Sıvıların Kaldırma Kuvveti
Sıvı içerisinde bulunan tüm cisimler sıvı tarafından yukarı doğru itilir. Bu itme kuvvetine kaldırma kuvveti denir. Kaldırma kuvveti FK ile gösterilir.
Sıvıların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvveti Arşimet ilkesi ile açıklanır. Bu ilke şu şekildedir. Sıvıların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvveti Arşimet ilkesi ile açıklanır. Bu ilke şu şekildedir.
"Tamamen ya da bir kısmı bir akışkana batan cisme akışkan tarafından uygulanan kaldırma kuvveti, cismin yerini değiştirdiği akışkanın ağırlığına eşittir.” Bu ilke hem sıvılarda hem de gazlarda geçerlidir.
FK = Vb.d.g
bağıntısı ile hesaplanır. Bağıntıdaki
Vb: cismin sıvıya batan hacmi
d: sıvının öz kütlesidir. Saf su için bu değer 1'dir.
g: ortamın çekim ivmesidir.
Kaldırma kuvveti cismin sıvı içerisindeki derinliğine bağlı değildir. Cismin batan hacmi ve sıvının öz kütlesi ve yer çekim ivmesi ile doğru orantılıdır. Kaldırma kuvveti, sıvı içindeki cisimlere etki eden basınç kuvvetlerinin farkından kaynaklanır. Yandaki şekilde bir cisme uygulanan basınç kuvvetleri gösterilmiştir. Yan yüzeylere uygulanan basınç kuvvetleri eşit ve zıt yönlü olduğundan birbirlerini götürür. Alt yüzeye uygulanan basınç kuvveti ile üst yüzeye uygulanan basınç kuvvetlerin farkı kaldırma kuvvetine eşittir.
Saf suya yumurtayı bıraktığımızda yumurta suda batar. Suya tuz ekleyip karıştırarak çözünmesini sağlayalım. Tuz ekledikçe yumurtanın yavaş yavaş yukarı doğru çıkarak yüzdüğünü görürüz. Bunun nedeni tuzlu suyun yoğunluğunun saf suya göre daha fazla olması ve kaldırma kuvvetinin artmasıdır.
Kaldırma kuvvetinin uygulama noktası, cismin sıvıya batan kısmının hacim merkezidir. Kaldırma kuvveti bu hacim merkezinden yukarı doğru gösterilir.
Türdeş bir çubuk su içerisine bırakılırsa kaldırma kuvveti çubuğun merkezi olan orta noktasına etki edecektir. Çubuğun su içerisindeki konumu etki eden kaldırma kuvveti ile çubuğun ağırlığının bir sonucu olarak belirlenecektir.
Cisimler sıvı içerisinde iken, sıvının kaldırma kuvveti ve yer çekiminden dolayı oluşan cismin ağırlık kuvvetinin etkisinde kalır. Bu kuvvetlerin bileşkesine göre değişik denge durumları oluşur.
- Maddenin Özellikleri
- Basınç
- Kaldırma Kuvveti
- Bağıl Hareket
- Dinamik
- Atışlar
- İş, Güç ve Enerji
- Düzgün Çembersel Hareket
- Basit Harmonik Hareket
- Kütle Çekimi ve Kepler Kanunları
- Elektrostatik
- Elektromanyetik İndükleme
- Kondansatörler
- Yay Dalgaları
- Su Dalgaları
- Ses Dalgaları
- Elektromanyetik Dalgalar
- Fotoelektrik Olay ve Compton Olayı
- Özel Görelilik
- Yıldızlardan Yıldızsılara
- Nükleer Fizik
- Atomlardan Kuarklara