Ders Çalışmada Plato Evresi
Coğrafi bir terim olan platonun belirli bir yükseltideki düzlükler olduğunu biliyoruz. Peki, bunun ders çalışmayla ne alakası var diyeceksiniz. Şöyle ki, plato evresi veya platoya erişmek kavramları sadece ders çalışma süreçleri için kullanılmaz. Gelişmeye dayalı her alan için kullanılır. Manası ise şudur: gelişme belirli bir noktaya kadar doğrusal ilerlediği halde belli bir noktadan sonra durur. Plato evresi için spordan örnek verebiliriz. Uzun atlama branşında yarışmak isteyen bir sporcu antrenmana başladığı andan itibaren atladığı mesafeyi uzatmaya başlar. Örnek vermek gerekirse bir sene yoğun antrenmanla 5 metreye çıkar. Sonrasında 5 sene antrenmana devam ettiği halde 5,5 metreyi geçemez. Bunun mantığı şudur. Bedenin kapasitesinin ona çizdiği sınırlar vardır. Biz bu mantıkla şimdi aynı şeyi ders çalışma için düşünelim.
Sınava hazırlık yılınızda ilk denemeye girdiniz 70 net yaptınız diyelim. Sonradan yoğun bir ders çalışma programıyla netleriniz yükselmeye başladı. 72, 75, 79, 86, 90, 92, 95, 97, 99, 102, 101, 96, 104, 105, 102, 102, 101 şeklinde netleriniz seyretmeye başladı. Yani netleriniz 102 – 103 net civarlarında dolaşmaya başladı. Bu sizin plato evrenizdir. Burada takılıp kaldığınız zaman gerçekten moraliniz bozulduğu için ders çalışasınız bile gelmez. Ama sorunun ne olduğunu bilmek ve tanımlamak bir nebze olsun içinizi rahatlatacaktır. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki bu herkesin başına gelen bir şeydir ve normaldir. Yani netler doğrusal olarak yükselecek olsa zaten birkaç sene ders çalışan birinin kesin full yapması gerekecektir. Kapasitemiz, dikkat düzeyimiz, çalışma geçmişimiz bize bir sınır çizmektedir.
Gerçekten Bu Evrede Misiniz?
Şimdi bunu öğrenen arkadaşlardan bazıları netleri 2 hafta aynı kalınca plato evresine vardım diyecekler. Bu kesinlikle yanlıştır. Plato evresi öğrenebileceğiniz maksimum bilgi ve pratikten sonra başlayan bir süreçtir. Eğer daha tam manasıyla bütün konuları bitirmediyseniz sizin daha ilerleyecek çok yolunuz vardır. Her öğrendiğiniz konu size yeni netler olarak geri dönecektir. O yüzden iki deneme sınavında yükseliş göremeyince kendinizi kandırmaya çalışmayın. Sağlam ders çalışmazsanız netleriniz zaten yükselmez.
Plato Evresinde Çözüm Yok Mu?
Bu sorunun kısa cevabı var şeklinde olacaktır. Nasıl olacağına birazdan geleceğiz. Sadece durumu daha açık hale getirmek açısından şöyle düşünün. Aslında plato evresi dediğimiz evrede de ilerlemeler olur. Ancak ilerlemeler yavaş olduğu için fark edilmez. Bu durumu bir grafik üzerinden şöyle açıklayabiliriz:
Yukarıdaki grafik basit düzeyde plato evresinin nasıl bir şey olduğunu açıklamaktadır. Ancak gerçekte durum bu şekilde değildir. Gerçek durum uzun vadede incelendiğinde şu şekilde olur:
Yani yükselme yine vardır. Ama kısa vadede yükselme fark edilmediği için demoralizasyon gerçekleşir.
Plato evresine varmış olmak aslına bir başarıdır. Yani bütün konulara vakıf olduğunuzu gösterir. Ancak şu husus önemli ki bu evreye sınavdan ne kadar önce varırsanız o kadar iyidir. Çünkü sınavdan bir hafta önce ulaştığınız neti sınavda yapmanız zordur ama son 6 ay içerisinde yaptığınız nete yakın bir sonuç almanız daha olasıdır. Yani plato evresinin ömrü uzadıkça sizin oradaki konumunuz da bir nevi garanti hale gelmektedir.
Daha önce yayımladığımız netlerim neden yükselmiyor yazısıyla da birlikte plato evresi düşünüldüğünde bazı şeyler daha açık hale gelecektir. Şimdi bu evrenin mantığını anlayanlar ve bu evreye gerçek manada ulaştığını düşünenler için birkaç öneri paylaşalım.
Alan Değiştirin
Alan değiştirmek başarı oranını arttırmak ve detayları halletmek için birebir çözümdür. Yeni bir derse başladığınızda netleriniz hızlı yükselir ve sonra durmaya başlar. Toplam neti arttırmak için sabitlenen dersiniz yerine eksik olduğunuz derse ağırlık verin. Böylece net arttırmanız kolay olduğu için enerjinizi daha verimli kullanmış olacaksınız. Hem de aldığınız ufak tefek sonuçlar bile moralinize iyi gelecek.
Lokomotif Ders Edinin
Lokomotif ders kavramını bilmeyenler öğrenmek için lokomotif ders adlı yazıyı mutlaka okumalılardır. Kısaca tanımlarsak lokomotif ders çok iyi düzeyde bildiğiniz derstir. Bu derste doyuma ulaşmak sizin başarınızı olumlu etkileyecektir. Eğer bir lokomotif dersiniz varsa ve başarıya daha açsanız ikinci bir ders edinmenizde sakınca yok. Örnek vermek gerekirse siz Türkçe konusunda çok başarılısınız. Sınavlarda 2 yanlışı asla geçmiyorsunuz. Ancak diğer testlerdeki başarınız sınavdan sınava değişkenlik gösteriyor. O zaman kendinize ikinci bir ders seçin. Mesela bu ders coğrafya olsun. İki hafta kadar bu coğrafyaya ağırlık verin. Hiç soru kaçırmayacak şekilde ders çalışın. Sınavın coğrafya kısmına geldiğinizde kendi sahanızda top oynadığınızı hissedin. Yanlış yapmak sizin için sürpriz olsun. Bu derste de doyuma ulaşınca bir başka ders seçerek plato evresini ufak adımlarla aşabilirsiniz.
Dikkat Çalışması Yapın
Belirli bir bilgi düzeyine ulaştıktan sonra kaçırılan sorular çoğunlukla dikkatsizlik, fark edememe, yanlış okuma, yanlış anlama gibi nedenlerden kaçırılmaktadır. Bunu halletmek size bir adım daha kazandırır. Bunun için çeşitli çalışmalar mevcuttur. Siz basit bir şekilde dikkatten kaçırdığınız soruları derleyip sorunun nedenlerini fark etmeye çalışın. Yine örnek vermek gerekirse sözel sorularda doğrudur-yanlış-değildir gibi soru sonu ifadelerini kaçırdığınızı tespit ettiniz. Öyleyse sözel soruları çözerken her işaretlemeden 1 saniye önce sorunun sonunu okumayı refleks haline getirebilirsiniz.
Yukarıda bahsedilen adımları uyguladığınızda başarı rutininiz değişecek ve küçük adımlarla da olsa ilerlemeler kaydedeceksiniz. Daha önce de belirttiğimiz gibi konu eksiğiniz varsa bütün bunların bir anlamı kalmaz. Önce bütün konuları bitirmek gerekir.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı