Kpss Nasıl Kazanılır

30.11.2015 - 20:54

kpss nasıl kazanılır

Üniversite mezunu sayısının günden güne artması ülkemizde birçok kamu personeli alımının sınav aracılığıyla yapılması zorunluluğunu doğurmuştur. Bu nedenle üniversiteyi bitirmek aslında kpss’yi geçemedikten sonra birçok alanda size bir fayda sağlamıyor. Tek çalışma alanı devlet kurumu olan alanlarda özellikle kpss insanlar için bir kâbusa dönüşebiliyor. Şöyle ki okul bitmiş veya bitmek üzere, bunun yanında atama, kadro endişesi, iş beklentisi ve çevredeki insanların baskısı nispeten rahat geçen üniversite hayatının üzerine kâbus gibi çöküyor. Bu yazıda kpss nasıl kazanılır, kpss sınavında nasıl başarılı olunur bu konu üzerinde duracağız. Yazıyı sonuna kadar okumanız sizin faydanıza olacaktır.

Kpss’ye hazırlanan adayların en önemli sıkıntısı düzen oturtmaktır. Yani öğrencilikle paralel giden bir sınav olmaması ve birçok kpss adayının başka işlerde çalışıyor olması ders çalışma düzeni edinmeyi zorlaştırır. Her gün erteleye erteleye bir de bakmışsınız sınav gelmiş çatmış. Buna engel olmak için düzen oturtma işlemini sınav gelmeden çok önceden yapmanız gerekiyor. Eğer bir dershane veya kurs takip ediyorsanız bu düzen oturtmak açısından size avantaj sağlar. Ancak tek başına bu yeterli değildir. Kaldı ki dershaneye veya kursa gitmeden de gayet başarılı olan adaylar mevcut. Dershaneye gidip gitmeme meselesini kpss için dershaneye gitmek gerekli mi adlı yazıda açıklamıştık. Merak edenler o yazıyı da okuyabilirler. Biz şimdi kpss gelmeden çok önceden düzen nasıl oturtulur ve sınavda başarı nasıl elde edilir bu mesele üzerinde duralım.

Kpss’de hangi alanlardan tercih yapacağınızı, hangi dersleri çözeceğinizi ve kaçar soruyla karşı karşıya kalacağınızı önceden netleştirmeniz gerekir. Bir tablo şeklinde çözmeniz gereken sınav derslerini ve soru dağılımlarını çalışma yaptığınız yerin tam karşısına hazırlayıp asın. Daha sonrasında bu derslerden başarı durumunuzu ölçmek için bir deneme çözün. Deneme sınavında ne durumda olduğunuz ortaya çıkacaktır. Üç aşağı beş yukarı seviyenizi tespit ettikten sonra eksik olduğunuz dersleri halletmeye gelecek sıra. Bunun için edinmeniz gereken kaynakları elinizde hazır bulundurun. Haftada bir kaynak alışverişine çıkmayın sakın. Motive olmak için yeni kitap almak iyi bir yöntem değildir. Sıralamaya soktuğunuz kaynakları makul bir şekilde seçin. Yani sene sonuna kadar günde 1 kitap bitirecek şeklinde kaynak alırsanız yetiştirememe durumu sizi daha beter strese sokar.  Kaynakları çalışırken kesinlikle sırayla gidin. Mesela bir kaynağı bitirmeden mümkün olduğunca diğer kaynağa geçmeyin. Dersi tamamen öğrenmen o dersten yüksek netler yapmak için tek yoldur.

Ders çalışırken adayların en çok yaptığı hatalardan biri sevmedikleri veya başarısız oldukları konuları sona bırakmaktır. Bu zamanla ders yükünün artmasıyla işin içinden çıkılmaz bir hal alır. Zaten bir dersi veya konuyu sevmemek onu bilmemekle paraleldir. Bilmediğiniz konu ise çalışıp halletmeniz gereken konuların başında gelir. Bu nedenle çalıştığınız kaynaktan konu atlamadan ve ara vermeden ilerlemeniz gerekir. Ders çalışmayı ertelemek ya da konuları sonraya bırakmak sizin gibi yetişkin seviyeye gelmiş ve sorumluluklarının farkına varmış birine yaramaz.

Bazı durumlarda adayların belirli derslere karşı ilgisizlikleri hat safhada oluyor. Bu durumda önlerinde kitap uyuyakalana kadar bakıp da anlamadıkları şeyler oluyor. Bu durumda videolu konu anlatımı gibi yöntemlere başvurup ders çalışma türünü azıcık değiştirin. Sonrasında kaynağa tekrar dönüp kaldığınız yerden devam edin. Faydasını kesinlikle göreceksiniz. Eğer imkânınız varsa anlamadığınız dersten uygun bir özel ders almanız çok fayda sağlayabilir. İşin ucunda iç güç sahibi olmak varken kesinlikle bu işe gönül rahatlığıyla bütçe ayırabilirsiniz. Ancak kendiniz sıkılmadan kitaptan anlayabiliyorsanız buna da gerek kalmaz. Yapmanız gereken her koşulda ne olursa olsun bahane bulmadan dersin başına oturmaktır.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap