Matematiği Geliştirmek İçin 10 Strateji

16.07.2015 - 20:50

matematiği geliştirmek

Amerikalı uzman Jason Gibson alanı olan matematikte öğrencilerin başarılı olması için belirlediği stratejilerini 10 basamakta topladı. Bu stratejiler akademik anlamda matematik için hazırlanmış. Ancak yazar her seviye matematik için kesin sonuçlar vereceğinden emin olabilirsiniz diyor. Stratejilerin amacı matematiği daha iyi öğrenmek ve bunun sonucunda matematik testinden daha yüksek sonuçlar almaktır. Genel olarak öğrencilerin başarısız olmasına neden olan hataların giderilmesi temel amaçtır. Şimdi bu stratejilere birlikte bakalım.

Anlamadığınız bir şey olduğunda onu halletmeden bir sonraki konuya geçmeyin: Kulağa çok basit gibi geliyor ama matematikte başarılı olmak için en temel madde bu diyebiliriz. Öğrencilerin bir konuda kafası karıştı mı o sayfayı geçme eğilimini hızlıca gösterirler. Tam anlamadan ilerleyince de ilerde daha farklı problemler çıkar. Bu bir binanın temelini atmadan yarım yamalak duvar örmek gibidir. Temeliniz sağlam olmazsa binanız yıkılmaya mahkumdur.

Matematik esasında okumaya benzer. Eğer harfleri bilmezseniz onları birleştirip okuyamazsınız. Bir harfi anlamayınca okumaya geçeyim demenizin manası yoktur. Matematik konuları belirli bir mantık sırasına göre dizilmiştir. Sırayla ve adım adım giderseniz başarılı olmanız daha kolay olur.

Örnek çözün ve cevaplarınızı kontrol edin: Bu strateji de kulağa basit geliyor. Bunu okuyan herkes ben bunları zaten biliyorum diyebilir ama bu bir yanılgıdır. Yazılı bir şekilde okuyup uygulamaya karar vermelisiniz bu stratejileri. Eminim siz de soruları çözdükten sonra yanlışlarınızın üzerinde yeterince durmuyorsunuzdur. Veya yanlışları kontrol ediyor ama doğru cevabı tam anlamadan diğer sorulara geçiyorsunuz. İşte başarısızlığın temel nedeni budur. Soru çözmek hataları telafi etmek, bilmediklerimizi öğrenmek içindir. Sadece bildiklerimizin pratiğini yapmak için değildir. Her konuyu öğrendikten sonra soru çözmek çok önemlidir. Fakat doğru yaptıklarınızdan çok yanlış yaptıklarınızdan öğrendiğinizi unutmayın.

Problemin çözümünü kafanızda kurmayın: Bu size garip gelebilir ama gerçekten yaygın bir problem. Öğrenci soruyu okur. Kafasında bütün yapacaklarını belirler sonra işleme başlar. Bu sizi hem yorar hem de bir şeyleri kaçırmanız çok daha kolay olur. Biliyordum ama dikkatten kaçırdım şeklindeki ifadelerin temel nedeni budur. Problemi okumaya başladığınız andan itibaren verilen verileri sistematik bir şekilde çözüm kısmına not edin. Rakamlar ve ifadeler düzenli hale gelsin. Sonra tablo şeklinde bakın soruya ve görmeye çalışın. Her şey çok daha anlaşılır ve net olacaktır. Kafadan yapmak sadece ilkokul 2. Sınıf öğrencilerinin hava atabileceği bir şeydir.

Sessiz ortamda çalışmaya özen gösterin: Gürültülü ortamda çalışmak öğrenme verimini ciddi bir şekilde düşürür. Ders çalışırken müzik dinlemek zaten önerilmeyen bir şeydir. Çalıştığınız ortamın sessizliğini sağlamaya çalışın.

İnsanlara yardım edin: Matematik gibi derslerde birinin anlamadığı bir şeyi ona anlatmak oldukça faydalıdır. Bu nedenle biri sizden yardım istediğinde kesinlikle alınganlık göstermeyin. Ona anlattığınız dersin en büyük faydası size olur. Beyniniz anlatmak için ideal cümleyi düşünürken çok daha yeni şeyler fark edersiniz. Birine ders anlatmayı bir kere denemişseniz bile ders anlatırken çok yoğun bir öğrenme yaşadığınızı fark etmişsinizdir. Ayrıca kendiniz için çalışırken anlamadığınız şeyleri geçebiliyorken başkasına anlatırken her an yoğunlaşmak zorunda hissedersiniz. Bunun birçok nedeni vardır. En önemlisi ise egodur. Ders anlattığınız kimsenin dersin herhangi bir yerini sizin de bilmediğinizi fark etmesini istemezsiniz. O yüzden anlatırken zihniniz çok açık olur.

Silgi kullanın: Bu da yine basit bir strateji ama oldukça önemlidir. Soru çözerken 3 5 saniye kazanacağım diye yanlışınızın üstünü çizip devam etmeyin. Bazen öyle anlar olur ki bir karmaşıklık bütün soruyu götürür. Eğer yanlış yapmışsanız silin ve baştan temiz bir yerden başlayın.

Uçlu kalem ve bağımsız silgi kullanın: Uçlu kalem ince yazdığı için matematik çalışırken çok avantaj sağlar. Bağımsız bir silgi de uçlu kalemin arkasına sıkıştırılan minik süs silgisini kullanma zahmetinden kurtulmanızı sağlar.

Çözümünüzü düzenli tutun: Öğrenciler bazen işlemleri o kadar karışık yaparlar ki nerde ne yazdıklarını bulamaz ve sonuca erişemezler. Bu nedenle temiz çözüm yapmaya özen gösterin. Düzgün satırlar şeklinde yazın çözümü. Sistematik bir şekilde alt satırlara geçin ve en son satır cevap satırı olsun. Çözdüğünüz soru çoktan seçmeli bir soru olsa bile sizden sonra soruya bakan biri nasıl çözdüğünüzü anlayabilmelidir.

Çalışmayı gece geç saatlere bırakmayın: Burada kast edilen uykulu çalışmamanız. Sözel derslerin aksine matematik ezbere dayanmaz. Ayık bir zihin ve muhakeme kabiliyeti ister. Bu nedenle matematiği uykulu çalışmaya çalışmak bir kandırmacadır.

Problemin resmini çizin: Bunu her soruda yapamazsınız ama trigonometri, havuz ve yol problemleri gibi konularda yapmanızda oldukça fayda var. Önünüze minik bir şekil çizmek olayı çok daha anlaşılır kılacaktır.

Yukarıda sayılan 10 strateji gerçekten matematiğinizi geliştirmek için birebirdir. Daha önce 9 adımda matematik adlı yazıyı başka bir uzmandan derlemiştik. Dilerseniz o yazıya da bakabilirsiniz.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap