Nasıl Tarih Çalışırız
Çalışanlarda en fazla baş ağrısı yapan derslerin başında tarih gelir. Bu yüzden tarih dersleri de insanların uykusunu getirecek derecede sıkıcıdır. Ancak iyi öğrencilerin tarihi kesinlikle iyi bilmesi gerekir. Sadece sınavlarda soru sorulduğu için değil aynı zamanda insanın yaşadığı dünya ile çok alakalı olduğu için tarihi öğrenmek bir zorunluluktur. Peki, sıkıcı olan bu dersten nasıl başarılı olacağız? Şimdi uzmanlar tarafından yapılan araştırmaların ışığında bu soruya cevap arayalım.
Tarih çalışırken birçok savaş, antlaşma, beylik, devlet ve devir görürüz. Bunlar belli bir süre sonra o kadar iç içe girer ki hangisi nerdeydi içinden çıkamayız. Bu sorunun üstesinden gelmek için tarih müfredatını bölümlere ayırıp sınıflandırmalıyız. Ders tarih olunca ayırımı da kronolojik olarak dönemlere ayırmalıyız. Kronoloji denince bazı öğrenciler tarihleri ezberlemek zorunda olduğunu düşünüp korkuyor. Aslında bunu yapmaya gerek yok. Tarihsel bir olguyu incelerken o olgu çerçevesinde nelerin cereyan ettiğini ve dünyanın o an içinde bulunduğu genel durumu bilmemiz gerekir. Ders kitapları bunu bir ölçüde yapıyor aslında ama ders çalışan öğrenciler çoğunlukla bu ayrıma dikkat etmiyor. Kitaplarda genellikle eski Türk tarihi, Selçuklu tarihi ve ardından Osmanlı tarihi anlatılıyor. Gerçekte de aynen böyle olması gerekiyor. Ancak bu çizginin dışında kalan bütün tarih için durum karışıyor. Örneğin Ak koyunlular Devleti’nin ne zaman yaşadığını tam ayırt edemeyebiliyoruz. O yüzden ciddi bir kronolojik ayırım çok önemli. Bunun için olayları incelerken arada geçen zamanı da göz önünde bulundurarak beyninize dönemsel olarak kaydolmasını sağlamalısınız.
Tarih çalışırken yapmanız gereken önemli şeylerden biri de kişilere olan merakınızı canlı tutmalısınız. Unutmayın ki tarih sahnesinde rol alan bütün oyuncular bizden önce yaşamış olan insanlardır. Dolayısıyla tarihin bu insanların yaşam tarzlarından, anlayışlarından ve inançlarından bağımsız olamaz. Örnek vermek gerekirse Timur’un kişiliğini biraz anlarsanız kurduğu devletin faaliyetlerini de merak edeceksiniz zaten. Onun Yıldırım Beyazıt ile olan münasebetini bilirseniz Timur’un Osmanlı Devleti’nin kuruluş devrinde yaşadığı bağlantısını da kolayca kurabilirsiniz. Tarihsel karakterleri tanımak size tarihi olaylar arasında güçlü bir bağ kurma imkânı sağlayacaktır.
Son olarak tarih algımızı pozitif olarak değiştirmeliyiz. Tarih denince aklımıza ezberlenecek bir sürü sıkıcı bilgi gelmemeli. Onun yerine merakımızı giderecek genişçe bir alan gelmeli. Öğrendiklerimizin sadece sınavında değil hayatımızın geri kalanında da işimize yarayacağını unutmayalım. Gerçekten de tarihi anlamak yaşamı anlamak için çok önemlidir. Çünkü bu gün yaşadığımız dünya tarihsel süreçlerin ardından bugüne geldi. Bütün bunları hiçe sayamayacağımıza göre tarih öğrenme konusunda daha istekli olmalıyız. Sadece ders kitaplarıyla sınırlı kalmayıp merak ettiğimiz konularda da kitaplar okumalıyız. Ancak şimdilik ders olarak ele alıyoruz tarihi. Bu yüzden kaliteli bir kaynak bulup hemen harekete geçebilirsiniz. Tarih bilimine giriş konusu ile başlayıp sağlamca öğrenin her şeyi.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı