Basit Harmonik Hareket Özet
Esnek yayın ucuna bağlanmış bir cismin çekilip bırakılması ile oluşan hareket, ipin ucuna bağlanmış cismin çekilip bırakılması ile oluşan hareket ya da dairesel hareket yapan bir cismin izdüşüm hareketi simetrik iki nokta arasında gerçekleşir.
Basit harmonik hareket, simetrik iki nokta arasında eşit zaman aralıklarında gidip gelme hareketi yapan cisim hareketidir.
Denge konumundan eşit uzaklıktaki iki nokta arasında, değişken ivmeli periyodik harekete basit harmonik hareket denir. Yayın ucuna bağlı cisim zamanla yavaşlar ve durur. Buna ise sönümlü basit harmonik hareket denir.
Düzgün dairesel hareket yapan bir cismin düşeyde ve yataydaki izdüşüm hareketi ı:;it hamıunü harekettir. Dolayısıyla düzgün çembersel hareket yapan cismin hareketinin iz düşümünü alarak basit harmonik hareketle ilgili kavramları açıklayabiliriz.
Uzanım
Basit harmonik hareket yapan bir cismin herhangi bir anda denge konumuna olan uzaklığıdır. Düzgün çembersel hareket yapan şekildeki cismin x ve y eksenlerindeki uzanım değerleri, R yarıçapı cinsinden,
x = R.cosθ
y = R.sinθ değerine eşittir.
x ekseni üzerindeki harmonik hareket incelendiğinde, denge konumunda uzanım sıfırdır (x = 0). Denge konumundan uzaklaştıkça uzanım artmakta, denge konumuna yaklaştıkça uzanım azalmaktadır.
Uzanım vektörel bir büyüklük olduğundan, denge konumunun bir tarafındaki uzanım pozitif ise, diğer taraftaki negatiftir.
Genlik
Uzanımın en büyük değerine genlik denir. KL noktaları arasında basit harmonik hareket yapan cismin genliği R dir.
Genlik vektörel bir büyüklük olduğundan, denge konumunun bir tarafındaki genlik pozitif ise, diğer taraftaki negatiftir.
Periyot
Cismin tam bir salınım hareketi yapması için geçen süreye periyot denir ve T ile gösterilir. Düzgün dairesel hareketin iz düşüm hareketi basit harmonik hareket olduğu belirtilmişti.
- Maddenin Özellikleri
- Basınç
- Kaldırma Kuvveti
- Bağıl Hareket
- Dinamik
- Atışlar
- İş, Güç ve Enerji
- Düzgün Çembersel Hareket
- Basit Harmonik Hareket
- Kütle Çekimi ve Kepler Kanunları
- Elektrostatik
- Elektromanyetik İndükleme
- Kondansatörler
- Yay Dalgaları
- Su Dalgaları
- Ses Dalgaları
- Elektromanyetik Dalgalar
- Fotoelektrik Olay ve Compton Olayı
- Özel Görelilik
- Yıldızlardan Yıldızsılara
- Nükleer Fizik
- Atomlardan Kuarklara