Endüstriyel Kimya Nedir?

12.05.2020 - 08:45

Kimya bir pozitif bilim olmanın yanında modern hayatta uygulamaları olan büyük bir disiplindir. Bu nedenle teorik ve pratik anlamda geniş çalışmalara sahne olan kimya çeşitli alt dallara ayrılmıştır. Kimyanın alt dalları yazısında bu dallara kısaca değindik. Bu yazıda ise endüstriyel kimya nedir sorusuna birlikte cevap arayacağız.

Kimyasal maddelerin üretilmesi ve üretimde kimya tekniklerinin kullanılması esasına dayanan kimya alt dalına endüstriyel kimya denir. Bu alana "sanayi kimyası" ya da "sınai kimya" da denmektedir.

Bir bilim dalı olarak kimyanın bütün alt dalları birbiriyle bağlantılıdır. Sadece bu alanların çalışmada ağırlık verdiği konular farklılık gösterebilir.

Endüstriyel kimyayı temel olarak organik kimya ve anorganik kimya düzeyinde de inceleyebiliriz. Çünkü sanayide üretilen veya kullanılan kimyasal maddeler hem organik hem de inorganik olabilmektedir.

Endüstriyel kimya nedir

Endüstriyel Kimya Nerelerde Kullanılır?

Kimya endüstrisi başlı başına bir üretim alanıyken diğer birçok ürünün üretilmesi için ise kimyasal maddelere ihtiyaç duymaktayız. Öyle ki, farklı yoğunluklara sahip binlerce kimyasal karışım üretilmekte ve çeşitli amaçlarla satılmaktadır.

Gerçekten de kimya sanayisi çok büyük bir alandır. Bunun ana nedeni hem kimyasalların günlük hayatın bir parçası olması hem de diğer sanayi dallarında da kimyasallara ihtiyaç duyulmasıdır.

Endüstriyel kimyanın kullanıldığı yerlere şöyle örnekler verilebilir:

  • Çamaşır suyu, sıvı ve toz deterjan, sabun gibi çeşitli temizlik maddelerinin üretilmesi
  • Diş macunu, şampuan gibi kişisel bakım ürünleri üretimi
  • Kozmetik sanayi
  • Gübre üretimi
  • Petrokimya ürünleri
  • İlaç sanayisi
  • Boya ve vernik sanayisi
  • Yapıştırıcıların üretilmesi
  • Sentetik elyaf ve pamuk gibi tekstil hammaddelerinin üretimi
  • Soda, meyve suyu, alkollü içecekler gibi çeşitli gıda ürünlerinin üretilmesi

Bu örnekler çoğaltılabilir. Bütün bu sektörlerinin büyüklüğünü düşündüğümüz zaman endüstriyel kimyanın da ne kadar geniş bir çalışma alanı olduğunu anlıyoruz.

Şöyle basit bir mantık kuralım. Hepimizin evinde kullanılan en az on tane kimyasal ürün bulunmaktadır. Aslında hepimiz kimyasal tüketiciyiz.

Kimyasal Üretim Süreci

Endüstriyel kimya hakkında kısaca bilgi sahibi olduk. Şimdi de kısaca kimyasal üretim süreci üzerinde duralım.

Bazı kimyasallar güvenle üretilebilir, bazı kimyasalların ise üretiminde birçok tehlikeli basamak bulunabilir. Bu nedenle kimya sanayisi dikkat isteyen ve çeşitli kurallara bağlı bir alandır. Kimya endüstrisinde çalışanların ve idarecilerin takip etmeleri gereken çeşitli yol haritaları bulunmaktadır.

Kimya tesislerinde genellikle kimya mühendisleri çalışmaktadır. Çünkü sanayi hem bilimsel bilgiye hem de ticari bilgiye gereksinim duyulan bir alandır. Dolayısıyla sanayinin arkasında matematiksel ölçümlere dayanan ve planlama esaslı bir mühendislik de bulunmaktadır.

Türkiye kimya sanayisinin güçlü olduğu bir ülkedir. Yerli tüketimin yanında Türkiye çeşitli kimyasalları dünyanın çeşitli ülkelerine de satmaktadır.

Unutulmamalıdır ki kimyasal maddeler sadece günlük kullanım için üretilmez. Aynı zamanda başka sektörlerdeki üretim faaliyetleri için de üretilir. Örneğin tekstil veya otomotiv sektöründe kullanılan birçok özel kimyasal bulunmaktadır.


Etiketler:
  • kimya    
  • Yorumlar
    Yorum Yap