Buhar Basıncı Alçalması - Webders.net

Buhar Basıncı Alçalması

30.07.2019 - 18:43

Saf maddelerin özellikleriyle karışımların özellikleri birbirinden farklılık gösterir. Karışımların özellikleriyse karışımı oluÅŸturan maddelerin özellikleri ve miktarıyla deÄŸiÅŸmektedir. Çözeltilerde çözünen miktarına baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸen özelliklere koligatif özellikler denir.

Temel olarak koligatif özellikler dört tanedir.

  1. Buhar basıncı alçalması
  2. Donma noktası alçalması
  3. Kaynama noktası yükselmesi
  4. Ozmotik basınç

Bu yazıda buhar basıncı alçalması üzerinde duracağız.

Buhar Basıncı Alçalması Neden Olur?

Önce buharlaÅŸma nedir kısaca hatırlayalım.

Sıvı bir maddenin yüzeyinden moleküllerin ayrılıp gaz fazına geçmesine buharlaÅŸma denir.

BuharlaÅŸmanın gerçekleÅŸmesi için moleküllerin kinetik enerjisinin moleküller arası etkileÅŸimleri yenmesi gerekir. Sıvının sıcaklığı arttıkça buharlaÅŸması daha kolay hale gelir.

Kapalı bir kap içerisindeki sıvı zamanla buharlaşır. Sıcaklığın artmasıyla buharlaÅŸan molekül sayısı da artış gösterir. BuharlaÅŸan moleküller kapalı ortamda kenarlara çarparak basınç oluÅŸturur. Bu basınca buhar basıncı denir.

Buhar basıncı alçalması çözünen eklendikçe gerçekleÅŸir. Çözünen maddeler sıvı yüzeyinde de bulunur ve sıvıdan gaza geçiÅŸi zorlaÅŸtırır. Böylece buharlaÅŸma azalır ve buhar basıncı düÅŸer. Çözeltideki çözünen deriÅŸimi ne kadar artarsa buhar basıncı da o ölçüde azalır.

Buhar basıncı alçalması

Buhar Basıncı Alçalması Formülü

Buhar basıncı alçalması ile deriÅŸim arasındaki iliÅŸkiyi Raoult (Rault) Yasası ÅŸu ÅŸekilde ifade etmektedir:

Çözeltideki çözücünün kısmi buhar basıncı, saf haldeki çözücünün buhar basıncı ile çözücünün mol kesrinin çarpılmasıyla elde edilir.

Pçözücü = Xçözücü.Poçözücü ÅŸeklinde elde edilmektedir. Burada Xçözücü çözücünün mol kesri, Poçözücü ise çözücünün saf halinin aynı sıcaklıktaki buhar basıncıdır.

Burada çözeltinin artması demek çözücünün mol kesrinin düÅŸmesi demektir. Formülü anlayabilmek için örnek soruları incelemek gerekir.


Soru: 4,6 gram etil alkolün (C2H5OH) 90 gram su içinde çözünmesiyle hazırlanan çözeltinin 25 °C sıcaklıktaki buhar basıncını hesaplayınız. (Saf suyun 25 °C’taki buhar basıncı: 24 mmHg C2H5OH: 46 g/mol H2O: 18 g/mol)

A) 22,33

B) 23,24

C) 23,52

D) 24,12

E) 25,24

Çözüm: Soruyu çözmek için çözücünün yani suyun mol kesrini bulmak gerekir. Suyun mol sayısı 90 / 18 = 5 mol bulunur. Etil alkolün mol sayısı ise 4,6 / 46 = 0,1 olarak bulunur. Toplam mol sayısı = 5 + 0,1 = 5,1 olur. Suyun mol kesri suyun mol sayısının toplam mol sayısına bölünmesiyle elde edilir. Yani 5 / 5,1 = 0,98 bulunur.

Åžimdi formül gereÄŸi bu sayıyı saf suyun aynı sıcaklıktaki buhar basıncıyla çarpalım. 0,98x24 = 23,52 mmHg bulunur. Cevap C seçeneÄŸidir.

GörüldüÄŸü gibi alkolün eklenmesiyle buhar basıncı düÅŸmüÅŸ yani buhar basıncı alçalması yaÅŸanmıştır.


Koligatif özelliklerden kaynama noktası yükselmesi, donma noktası alçalması ve buhar basıncı alçalması gibi durumlar için formülü ezberleyebilirsiniz. Bunun için benzer örneklerden çözmenizi tavsiye ederiz.


Etiketler:
  • kimya    
  • Yorumlar
    Yorum Yap