöyle düşünün, siz ne zaman oturup baştan sona dil bilgisini çalışıp öğrendiniz. Oradan buradan duyduklarınızla testten teste görüyorsunuzdur muhtemelen. Eğer cidden öğrenseniz dil bilgisi kısmı sınavın en kolay kısmıdır. Hemen işaretleyip geçersiniz. Tabi burada da çok soru çözmüş olmak yapacağınız hataları en aza indirir. Özellikle çıkmış sorularla sınavın soru mantığını kavrarsınız.

Şöyle sorunlarınız varsa;

  • Anlatım bozukluğu yapamıyorum.
  • Dikkatten çok kaçırıyorum.
  • İki şık arasında kalıp yanlış olanı işaretliyorum.
  • Dil bilgisi sorularında cevabı hemen bulamıyorum.
  • Paragrafın sonuna gelene kadar başını unutuyorum.
  • Dikkatimi yoğun tutamıyorum.

Bütün bu sorunları aşağıdaki çözüm serisini uygulayarak çözebilirsiniz.

İlk olarak konu anlatımlı bir Türkçe kitabını anlam bilgisi dâhil, bir sayfasını atlamadan bitirin. İkinci adım olarak çok kalın olmayan bir tane Türkçe soru bankası çözün. Üçüncü aşama olarak 40 soruluk Türkçe deneme kitabı alarak her gün istisnasız 1 tane çözün. Çözdükten sonra da cevapları güzelce kontrol edin. Son olarak da çıkmış bütün soruları çözün. Bütün bunları yaptığınızda full çekersiniz. Full çekme mekanizmasının nasıl işlediğini öğrenmek için nasıl full çekilir adlı yazıyı da okumanızda fayda var. Eğer olur da bir şansızlık sonucu 1-2 tane soru kaçırırsanız o da nazar boncuğu olsun. Yine başarılı sayılırsınız.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap