Biyoloji

Dolaşım ve Vücudun Savunulması

Hayvanlarda Dolaşım

Hayvanlarda dolaşım sistemi kalp, damarlar ve kan olmak üzere üç kısımdan meydana gelir.

Dolaşım sisteminin görevleri şunlardır:

  • Hücrelere gerekli olan besin ve oksijeni taşır.
  • Hücrelerde oluşan artıkların vücuttan atılmasını sağlar.
  • Vücut ısısını düzenler.
  • Hormonları hedef doku ve organlara taşır.
  • Vücut sıvılarının belli yoğunlukta kalmasını sağlayarak iç dengenin korunmasına yardımcı olur.

Kalp tarafından pompalanan kanın, vücut boşluğuna çıkıp çıkmamasına göre, açık ve kapalı olmak üzere iki tip dolaşım vardır.

açık dolaşım ve kapalı dolaşım arasındaki farklar

Balıklarda dolaşım: Balıklarda kalp bir kulakçık ve bir karıncıktan oluşur. Balık kalplerinde daima kirli kan bulunur. Solungaçlarda temizlenen kan kalbe gelmeden vücuda dağıtılır. Yani tek dolaşım görülür.

Kurbağalarda dolaşım: Kurbağalarda kalp iki kulakçık ve bir karıncık olmak üzere üç odacıklıdır. Vücutta kirlenen kan kalbin sağ kulakçığına, akciğerlerde temizlenen kan kalbin sol kulakçığına dökülür. Karıncıkta kan karıştığı için hem vücuda hem de kalbe karışık kan pompalanır.

Sürüngenlerde dolaşım: Sürüngenlerde kalp iki kulakçık ve yarım bir perdeyle bölünmüş karıncıktan oluşan üç bölmeye ayrılır. Karıncıktaki perde temiz kan ve kirli kanın daha az karışmasını sağlar. 

Timsah kalbinde ise karıncıktaki perde tamamlanmamış olup kalp dört odacıklıdır. Timsah su altına daldığında temiz ve kirli kan, kalpten çıkan iki atardamarın arasında bulunan panizza kanalı ile birbirine karışır.

Yorumlar
Sen de Yaz