Ünlü Kadın Yazarlar
Edebiyatın toplum hayatına yön vermesi çok eskilere dayanır. Yazılı edebiyattan önce sözlü edebiyat toplumlara yön vermekteydi. Geçmişte kadınlar bugünde olduğundan bile daha çok ikinci sınıf muamelesi görüyordu. Buna rağmen ünlü kadın yazarlar tarihte ve günümüzde her zaman var olmayı başardılar. Edebiyat gibi erkeklerin domine ettiği bir alanda bile birçok ünlü kadın yazar geçmişte var oldular. Sadece dünya edebiyatında değil, bizim kendi edebiyatımızda da ünlü kadın yazarlar vardır. Bu yazarların kadın veya ünlü olmasından daha da önemli olanı bunların birer başarılı edebiyatçı olmasıdır. Ancak ünlü kadın yazarlar kadın olarak edebiyatta var olabilmiş ve bu alanda erkeklere kök söktürmüşlerdir. Bu açıdan da bu sanatçıların önemi büyüktür.
Daha önce ünlü Türk yazarlar listesinde son dönem edebiyatın en önemli Türk yazarlarına değinmiştik. Bu yazıda ise ünlü kadın yazarları ele alacağız. Bu yazarlar edebiyatımız açısından büyük öneme sahiptirler.
Ünlü Türk Kadın Yazarlar
Ünlü kadın yazarların dünya çapında sayısı epey fazladır. Biz burada Türk ünlü kadın yazarları ele alacağız. Bu yazarlar kadın olmanın zorluklarına rağmen başarılı işler çıkarmışlardır.
Halide Edip Adıvar
Milli Edebiyat dönemi yazarlarından biri olan Halide Edip, kurtuluş savaşı döneminde insanları cesaretlendirmesiyle ünlüdür. Bu amaçla güçlü propagandalar yapmıştır. İyi derece İngilizce bilen Halide edip, İngiliz edebiyatını da yakından takip etmiştir. Sinekli bakkal, vurun kahpeye gibi çok önemli eserler vermiştir. O yıllarda güçlü Anadolu kadınının sesi olmuştur. Ayrıca akademik kimliği ile de birçok önemli işe imza atmıştır.
Sevgi Soysal
1936 yılında doğan Sevgi Soysal çok hareketli bir yaşam sürmüştür. Edebiyatçı kimliğinin yanında aynı zamanda politik mücadelelerin içerisinde de yer alan Soysal hızlı yaşayıp genç ölenlerdendir. 1976 yılında 40 yaşında vefat etmiştir. Ardından birçok güzel eser bırakmıştır.
Nezihe Meriç
1925 – 2009 yılları arasında yaşamıştır. Nezihe Meriç asıl ününü öykü alanında elde etmiştir. Ayrıca birkaç tane romanı da vardır. Ancak yazdığı öyküler başarılı bulunmuş ve çeşitli dillere de çevrilmiştir. Eserlerinde feminist bir hava görülebilir. Kendisi kadın ve çocuk sorunlarına oldukça değinmiştir.
İnci Aral
1944 yılında doğmuş olan bu yazarımız öykü ve roman alanında sayıca çok olmasa da nitelik olarak verdiği eserlerle önemli bir edebiyatçıdır. 2002 yılında yazdığı Mor adlı romanı ödül almıştır. Aslen resim bölümü mezunudur. Ünlü kadın yazarlar listesine girmesi gereken bir kişidir.
Elif Şafak
Popüler dönemdeki ünlü genç kadın yazarlardan biridir. Kitaplarını genellikle İngilizce yazmaktadır. Yurt dışında da oldukça tanınmaktadır. Ayrıca tarihi roman türünde verdiği eserler en çok satanlar listelerine girmektedir. Romanları hem anlam hem de yapı bakımından güçlüdür.
Adalet Ağaoğlu
1929 doğumlu olan Adalet Ağaoğlu sadece ünlü kadın yazarlardan biri olarak değil, son dönem edebiyatımızın en büyük romancılarından biri olarak çok önemlidir. Roman alanında birçok eseri vardır. Ayrıca öyküleri de oldukça başarılıdır. Anı ve oyun türünde de eserleri mevcuttur. Yazın külliyatı epey geniş olduğu için Türk edebiyatındaki emeği de çok büyüktür. Ayrıca eserleri nitelik olarak da oldukça başarılıdır.
Duygu Asena
Son dönem Türk edebiyatında başarılı eserler veren Duygu Asena 2006 yılında 60 yaşındayken hayata veda etmiştir. Pedagog olarak da çalışan Asena, aynı zamanda feminist mücadele içerisinde yer almıştır. Gazetecikle ilgilenmiş ve zamanında televizyon programı da yapmıştır.
Leyla Erbil
1931 – 2013 yılları arasında yaşamış olan Leyla Erbil İngiliz edebiyatı eğitimi görmüşse de bu eğitimi tamamlayamamıştır. Üç öykü eseri ve çok sayıda roman bırakmıştır. Çeşitli yazar derneklerinde kurucu üyelik yapmıştır. Sanat ve kültüre emek vermeyi ömrü boyunca amaç edinmiştir.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı