Lokomotif Ders

02.10.2015 - 12:14

Bu yazıda daha önce bilmeyen adaylar için lokomotif ders kavramını inleyeceğiz. Başarı için her adayın bir lokomotif dersi olması gerekiyor. Biliyorsunuz lokomotif burada bir mecaz. Trenin vagonlarını nasıl lokomotif çekiyorsa sizin diğer derslerinizi de lokomotif dersiniz çekecektir. Lokomotif dersi basitçe çok iyi bildiğiniz ders olarak tanımlayabiliriz. Yani biraz fikir sahibi olduğunuz değil de gerçekten her şeyiyle bildiğiniz, gözünüz kapalı bütün sorularına cevap verdiğiniz derstir. Kafanızda o dersten sınavda kaç soru varsa o kadar net garanti gibi durur her zaman. Bu da size psikolojik rahatlık ve öz güven sağlar. Tabi ki lokomotif dersin faydaları bununla sınırlı değildir. Daha önce karşılaştığımız bir öğrenci profili üzerinden bu kavramın önemine işaret edelim. Bir öğrenci, matematiği aşırı seviyor. Zevk için bile matematik çözebiliyor. Kafasında öğrenmem gerek dediği bir matematik konusu yok. Sadece dersle ilgili fantastik sorular görünce heyecanlanıyor. Arkadaşları ona çözemedikleri zor soruları soruyorlar. O da keyifle çözüyor. Hatta matematik testi çözmekten keyif aldığı için matematik çözerken yanına yaklaşan bir hocası ona kendini kandırdığını söylüyor ve kızıyor. Matematiğin zaten iyi durumda ve soru kaçırmıyorsun. Bilmediğin bir ders çalışsana diye kızıyor. Sizin de çevrenizde böyle öğrenciler muhakkak olmuştur. İşte bu profildeki bir öğrencinin lokomotif dersi matematik olmuş oluyor. Peki, bu ders ona ne gibi avantajlar sağlıyor?

Lokomotif dersin en büyük avantajı vakittir. Aynı örnek üzerinden gidelim. Matematiği bu düzeyde olan bir öğrenci 40 sorusu matematik olan 160 soruluk bir deneme sınavını hep 120 soru olarak görüyor. Çünkü 40 soru matematikten en fazla dikkatsizlikten 1 tane soru kaçırabiliyor. Bunun yanında dersi çok iyi bildiği ve soru pratiği olduğu için 40 soru matematiği 24 dakikada bitiriyor. Şimdi bu öğrenci için size zor gelen 160 soruluk sınav sadece 120 soruluk bir sınava dönüşüyor. Yani sınavın zorluk derecesi aynı şekilde 3/4 oranına düşüyor. Matematik testisten de 16 dakika arttırdığı için geri kalan sınavı 120 soru 136 dakika olarak çözüyor. Bu da vakit konusunda hiçbir problem yaşamamasına neden oluyor. Sizin hızlı bir şekilde okuduğunuz Türkçe sorularını o daha dikkatli okuyor ve kat kat avantaja sahip oluyor. Bu nedenle mutlaka sizin çok iyi bildiğiniz bir lokomotif dersinizin olması gerekiyor. Aşağıdaki resimde basit bir çizimle lokomotif dersin işlevi gösterilmiştir.

lokomotif ders

Lokomotif Ders Seçimi

Lokomotif dersinizi seçerken şuna dikkat etmeniz gerekiyor. Tabi ki o dersle ilgili her şeyi bilmeniz gerektiği için sevdiğiniz bir ders olmasına özen göstermelisiniz. Eğer hiçbir dersi sevmiyorsanız o zaman size iyi rahat gelen dersi sevmeye başlamalısınız. Lokomotif ders kavramı gerçekten çok önemli bir kavramdır. Sınava hazırlık tecrübesi olmayan adaylar sınavlara profesyonelce hazırlanmadıkları için bu tür kavramları bilmezler. Böyle şeylerin üzerinde durmak gerçekten size çok fazla fayda sağlar.

Dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise şudur. Lokomotif dersinizi erkenden seçip, yoğun sınava hazırlık temposuna girmeden halletmeniz gerekir. Yani sınava 4 ay kalmışken siz ben bir derste uzman olacağım derseniz geç kalmış olursunuz. Sınava hazırlık döneminde vakit altın gibidir. Sayısalcı bir öğrenci eğer mühendislik tarzı bölümleri istiyorsa geometri iyi bir lokomotif ders olabilir. Çünkü ilk sınav ve ikinci sınavda toplamda ortalama 40 soru kadar çıkıyor. Bu da gayet iyi bir rakamdır. Ama geometri zaten kolay bir ders olduğu için yine mühendislik isteyen sayısalcı öğrenciler için fizik, tıp isteyen öğrenciler için biyoloji veya kimya olabilir. Dikkat ederseniz çok puan getiren branş derslerini seçiyoruz. İyi yüklendiğiniz ve çok az soru kaçırdığınız dersin yüksek puanlı olması size ekstra avantaj sağlayacaktır. Eşit ağırlık öğrencileri için edebiyat ve yine matematik iyi bir lokomotif olabilir. Sözel öğrencilerin ise tarih, coğrafya veya edebiyattan birilerini seçmesi gerekebilir.

Şimdi kendiniz için düşünün. Siz yukarıda bahsettiğimiz derecede hangi dersi biliyorsunuz? Eğer hiçbir dersi bu ölçüde bilmiyorsanız lokomotif dersin taşıyıcı özelliğinden faydalanamazsınız.

Lokomotif Ders Çalışma Zamanı

Lokomotif dersi önceden halletmiş olmanız gerektiğinden bahsettik. Bunun için sınava hazırlık maratonuna girmeden önceki yıl 2-3 aylık yoğun bir tek ders çalışması işinizi görür. Eğer önceki yıl çalışmadıysanız son tarih şu olabilir. Diyelim ki siz 11. Sınıftan 12. Sınıfa geçtiniz. İşte o yaz lokomotif ders için müthiş bir son fırsattır. Ya da sınavda istediğiniz puanı alamadınız ve bir sonraki sene tekrar denemek istediniz. Bu durumda okulunuz olmadığı için okul sezonunu veya dershane/kurs sezonunu beklemeniz çok anlamsız. Hemen önünüzdeki yaz yoğunlaşıp lokomotifinizi inşa edebilirsiniz.

Tek Dersten Sıkılıyorsanız

ders çalışmaktan sıkılma

Bu durumda karşılaşabileceğiniz nadir bir iki problem vardır. Bunların en önemlisi şudur. Normal ders çalışma döneminde öğrenci ders çalışırken sıkıldığı anda dersi değiştirme imkânına sahip oluyor. Ancak lokomotif ders inşası sırasında tek derse yoğunlaştığı için sıkılması olası oluyor. Bu durumda şu sistem uygulanabilir. Günde 6 saat lokomotif ders çalışma + 2 saat diğer derslerden soru çözme. Böylece 8 saatlik yoğun bir çalışma temposuna girersiniz. 2 saatlik soru çözme işini 6 saatlik çalışmanın arasına da koyabilirsiniz. Bu şekilde daha az sıkılmış olursunuz. Yani 3 + 2 +3 şeklinde çalışabilirsiniz.

Dersi İnşa Etme Süreci

Bir dersi söylenildiği ölçüde iyi bir şekilde halletmek istiyorsanız o dersle ilgili 3 konu anlatımlı kitabı baştan sona bitirmeniz gerekir. Eğer soru çözme konusunda dikkat dağınıklığı yaşıyorsanız o zaman 2 konu anlatımlı + 1 soru bankası çözebilirsiniz. Dikkatli olmanız gereken şey kendinizi kandırmamanızdır. Yani çözdüğünüz bütün soruları kontrol edeceksiniz ve yanlış yaptığınız soruların da doğrusunu tam bir şekilde öğreneceksiniz. İyi bildiğinizi düşündüğünüz konuları çalışırken de yine aynı özeni gösterecek, zaten biliyorum diye sallama iş yapmayacaksınız. Bunu yaparsanız lokomotif ders inşasını tamamlamış olursunuz. Bununla birlikte o dersle ilgili çıkmış bütün ösym sorularını da derleyip çözerseniz o zaman ekstra iyi olur.

Son olarak şunu eklemek gerekiyor ki yukarıda verilen örnekteki kişi gerçek bir öğrenciydi. Ygs 40 matematik 40 net, lys matematik + geometri 80 soru 79 doğru 1 yanlış. Bu öğrenci bana bizzat şunu dedi ki matematik 2 testini garanti olsun diye bir sınav süresinde iki defa çözdüm dedi. Matematiği severek çalıştığı için her başka ders çalışmak istediğinde çaktırmadan matematiğe geçtiği için diğer dersleri iyi öğrenemedi. Ancak yaptığı bu olağanüstü matematik netleriyle ve ilk sınavda arttırdığı süreyle diş hekimliğini kazandı. Oysaki matematiğin sağlık bölümleri üzerindeki puan etkisi de o kadar yüksek değildi. Yani öğrencinin mühendislik puanı çok da iyiydi. Ancak sonuç olarak başarılı oldu.  Lütfen tecrübelerimize güvenin ve çok çalışın. Asla pişman olmayacaksınız. Çalışsanız da çalışmasanız da sınav bir gün mutlaka geçecek.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap